Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A teniszvilág meghódítására készül a 16 éves Udvardy Luca

Jánosy Károly

2022.07.24. 20:45

Eleve elrendeltetett, hogy Udvardy Lucából teniszező lesz. Nem mágikus erő vagy az szülői akarat adott ütőt a kezébe, de ha két bátyja és nővére is ezt a sportágat választotta, nem volt kérdéses, hogy Luca kisgyerekként követi a családi mintát.

 

London, 2022. július 9. Udvardy Luca a wimbledoni teniszbajnokság juniorversenyének döntőjében MTI/AP/Gerald Herbert

 

Természetesen egy percig sem bánta meg a döntést, annál is inkább, mert a 16 éves tehetség néhány napja döntőt játszhatott a tenisz talán legnagyobb szentélyében, Wimbledonban. Igaz, egyelőre a juniorok között, de azért így is nagy szó, hogy a fináléba jutott, annál is inkább, mert ez korábban egyetlen magyar lánynak sem sikerült. Ezután talán már könnyebben megy…

S ugyan a sportágválasztás nem okozott túl nagy fejtörést Udvardy Lucának, azt azért elárulta a 888.hu-nak, hogy ha nem a tenisz mellett teszi le a voksát, akkor talán a futballpályán vagy a röplabdázók között próbálkozna.

„Imádom a focit, én is elég sokat játszottam régebben. A balatonalmádi iskolában, ahová jártam, nem volt leánycsapat, így a fiúkkal fociztam. Sajnos, már elég régen rúgtam a bőrt, hiszen komoly céljaim vannak, profi és természetesen világelső teniszező szeretnék lenni, a cél megvalósításához pedig rengeteget kell dolgozni. Persze, ha csak tehetem, apával megnézek néhány futballmeccset, leginkább a Barcelonáét, bár Messi távozása óta veszített egy kissé a varázsából a csapat.”
– mondta honlapunknak az ifjú tehetség.

Mellesleg érdekes, hogy a hazai női tenisz több kiválóságának a Balaton mellől indult a karrierje. Az ezredforduló tájékán csúcson lévő Kuti Kis Rita Boglárról indult, Gálfi Dalma Balatonfüredről, és Luca is a magyar tenger partján, Siófokon kezdte karrierjét. Aminek persze még nagyon az elején jár.

„Nyilván nem csak a jó balatoni levegőnek köszönhető, bár én csak a kezdő lépéseket tettem meg Siófokon.” – folytatta Luca.
„Mindenesetre az ottani szép napoknak már nagyjából vége, hiszen Pannával együtt Budaörsön élünk, illetve a fővárosban töltöm a legtöbb időt.”

 

Nem csupán azért néz fel nővérére, Pannára, mert hét évvel idősebb nála, de sokat tud tanulni tőle. Ráadásul, a mérkőzéseket együtt tudják kielemezni, s ha kell, Panna lelki támaszt is nyújt a húgának. Nem véletlenül ő a példaképe a női mezőnyben.

„Inspirálóan hat rám a nővérem, ahol csak lehet segítjük egymást, és sokszor együtt is edzünk. Közös célunk, hogy előbb-utóbb együtt induljunk egy Grand Slam-tornán. Persze Panna egyelőre jobb nálam, nyilván legyőzne egy mérkőzésen, de aligha lenne 6:0, 6:0 a végeredmény.”

Luca – mint a legtöbb nagyratörő játékos – világelső szeretne lenni, de míg eléri ezt a célt, eltelik egy kis idő. Könnyebben megvalósítható jövő évre szóló terve, amikor is a juniorok között a top 10-be szeretne kerülni, a felnőtt mezőnyben pedig talán nem megvalósíthatatlan a ranglista első hatszáz teniszezője közé verekedni magát. Persze sok minden függ attól, hány versenyen tud pályára lépni.

„Mennyire tartanak tőlem a riválisok? Nehéz megmondani, bár a wimbledoni döntő után nyilván a szokásosnál jobban figyelnek majd rám. Fél szemel mindenki nézi a másikat, azt hiszem, ez természetes.”

 

Luca életét, mindennapjait a tenisz határozza meg. Magántanuló, s mint elárulta, édesanyja segít neki a legtöbbet, akinek az útmutatásai nyomán még a legnehezebb matek- vagy fizikafeladatot is meg tudja oldani. S ugyan a profi teniszezők élete meglehetős önmegtartóztatással és önfegyelemmel jár, Luca egy darabig még tini maradhat.

„Valamennyire azért kell lazítani, hogy fel tudd tölteni a lemerülő szellemi akkumulátoraidat. A tenisz az első és legfontosabb hétfőtől szombatig, de ha az időmbe belefér, elmegyek vásárolni, kikapcsolódni a barátnőimmel.”

 

Luca a wimbledoni döntőért járó trófeával Photo credit: Zádor Péter

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére