Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Balettcipőben, lábujjhegyen szurkolnak a németek

Jánosy Károly

2021.06.23. 11:00

Münchenben aligha lesznek a budapestihez hasonló látványos szurkolói megmozdulások. Nem csupán a mindössze 14-15 ezer néző, de a nacionalizmus vádját mindenáron megelőzni és tagadni igyekvő németországi elvárások miatt sem. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a németek – mint oly sok másban – a futballban is a végletek felé hajlanak, ezt is a lehető legtökéletesebben akarják csinálni.

 

A rossz emlékű korok újjáéledése leghalványabb kísérletének eshetőségét is csírájában elfojtják a berlini politikacsinálók, ezért a németségére egykor oly büszke nemzet kínosan ügyel arra, nehogy bárkit megbántson, inkább megpróbál feloldódni a közös és jól hangzó Európa-eszmében.

„Emlékezetes momentuma volt ennek a jelenségnek, amint a 2013-as választások éjszakáján Angela Merkel német kancellár szemrehányó fejcsóválás kísértében vette ki Herman Gröhe, a kereszténydemokrata párt főtitkára kezéből a német zászlót – nyilatkozta honlapunknak Kiszelly Zoltán. „Nem szabad elfelejteni, hogy húsz éve csökken Németországban az átlagos életszínvonal – ezt persze nem a miénkhez kell mérni! –, a döntéshozók pedig attól tartanak, hogy megnőhet a rendszerkritikus pártok súlya. Ezt megelőzendő járatják csúcsra az „újbeszéd” tipikus eszméit, s az embereket a liberális fősodor véleményének keretei között tartják. Ebbe nem nagyon férnek bele a szurkolói „elhajlások”, az ellenőrizetlen nemzeti büszkeség. A jól festett paraván mögött persze kereskedni akarnak a németek, de az olasz, a görög, a spanyol vagy a dán vásárló nehezen venne meg echte német árut, míg a szivárványszínűre festett portékával már nincs baj. Az úgynevezett európai identitás hamis álarca mögé bújva törnek előre a piacon. Nekünk nem szabad kereskedni Kínával, Oroszországgal, nekik, igazi európaiaknak természetesen szabad. Ebbe a narratívába jól illeszkedik a labdarúgás is. A 2006-os világbajnokságon a patriotizmus az egeket ostromolta a hibátlan házigazdaszerep és a pályán megszerzett bronzérem miatt. Az előbbit háttérbe szorítják a szimbólumpolitika érdekében, de még ott van a jó foci, így nagy baj már nem lehet. Valamit valamiért. Mellesleg remekel a magyar válogatott, így Münchenben döntetlenre számítok.”

 

Fekete pólóban rabolni lehet, szurkolni tilos

Sok kritika érte a legnagyobb szervezett magyar szurkolói csoportot, a „félelemkeltő”, fekete pólós Carpathian Brigade-t. A Deutsche Welle „szélsőjobboldali közösségek tagjaiból álló neonáci ultracsoportnak” nevezte. A fekete pólós viselet eredete egyébként Németországban keresendő, a hetvenes–nyolcvanas években a radikális környezetvédők, a black bloc tüntetési stratégiát alkalmazó mozgalom tagjai öltöztek talpig feketébe. Állítólag egy Hamburg közelébe tervezett atomerőmű elleni tiltakozás során jelent meg először a „fekete sereg”. A black bloc tüntetési módszerként azóta is létezik, de főleg a szélsőbalos, antiglobalista, Antifa és BLM-mozgalmakhoz köthető. A magyar szurkolók persze félelmet ébresztenek, míg az utcai gyújtogatásban, boltok kifosztásában jeleskedő antifák fekete ruhásai a békét hirdetik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Milliókat érnek a politikusokról készült paródiák

Néhány humorista nagyon jól megél a kormánypárti politikusokról és közéleti személyiségekről készített paródiákból.

KariGerit nem érdeklik a budapestiek, inkább kampányol

KariGerit nem érdeklik a budapestiek, inkább kampányol

Karácsony Gergely naponta átlagosan 3-4 posztot rak ki a Facebook-oldalára. Az elmúlt napok bejegyzései alapján az a tapasztalat, hogy még említés szintjén sem foglalkozik a budapestiek helyzetével, helyette inkább a kampányával törődik, és országot jár. 

Vágó István szerint épeszű ember nem válaszol igennel a népszavazás kérdéseire

Vágó István szerint épeszű ember nem válaszol igennel a népszavazás kérdéseire

A DK kvízprofesszora szerint a kormány által feltett kérdések „nem normálisak”, azt állítja, azokra csakis nemmel lehet válaszolni.

Már a NAV is vizsgálja a Cseh Katalin körül kialakult botrányt

Vajon Fekete-Győr András mikor indít vizsgálatot párttársa céges ügyei miatt?

Az MSZP Karácsony támogatásával mintha bukásra játszana

Az MSZP Karácsony támogatásával mintha bukásra játszana

Ha Kunhalmi Ágnesnek a 168.hu-n megjelent friss interjújára gondolok, amelyben felmagasztalja Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltet, akkor akár az is eszébe juthat az embernek, hogy Kunhalmi MSZP-társelnök és a pártja nem is akarja megnyerni a 2022-es választásokat. Magyarán eleve bukásra készülnek.

Béranya hozta világra egy híres meleg divattervező gyermekét

Béranya hozta világra egy híres meleg divattervező gyermekét

A Netflixen futó „Meleg szemmel” című reality szereplője, Tan France divattervező tavaly jelentette be, hogy párjával gyermeket várnak.

Európai magyarnak lenni

Európai magyarnak lenni

Ismét rá kellett jöjjek, hogy Európa szerelmese vagyok.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére