Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amikor az ész és a szív ugyanazt diktálja: ez lesz az év meccse

Pörge Béla

2019.09.09. 16:00

Bárhogyan is nézzük, az év legfontosabb meccse lesz a hétfő esti.

A sok szempontból megosztott magyar társadalomban a foci az egyike a kevés olyan dolognak, ami áthidalja a különbségeket – persze nem a klubfutball, hanem a válogatottért való szurkolás. Ilyenkor nem számít, hogy amúgy ki kinek szurkol, ahogy az sem, hogy valakinek milyen a habitusa, politikai nézőpontja, életfelfogása: akit picit is érdekel a foci (márpedig ezzel sokan vannak így, hiszen akár a földkerekséget nézzük, akár Magyarországot, a legnépszerűbb sportágról van szó), az mindig szurkol a magyar válogatottnak.

Ez a hétfői meccs egyébként is kegyelmi pillanat: akár racionális szempontok szerint nézzük, akár pusztán érzelmi alapon, ez lesz az év meccse, ez a legfontosabb mérkőzés.

A magyar válogatott játékosai a Magyarország – Horvátország labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzés végén a Groupama Arénában 2019. március 24-én | Fotó: MTI

Ha nyer a válogatott, akkor Szlovákiával szemben óriási lesz a lépéselőnyünk, Wales és Horvátország marad az ellenfél, de csak egyiküket kell megelőzni. Ha hozzuk az azeriek elleni kötelezőt, akkor a többiek már el is intézhetik a kijutást, nehezebb esetben Horvátországban vagy Walesben ki kell szenvedni egy döntetlent. Ennyire persze ne szaladjunk előre, a lényeg: ha megverjük a szlovákokat, karnyújtásnyira lesz az Eb.

Ha a szlovákok nyernek, akkor rendkívül nehéz helyzetbe kerülünk, míg a döntetlen egyik csapatnak sem lenne jó (kivéve persze Walest és Horvátországot), de nem jelentene reménytelen szituációt, viszont sokat kellene még számolgatni, így egyszerűbb, ha ma nyerünk.

Ezek voltak a racionalitáson alapuló érvek amellett, hogy az év meccse jön. Az érzelmi alapokat nem kell ennyit magyarázni, Szlovákia az ellenfél, akiket bárhol és bármiben legyőzni édes érzés egy magyar számára. Nekem személyesen még a románok legyőzésénél is fontosabb, hogy a szlovákokat megverjük, hogy miért, azt a felvidéki meccs előtt már kifejtettem.

Az esélylatolgatás nagyon nehéz feladat ebben az esetben.

Szlovákia simán verte otthon Magyarországot, viszont hatalmas zakót kapott a horvátoktól, akiket a magyar csapat megvert, ráadásul a szlovákok kikaptak Walestől, mi legyőztük őket. Igaz, ez utóbbi összehasonlítás kicsit már sántít, hiszen a szlovákok idegenben kaptak ki, mi pedig otthon nyertünk.

Ha a keretek értékét nézzük, akkor egyértelműen Szlovákia a jobb csapat, ám annyiszor láttuk már a közelmúltban, hogy önmagában a keretek értéke nem jelent semmit, ahogy az a riasztó statisztikai adat sem, hogy a 26 éve létező Szlovákiát még soha nem sikerült legyőznünk.

Szlovákia legnagyobb erőssége Hamsík, de nem szabad elfelejteni, hogy az olasz, a spanyol, a német és az angol élvonalban is játszik szlovák játékos, ehhez képest a magyar keretben csak Bundesliga-játékosok vannak, a többi topbajnokságban nincs magyar focista.

Bár szintén nem sokat számít, azért érdekes, hogy a bukmékerek magyar győzelmet várnak: a hazai sikerre 2,3 és 2,5 között mozognak az oddsok, míg a szlovákok győzelmére 3,2 feletti szorzókat találunk.

Ami biztos, hogy telt ház lesz és óriási hangulat, a magyar válogatott minden támogatás megkap majd a lelátóról. Nincs mese, győzni kell!

A meccs 20:45-kor kezdődik a Groupama Arénában, az M4 élőben közvetíti a találkozót – a csonkaországon kívül is.

Hajrá, magyarok!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére