Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szégyen elkerüléséért játszik ma a magyar válogatott

Pörge Béla

2018.11.15. 17:00

Utolsó szakaszába érkezik a Nemzetek Ligájának csoportköre: minden szinten és csoportban eldõl, hogy ki esik ki, és ki játszhat az adott divízió megnyeréséért.

Szomorúan és rosszul hangzik, de csütörtökön 20:45-től a bennmaradásért játszik a magyar labdarúgó-válogatott Észtországgal a Nemzetek Ligája C divíziójának harmadik csoportjában. Nem kell külön hangsúlyozni, hogy mekkora blamázs lenne kiesni a D divízióba, ahol Andorra, Gibraltár és San Marino ellen kellene vitézkednünk. Ráadásul az elmúlt másfél év tapasztalata azt mutatja, hogy az sem lenne sima menetelés...

Ha elvonatkoztatunk az érthető pesszimizmustól, akkor viszont arról is lehet beszélni, hogy Észtország ellen kötelező a győzelem. Amennyiben hozzuk az elvárhatót, akkor a kiesést már biztosan elkerültük, sőt, akár a csoport második helyét is megcsíphetjük.

Magyarország és Észtország összecsapásával párhuzamosan Görögország Finnországot fogadja. A finnek eddig hibátlanok, így már szinte meg is nyerték a csoportot, egy döntetlennel a feljutásuk biztossá is válna. A görögök két ponttal előznek meg minket.

Az észtek a kapitányuk elmondása alapján a túlélésért fognak játszani este. Ha pontot szereznek, még marad esélyük a bennmaradásra, így nagyon kellemetlen ellenfélre számíthatunk. A magyar keretből ráadásul hatan sérültek, így hiába 1,39 az odds a hazai győzelemre, nem várható könnyű magyar siker az észtek ellen. Ne feledjük azt sem, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány eltiltás miatt nem ülhet majd ott a kispadon a következő két meccsünkön.

Nagy kérdés az esti mérkőzéssel kapcsolatban, hogy vajon Dzsudzsák Balázs pályára lép-e. Négy meccs után kapott újra behívót a korábbi csapatkapitány, aki jelenleg is az arab világban, a futballtérképen kívül focizik. Érdeklődve várom, hogy a kihagyás jót tett-e neki.

Számolgatásokba addig nincs értelme belemenni, amíg a csütörtök esti mérkőzés nem ment le. Tény, hogy – ugyan nyakatekert módon – még arra is van halovány remény, hogy a magyar válogatott a Nemzetek Ligájából jusson ki az Európa-bajnokságra, de a legtöbb számolgatásnak inkább a kiesés elkerülése végett lenne értelme, ezt viszont rövidre zárhatja a csapat egy győzelemmel.

Ami a többi csoportot illeti:

A C divízióban négy csoport van. Messze a finnek állnak a legjobban, a többi csoportban kiélezettebb a helyzet. Az első csoport csak három válogatottból áll, ott még bárki nyerhet, valamint bárki kieshet. A harmadik kvartettben Bulgária és Norvégia küzd a feljutásért, míg meglepő módon Szlovénia a sereghajtó és Ciprus a harmadik. Jelen állás szerint jó eséllyel innen kerül ki a legrosszabb harmadik, aki szintén kiesik. A negyedik csoportban Litvánia utolsó helye már eldőlt, de Szerbia, Montenegró és Románia is győzhet még, ebben a sorrendben csökkenő esélyekkel.

Mi a helyzet a többi divízióban?

A legfelsőbb szinten, az A divízióban háromfős csoportok vannak. Annyi már bizonyos, hogy Izland és Lengyelország kiesik, erre még jó esélye van a vb-ezüstérmes Horvátországnak is, míg az első csoportban jelenleg Németország az utolsó, de Hollandiát még könnyen megelőzheti a Nationalelf. A csoportgyőztes kiléte még egyik trióban sem dőlt el.

A B divízióban szintén négy háromfős csoport található. Ukrajna feljutása már biztos, semmi más nem dőlt még el, de Bosznia-Hercegovina feljutása is nagyon valószínű. Jó eséllyel kiesik majd Szlovákia és Észak-Írország, a második és a negyedik csoport küzdelmei még rendkívül kiélezettek.

A D divízióban négy négyfős csoport van, eddig még csak Grúzia nyerte meg a saját kvartettjét. A feljutás felé hajt Luxemburg is, de nagy csatában áll Fehéroroszországgal, míg Koszovó és Azerbajdzsán, valamint Macedónia, Örményország és Gibraltár (!) közül is feljuthat még egy-egy ország. Értelemszerűen kieső itt nincs, de San Marino egyébként az egyetlen válogatott, amely gólt sem lőtt és pontot sem szerzett, még Andorrának és Máltának is vannak pontjai, Gibraltár pedig már két győzelemnél tart!

A Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó két fordulója csütörtökön kezdődik, és november 20-án, kedden ér véget. Ezt követően a csoportok győztesei játszanak egymással elődöntőket, majd döntőket a feljutásért és az Eb-re való kijutásért. Ezekre a mérkőzésekre viszont csak júniusban kerül majd sor.

11.15., 20:45 Magyarország–Észtország, Groupama Aréna (élőben: M4)

11.15., 20:45 Görögország–Finnország, Athén (Sport 2)

11.18., 20:45 Magyarország–Finnország, Groupama Aréna (M4)

11.18., 20:45 Görögország–Észtország, Athén

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére