Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Balettcipőben, lábujjhegyen szurkolnak a németek

Jánosy Károly

2021.06.23. 11:00

Münchenben aligha lesznek a budapestihez hasonló látványos szurkolói megmozdulások. Nem csupán a mindössze 14-15 ezer néző, de a nacionalizmus vádját mindenáron megelőzni és tagadni igyekvő németországi elvárások miatt sem. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a németek – mint oly sok másban – a futballban is a végletek felé hajlanak, ezt is a lehető legtökéletesebben akarják csinálni.

 

A rossz emlékű korok újjáéledése leghalványabb kísérletének eshetőségét is csírájában elfojtják a berlini politikacsinálók, ezért a németségére egykor oly büszke nemzet kínosan ügyel arra, nehogy bárkit megbántson, inkább megpróbál feloldódni a közös és jól hangzó Európa-eszmében.

„Emlékezetes momentuma volt ennek a jelenségnek, amint a 2013-as választások éjszakáján Angela Merkel német kancellár szemrehányó fejcsóválás kísértében vette ki Herman Gröhe, a kereszténydemokrata párt főtitkára kezéből a német zászlót – nyilatkozta honlapunknak Kiszelly Zoltán. „Nem szabad elfelejteni, hogy húsz éve csökken Németországban az átlagos életszínvonal – ezt persze nem a miénkhez kell mérni! –, a döntéshozók pedig attól tartanak, hogy megnőhet a rendszerkritikus pártok súlya. Ezt megelőzendő járatják csúcsra az „újbeszéd” tipikus eszméit, s az embereket a liberális fősodor véleményének keretei között tartják. Ebbe nem nagyon férnek bele a szurkolói „elhajlások”, az ellenőrizetlen nemzeti büszkeség. A jól festett paraván mögött persze kereskedni akarnak a németek, de az olasz, a görög, a spanyol vagy a dán vásárló nehezen venne meg echte német árut, míg a szivárványszínűre festett portékával már nincs baj. Az úgynevezett európai identitás hamis álarca mögé bújva törnek előre a piacon. Nekünk nem szabad kereskedni Kínával, Oroszországgal, nekik, igazi európaiaknak természetesen szabad. Ebbe a narratívába jól illeszkedik a labdarúgás is. A 2006-os világbajnokságon a patriotizmus az egeket ostromolta a hibátlan házigazdaszerep és a pályán megszerzett bronzérem miatt. Az előbbit háttérbe szorítják a szimbólumpolitika érdekében, de még ott van a jó foci, így nagy baj már nem lehet. Valamit valamiért. Mellesleg remekel a magyar válogatott, így Münchenben döntetlenre számítok.”

 

Fekete pólóban rabolni lehet, szurkolni tilos

Sok kritika érte a legnagyobb szervezett magyar szurkolói csoportot, a „félelemkeltő”, fekete pólós Carpathian Brigade-t. A Deutsche Welle „szélsőjobboldali közösségek tagjaiból álló neonáci ultracsoportnak” nevezte. A fekete pólós viselet eredete egyébként Németországban keresendő, a hetvenes–nyolcvanas években a radikális környezetvédők, a black bloc tüntetési stratégiát alkalmazó mozgalom tagjai öltöztek talpig feketébe. Állítólag egy Hamburg közelébe tervezett atomerőmű elleni tiltakozás során jelent meg először a „fekete sereg”. A black bloc tüntetési módszerként azóta is létezik, de főleg a szélsőbalos, antiglobalista, Antifa és BLM-mozgalmakhoz köthető. A magyar szurkolók persze félelmet ébresztenek, míg az utcai gyújtogatásban, boltok kifosztásában jeleskedő antifák fekete ruhásai a békét hirdetik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kövér: Csak akkor nyerhetünk, ha a Kárpát-medencében senki nem lesz vesztes 

Mi, magyarok az elmúlt száz esztendőben megtanultuk, hogy csak akkor nyerhetünk igazán, ha Közép-Európában és a Kárpát-medencében senki nem lesz vesztes – mondta Kövér László hétfőn a felvidéki Somorján a kitelepített magyarok emlékművének átadásán.

Karácsony: A migránsok jogainak biztosítása erkölcsi kötelességünk

Karácsony Gergely egy német lapnak hivatkozva arról beszélt, hogy fontos a migránsok megfelelő jogainak biztosítása, de nem fog ezzel kampányolni, mert akkor elvesztené a választást.

Tokió 2020 – magyar éremesőt ígér a kedd

Tokió 2020 – magyar éremesőt ígér a kedd

A birkózó Lőrincz Tamás révén egy arany- vagy ezüstérem már biztos, de a finndingis Berecz Zsombortól és a kajakosoktól is várható kiemelkedő, dobogót érő eredmény kedden a tokiói olimpián.

A Momentum elszámoltatna mindenkit magán kívül, Soros volt alapkezelőjét nemi erőszakkal vádolják

A Momentum elszámoltatna mindenkit magán kívül, Soros volt alapkezelőjét nemi erőszakkal vádolják

LMBTQ színek, videók és olimpikonok is harcba szálltak a heteroszexualitás ellen a mai nap.

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére