Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyarokkal mindent lehet? Az UEFA szerint igen!

Pörge Béla

2019.08.06. 12:36

Meccsbeszámoló helyett az UEFA hétfői döntéséről szól az e heti Pörge szurkol!

Bár szombaton az NB I., vasárnap pedig az NB III. szezonnyitóján is kint voltam, sok örömöm ezekben nem volt, nehezen tudnék bármelyik meccsről írni, amúgy is sokkal jobban érdekel most minden szurkolót – csapatszimpátiától függetlenül – az UEFA hétfői botrányos döntése a Craiova–Honvéd El-selejtezővel kapcsolatban. Mint ismert, hétfőn az UEFA úgy döntött, hogy három zárt kapus meccset és hatvanezer eurót ér az, hogy:

  • a román szurkolók öngyújtóval megdobták a mérkőzés játékvezetőjét;
  • a román szurkolók pirotechnikai eszközt dobtak a játéktérre;
  • a román csendőrség saját maga jelentette ki, hogy sem ők, sem a rendező Universitatea Craiova nem tudta biztosítani a játékosok és a játékvezetők testi épségét;
  • a román szurkolók magyarellenes rigmusokat kiabáltak szinte az egész meccsen;
  • a román szurkolók politikai üzenetet tartalmazó drapériákat mutogattak a mérkőzésen.

Abba most nem szeretnék belemenni, hogy ezek közül mely szabályozásokon lehetne esetleg enyhíteni, hogy beleférjen az igazi, felfokozott szurkolás és az üzengetés is egy-egy komolyabb rangadón. De tény, hogy a felsorolt cselekedetek egytől egyig súlyos vétségnek számítanak az UEFA szabályrendszere szerint.

Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó-Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova – Budapest Honvéd mérkőzésen Craiovában | Fotó: MTI

Még egyszer: a románok öt különböző szabályt szegtek meg ki tudja, hogy hány ízben, ezek közül kettő különösen nagy vétségnek számít, olyannak, amiért akár le is fújhatta volna a bíró a meccset. Emellett a szövetség rendkívül komolyan szokta venni a rasszista megnyilvánulásokat, sőt politikai üzenetekért is bírságoltak már.

A múltban a Honvéd azért kapott ugyanekkora – három nemzetközi meccset zárt kapuk mögött kellett megrendezni – büntetést, mert a szurkolók cigányoztak, valamint Szerbiát szidalmazták az újvidéki Vojvodina elleni párharcban (más vétséget nem követtek el, főleg nem veszélyeztették a játékvezető testi épségét). A magyar válogatott azért kapott zárt kapus büntetést, mert néhány szurkoló hátat fordított a nézőtérnek az izraeli himnusz alatt, és közben fütyült. A magyar csapatok nemzetközi kupameccsein tilos Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókat kihelyezni, de úgy tűnik, Nagy-Romániát (1918-as felirattal) lehet. Pedig mindkettő ugyanaz: egy korábban létező ország ábrázolása. Az UEFA pár éve vizsgálatot indított a vállaltan zsidó hagyományokat ápoló MTK ellen azért, mert a szurkolók kitettek egy zászlót, amin szerepelt a klub alapítási éve: 1888 (a 18 és a 88 két külön négyzetben szerepelt, a szövetség a 88-at náci szimbólumnak vélte...). Az UEFA nem büntette meg a fiumei szurkolókat (fel sem merült ez) a Fradi elleni El-meccsükért 2014 júliusában, pedig az egész mérkőzés alatt zengett a „Madarsko picke”, azaz szó szerint „picsa/szar Magyarország” rigmus, ami szinte tökéletes megfelelője az „Utálunk szar Románia/szar Szlovákia!” magyar rigmusoknak. Utóbbit „természetesen” rendszeresen bünteti az UEFA.

Összefoglalva: a magyarellenes rigmusokat nem, vagy csak ímmel-ámmal bünteti az UEFA, míg a homofób, antiszemita és cigányellenes rigmusokat minden esetben szigorúan szankcionálja az európai szövetség. A magyar szurkolók által „elkövetett” románozást, szlovákozást kimutathatóan gyakrabban büntetik, mint a magyarok szidalmazását.

Ezek után arra már nem is érdemes részletesebben kitérni, hogy egyrészt az MLSZ mennyivel szigorúbban veszi a szomszéd államok, népek szidalmazását, mint a környező országok szurkolóinak magyargyalázását (ezt tekinthetjük kulturális fejlettségből adódó különbségnek is), másrészt mennyit ér az, hogy Csányi Sándor az UEFA alelnöke, Berzi Sándor pedig az UEFA fegyelmi bizottságának az alelnöke.

A Honvéd egyébként fellebbezett a döntés ellen, míg az UEFA eljárást indított a Honvéd ellen a kispesti szurkolók rasszista megjegyzései (!) miatt. Ennél nagyobb már nem is lehetne a kettős mérce...

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Trump tweetelt, ordas nagy sivalkodás lett a vége

Trump tweetelt, ordas nagy sivalkodás lett a vége

Lincseléshez hasonlította az ellene folyó vizsgálatot Donald Trump amerikai elnök egyik kedd reggeli Twitter-bejegyzésében. Ezt pedig hatalmas belemagyarázás kíséretében rasszistának minősítették a demokraták.

Salvini: a magyar nép rendkívüli volt 1956-ban és most is az

Salvini: a magyar nép rendkívüli volt 1956-ban és most is az

Rendkívülinek nevezte a magyarokat 1956-os cselekedeteikért és mai politikájáért Matteo Salvini, az ellenzéki jobboldali Liga vezetője a római magyar nagykövetségen tartott ünnepi megemlékezésen.

Családi programokkal várják a megemlékezőket a Kossuth téren

Családi programokkal várják a megemlékezőket a Kossuth téren

A Kossuth téren egész nap családi programokkal várják az ünneplőket, a 1956-os forradalomra emlékezve. Idén is lesz Szabadságkoncert este a Millenárison, a Zeneakadémián pedig Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Továbbra is Matteo Salvinit tisztelik legjobban az olaszok

Továbbra is Matteo Salvinit tisztelik legjobban az olaszok

A közvélemény-kutatás szerint a jobboldali pártszövetséget 9 százalékkal mérik erősebbre, mint a jelenleg kormányzó baloldali koalíciót.

Boris Johnson: a Brexit-megállapodás elfogadása helyreállítaná a brit szuverenitást

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadása soha nem látott mértékben erősítené meg Nagy-Britannia szuverenitását, és minden eddiginél több döntési jogot telepítene vissza a brit demokratikus intézmények hatáskörébe – mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére