Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar klubfutball ünnepe lesz ez a nap

Pörge Béla

2019.02.09. 08:28

Legalábbis remélhetõleg, de az Újpest-FTC vagy FTC-Újpest párosítás, azaz a derbi mindig fociünnepnek számít Magyarországon.

Szombaton rendezik az NB I. 20. fordulóját. Ez természetesen önmagában is fontos esemény, de azért számít különösen jelentősnek, mert ebben a fordulóban kerül sor 2019 első derbijére, először találkozik egymással az Újpest és a Fradi.

A szombati lesz a 225. derbi a magyar labdarúgó-bajnokság első osztályában, az eddigi 224 mérkőzésből 102-szer nyert az FTC, míg 61 alkalommal született döntetlen és ugyanennyiszer nyert az Újpest. Az elmúlt három évben a lila-fehérek nem tudták legyőzni ősi riválisukat, ez utoljára 2015-ben jött össze nekik. Ennek ellenére a közelmúltban az Újpest volt a sikeresebb, a Megyeri úton például 14 éven át – 2000 és 2014 között – nem tudott nyerni a Fradi.

A jelenlegi erőviszonyok alapján a Ferencváros az esélyesebb, viszont nagy közhely, de igaz: a derbin bármi megtörténhet, csak az számít, ami a pályán történik, az előzetes statisztikák nem érnek semmit.

Bajnoki mérkőzéseken egyébként a legnagyobb arányú siker egy 8–1-es ferencvárosi győzelem (ÉDOSz–Dózsa, 1950), idegenben 7–1 a legnagyobb különbség (UTE–Ferenczvárosi TC, 1911), míg az Újpest legnagyobb sikere a 2010. szeptember 11-én lejátszott 6–0-s kiütés volt.

A meccs természetesen a forduló legnagyobb érdeklődéssel várt találkozója, bár az nem biztos, hogy telt ház lesz, online még lehet venni jegyeket egy-két szektorba. Érdekesség, hogy az Újpest és a Ferencváros egymás elleni rangadóira szinte mindig legalább 8-10 ezer ember látogat ki. A nézőcsúcsot egy 1964-es meccs (Újpesti Dózsa–Ferencváros 4–2) tartja, amin 85 ezer ember volt kint, míg a negatív rekord 1991-re datálódik, ekkor az 1–1-re végződő bajnokira mindössze 4 ezer ember volt kíváncsi a Megyeri úton (az 1910-es években volt ennél kevesebb néző is, de akkor még nem volt igazi derbi ez a párosítás).

A 225. derbi szombaton 19:30-kor kezdődik a Szusza Ferenc Stadionban, élőben közvetíti az M4, de a helyszínen lesz a szerkesztőségünk több tagja is, így hamar beszámolunk majd az eredményről!

Természetesen másik öt meccsre is sor kerül az NB I. 20. fordulójában, ezek szombaton 17 órakor kezdődnek. 

A Honvéd a Felcsútot fogadja, ez a találkozó Puskás Ferenc nevének használata miatt pikánsak számít. A Debrecen Kisvárdára látogat, míg a Diósgyőr Székesfehérvárra: mindkét párosításban egy dobogós csapat találkozik egy kiesés ellen küzdő együttessel. A Mezőkövesd–MTK és a Paks–Haladás meccsek minden bizonnyal nem fognak nézőcsúcsot dönteni, de különösen a Haladás számára létfontosságú minden egyes fellépés.

19 forduló után az NB I-et az FTC vezeti, a fővárosi zöld-fehéreket a Vidi követi 8 pontos hátránnyal. A harmadik a Debrecen, három ponttal a Vidi mögött, kettővel a Honvéd és az Újpest előtt. A sereghajtó a Haladás, immár 10 pontra a bennmaradást érő tizedik helytől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére