Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Balettcipőben, lábujjhegyen szurkolnak a németek

Jánosy Károly

2021.06.23. 11:00

Münchenben aligha lesznek a budapestihez hasonló látványos szurkolói megmozdulások. Nem csupán a mindössze 14-15 ezer néző, de a nacionalizmus vádját mindenáron megelőzni és tagadni igyekvő németországi elvárások miatt sem. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a németek – mint oly sok másban – a futballban is a végletek felé hajlanak, ezt is a lehető legtökéletesebben akarják csinálni.

 

A rossz emlékű korok újjáéledése leghalványabb kísérletének eshetőségét is csírájában elfojtják a berlini politikacsinálók, ezért a németségére egykor oly büszke nemzet kínosan ügyel arra, nehogy bárkit megbántson, inkább megpróbál feloldódni a közös és jól hangzó Európa-eszmében.

„Emlékezetes momentuma volt ennek a jelenségnek, amint a 2013-as választások éjszakáján Angela Merkel német kancellár szemrehányó fejcsóválás kísértében vette ki Herman Gröhe, a kereszténydemokrata párt főtitkára kezéből a német zászlót – nyilatkozta honlapunknak Kiszelly Zoltán. „Nem szabad elfelejteni, hogy húsz éve csökken Németországban az átlagos életszínvonal – ezt persze nem a miénkhez kell mérni! –, a döntéshozók pedig attól tartanak, hogy megnőhet a rendszerkritikus pártok súlya. Ezt megelőzendő járatják csúcsra az „újbeszéd” tipikus eszméit, s az embereket a liberális fősodor véleményének keretei között tartják. Ebbe nem nagyon férnek bele a szurkolói „elhajlások”, az ellenőrizetlen nemzeti büszkeség. A jól festett paraván mögött persze kereskedni akarnak a németek, de az olasz, a görög, a spanyol vagy a dán vásárló nehezen venne meg echte német árut, míg a szivárványszínűre festett portékával már nincs baj. Az úgynevezett európai identitás hamis álarca mögé bújva törnek előre a piacon. Nekünk nem szabad kereskedni Kínával, Oroszországgal, nekik, igazi európaiaknak természetesen szabad. Ebbe a narratívába jól illeszkedik a labdarúgás is. A 2006-os világbajnokságon a patriotizmus az egeket ostromolta a hibátlan házigazdaszerep és a pályán megszerzett bronzérem miatt. Az előbbit háttérbe szorítják a szimbólumpolitika érdekében, de még ott van a jó foci, így nagy baj már nem lehet. Valamit valamiért. Mellesleg remekel a magyar válogatott, így Münchenben döntetlenre számítok.”

 

Fekete pólóban rabolni lehet, szurkolni tilos

Sok kritika érte a legnagyobb szervezett magyar szurkolói csoportot, a „félelemkeltő”, fekete pólós Carpathian Brigade-t. A Deutsche Welle „szélsőjobboldali közösségek tagjaiból álló neonáci ultracsoportnak” nevezte. A fekete pólós viselet eredete egyébként Németországban keresendő, a hetvenes–nyolcvanas években a radikális környezetvédők, a black bloc tüntetési stratégiát alkalmazó mozgalom tagjai öltöztek talpig feketébe. Állítólag egy Hamburg közelébe tervezett atomerőmű elleni tiltakozás során jelent meg először a „fekete sereg”. A black bloc tüntetési módszerként azóta is létezik, de főleg a szélsőbalos, antiglobalista, Antifa és BLM-mozgalmakhoz köthető. A magyar szurkolók persze félelmet ébresztenek, míg az utcai gyújtogatásban, boltok kifosztásában jeleskedő antifák fekete ruhásai a békét hirdetik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A rendőrellenes tüntetések miatt rosszabb lett a közbiztonság Washingtonban

A rendőrellenes tüntetések miatt rosszabb lett a közbiztonság Washingtonban

Washingtonban megnőtt a fegyveres támadások száma, miután tavaly engedtek a baloldali rendőrellenes tüntetéseknek.

Franciaországban ismét szigorítanak 

Franciaországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatti korlátozó intézkedéseket előíró törvény augusztus 9-én lép életbe, a tengerentúli megyékben viszont ismét kihirdetik az egészségügyi rendkívüli állapotot – közölte Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően.

Egy iráni dzsúdós kiállt Izrael mellett

Izraelnek is megköszönte az olimpiai ezüstérmet egy disszidált iráni dzsúdós. 

Tokió 2020: Milák Kristóf úszásától még Michael Phelps is elájult

Tokió 2020: Milák Kristóf úszásától még Michael Phelps is elájult

Most aztán olimpiai üzemmódba kapcsoltak a magyarok Tokióban. Még ki sem dörzsöltük az álmot a szemünkből, amikor szerdán úgy hajnali négy óra magasságában a 200 méteres pillangóúszás döntője után olimpiai bajnokként ünnepelhettük Milák Kristófot. A cselgáncsozó Tóth Krisztián és a férfi kard csapat bronzérmet szerzett.

Sok az érem és a botrány az olimpián

Sok az érem és a botrány az olimpián

Nagy utat tett meg a Jobbik a szélsőjobbtól a Pride-ig, Gyurcsány a balatoni árak ellen hergel. 

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére