Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Arany nélkül is lehet örülni a magyar érmeknek?

888.hu

2016.08.13. 11:28

Aki felkelt hajnalban, az olimpiák történetének magyar szempontból egyik érmekben leggazdagabb egy óráját láthatta. Két ezüstérmet és két bronzot nyertek a magyar sportolók. Kérdés, hogy kinek hiányzik az arany? 

Hosszú Katinka talán egy centivel kapott ki amerikai vetélytársától a 200 hát döntőjében. Hat század volt a különbség, mert Katinka ezúttal nem bírta az erejével a hossz végéig. Érdemes volt nézni az amerikai Maya Dirado és Katka arcát. Katinka első magyarként szerezhetett volna egy olimpián négy egyéni aranyérmet, és csupán hat század választotta el tőle. 

Katinka egy pillanatra borúsnak látszott, de aztán mintha feloldódott volna, talán azért, mert arra gondolt, hogy három arannyal, négy éremmel zárta az olimpiát. Ami rendkívüli eredmény. 

Tehát Katinka ezüstje megbecsült lesz gazdájának, legalábbis a reakciók alapján úgy tűnt. Nekünk pedig végképp az.

Mi a helyzet Cseh Lászlóval? Laci sajnos alulmaradt 200 pillangóúszás versenyében. Csak a hetedik lett és – ő maga is elismerte – hihetetlen mélységekből kellett felállnia, hogy kellő szellemi és fizikai állapotban tudjon odaállni a 100 pillangó előfutamaihoz és döntőjéhez.

Övé volt a legjobb reakcióidő a rajtnál, felúszott az utolsó 30 méteren az előtte haladókra, de végül ezüstérmes lett. Hármas holtversenyben! Megdöbbentő volt látni ezt a befutót. Ám így, emiatt a történelmi hármas holtverseny miatt, szerintem Laci kimondottan örült az éremnek.

Gondoljunk bele, hogy Cseh László négy olimpián is érmet nyert. Négy ezüstöt és két bronzot. 14 éve éremszerző az úszósportban, ami hatalmas teljesítmény. Lacinak a legnagyobb eredmények közül van még két világbajnoki címe, szóval még, ha hiányzik is, de talán így és most nem annyira hiányolja az aranyérmet. 

Ami pedig mindezt alátámasztja, az Michael Phelps nyilatkozta, aki szerint szimbolikus, hogy Le Clos-val és Csehvel holtversenyben nyert ezüstérmet.

Lászlóval már közös történelmünk van, kicsit olyan, mint Ryan Lochte-val. Laci, Ryan és én sok vad versenyt vívtunk vegyesúszásban, és ehhez a trióhoz csatlakozott Chad az utóbbi négy évben. Nagyon vad zárása ennek a történetnek, hogy mi hárman holtversenyben lettünk érmesek az olimpián."

– mondta Phelps.

Phelps jól fogalmazott, tényleg vad versenyeket éltek át együtt. Így ismerve a kontextust és a végeredményt, ez az ezütérem megbecsült lesz a magyar úszó vitrinjében. 

És mi a helyzet a tüneményes Kapás Bogival? Boglárka helyzete azért más, mert az ő számában, a 800 méteres gyorsúszásban, Katie Ledecky egyszerűen legyőzhetetlen volt. Világcsúcsot úszott, ám a saját szintjén Kapás Boglárka is azt, hatalmas országos rekordot, messze megdöntve egyéni legjobbját. Ez a harmadik helyre volt elég, mert a fináléban a brit Jazmin Carlin jobb eredményt ért el a magyar lánynál. 

Bogi esetében fontos tudni, hogy 23 éves. Neki több mint valószínű, hogy lesz még lehetősége egy újabb olimpiára, ahol a dobogó legfelsőbb foka is esélyes. Az ő bronzérme a helyén volt. Ledecky miatt nem vágyhatott aranyra, ezüstöt nem nyert, ám a bronzérem rendkívüli csúcsteljesítmény volt részéről. 

Az ő harmadik helyezése akkor igazán értékes, ha megnézzük, hogy a 8:16.37-es ideje az ő pályafutásában mekkora idő. Nagyon nagy!

Tehát megállapíthatjuk, hogy Kapás Boglárka bronzérmének lehet örülni, úgy tűnt, hogy Bogi a 400-on elért negyedik helye után, ennek most örült is.  

Az élre is kívánkozna, tehát senki ne vegye sértésnek, hogy a súlylökő Márton Anitát a végére hagytam. Õ is új országos csúcsot ért el, ami már rögtön "beárazza" a teljesítményét. 19.87 méter az új rekord!

De Anita bronzérme emellett is roppant értékes. Több szempontból is, de leginkább két okból:

atlétikában született, ahol minden eredmény mögött világraszóló teljesítmény áll, mert hasonlóan az úszáshoz egy igazi világsportról beszélünk. Másrészt a női atlétikai olimpiai érem Magyarországon, ha nem is ritka, mint a fehér holló, de régen látott vendég. Mexikóban 1968-ban a gerelyhajító Németh Angéla győzött, a diszkoszvető Kontsek Jolán pedig harmadik lett.

Szóval Anita bronzérme egy igazán kedves, 48 éve nem látott vendégként igen-igen megbecsült kell, hogy legyen. 

Ma hajnalban egy óra alatt négy magyar érem született a riói nyári olimpián. Nincs köztük arany, de talán mindenki látja, nincs okunk fanyalogni. Minden történet aranyat ért. Még akkor is, ha minden sportoló az aranyéremre vágyik.

Ez az egy óra pont azért volt varázslatos, mert megmutatta, hogy minden eredménynek a versenyző helyzetéhez, pályájához, pillanatnyi tudásához mérten is lehet, talán kell is keresni az értékét. Ez a négy érem éppen ezért igen értékes a számunkra. Ahogy az immár kétszeres olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok, Imre Géza eredménye is ragyogó.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ezzel a programmal védenék ki az energiahiányt télen

Csökkenteni akarják a fogyasztást 10 százalékkal.

Szembejött a valóság a német kormánnyal

Szembejött a valóság a német kormánnyal

Az alapjaiban elhibázott német energiapolitikára mindössze katalizátorként hatott az európai energiaválság, ami hónapról hónapra nehezebb helyzetbe hozza az ország vezetését. A megújuló energiaforrásokra való túlzott támaszkodás (Energiewende program), és vele párhuzamosan az atomerőművek leépítése egyenesen vezetett az energiahiányhoz, aminek orvoslására a német kormány rákényszerül a rendkívül természetszennyező szénbányák újranyitására. Az Északi Áramlat-1 és -2 elleni szabotázsakciók pedig – függetlenül attól, hogy mely ország volt az elkövető – még kiszolgáltatottabb helyzetbe sodorták Németországot. Mindennek következtében pedig az elmúlt hónapok magabiztossága is eltűnni látszik: már a német ipar vezetői figyelmeztetnek arra, hogy a gázhiány következtében a cégek tömegesen fognak külföldre menekülni, teljes iparágak fognak leállni, aminek következtében pedig a munkanélküliség aránya rekordot fog dönteni. A recesszió már most elkerülhetetlennek tűnik, a lakosság pedig további megszorításokra számíthat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére