Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A román csapatokat román játékosokkal kell megerősíteni

Jánosy Károly

2022.07.08. 16:40

Merész lépéssel próbálják jobb helyzetbe hozni a Romániában a csapatsportokban szereplő hazai játékosokat. A bukaresti sportminiszter által aláírt rendelet szerint a 2022/23-as idénytől valamennyi csapatsportban, a felnőtteknél és a junioroknál egyaránt, a pályán levő játékosok minimum negyven százalékának román állampolgárnak kell lennie. Vajon más országok is követik a román példát?

 

Az intézkedés célja, hogy minél több román játékos kapjon lehetőséget a külföldiekkel szemben. A minisztérium szerint az intézkedés hozzásegíti a szakszövetségeket, hogy teljesítsék céljaikat. Novák Eduárd bukaresti tárcavezető megköszönte a szakszövetségeknek, hogy az előzetes tárgyalásokon támogatták az ötletet, és sok sikert kívánt az alkalmazásához, amely minden szövetség számára kötelező érvényű, hiszen a sport nemzeti prioritás.

Az intézkedés nyilván a labdarúgásra gyakorolhatja a legnagyobb hatást. A kilencvenes évek közepe óta előbb a nagy, nyugati futballnemzetek klubjai alkalmaztak számolatlanul légiósokat, majd a példát a kelet-európai együttesek is követték. A magyar, bolgár, lengyel, román labdarúgó-bajnokságban akad olyan csapat, amelyikben szinte csak mutatóban található – vagy még abban sem – az adott nemzet képviselője. Igaz, a Ferencváros aligha vitézkedhetett volna a nemzetközi porondon az elmúlt években külhoni labdarúgói nélkül. Hazai vonatkozásban üdítő kivétel az elmúlt idényben kupadöntős és bajnoki hatodik helyezett Paks, amelynek keretét magyarok alkotják.

 

„Ösztönözni lehet a hazait, tiltani, akadályozni azonban semmiképpen sem szabad a külföldi játékosok szereplését.”
– nyilatkozta 888.hu-nak dr. Borbély Zoltán ügyvéd, az MLSZ korábbi jogi igazgatója.
„Az 1995 óta létező »Bosman-szabály« ugyanis az Európai Unió alapelveivel összhangban kimondja a munkaerő áramlásának szabadságát a futballban és általában a sportéletben. A román rendelkezés első pillantásra, a negyven százalékos küszöb miatt talán határesetnek tűnik, de mivel senkit és semmit nem tilt, ezért vitákat ugyan kiválthat, a gyakorlatban azonban kiderül, mennyit és hogyan lehet belőle megvalósítani, illetve az is, hogy milyen előnyökkel, hátrányokkal járhat majd. Nyilván a szurkolók érzelmileg jobban kötődnek azokhoz, akik az adott nemzetet képviselik, bár a jó eredmények, a győzelmek azért némileg feledtethetik a hazai játékosok hiányát.”

A magyar labdarúgó bajnokságban is ösztönzik az élvonalbeli klubokat, hogy minél több fiatal bizonyíthasson. Az MLSZ rendszere szerint az a klub, amely átlagban négy-öt magyarral a soraiban játssza le a mérkőzéseit, akár több százmillió forinttal gazdagodhat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Az amerikai kongresszus végső jóváhagyást adott az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényhez

Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.  

„Aki feladja a béke iránti erőfeszítéseket, az a történelem rossz oldalára fog kerülni”

Magyarországnak ugyanúgy ki kell tartania most a békeerőfeszítések mellett, ahogy kitartott a kerítés, az oltás és a munkahelyek megvédése mellett, azokért is támadtak, de a végén kiderült, hogy nekünk volt igazunk – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter csütörtökön Budapesten, miután átvette a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) Szellemi Honvédő díját.

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Soros ügyészeket pénzel, Ronaldo haza akart utazni

Halász János pedig ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez a dollárbaloldallal szemben.

Egy újabb könyv, amely a transzneműséget népszerűsíti a fiatal lányoknak

„Ha még nem mentél át a pubertáson, az orvos felajánlhat olyan gyógyszert, amely késlelteti a tested változásait, így több időd lesz elgondolkodni a nemi identitásodon” – írja a könyv egyik részlete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére