Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A lelátói látványelemek szigorú korlátozásától vár több nézőt az MLSZ?

Pörge Béla

2019.08.01. 13:00

Szerdán este csak úgy mellékesen megtudhattuk, hogy szó sem lehet arról, hogy az MLSZ engedélyezze a pirotechnikai eszközök használatát a labdarúgó-mérkőzéseken.

Mindenféle visszhang nélkül, szerdán az M4 esti műsorában jelentette be Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője, hogy szigorítják a „pirotechnikai eszközökkel való visszaélés” büntetését. A műsorból kiderül, hogy ez sajnos nem azt jelenti, hogy ténylegesen a visszaéléseket (azaz a pirotechnikai eszközök nem rendeltetésszerű használatát, például dobálását) fogja szigorúan büntetni a szövetség, hanem az ilyen eszközök használatát akarja szankcionálni. Az alapbüntetés egymillió forint lesz, de tízmillióig is felmehet a bírság, sőt, szektorbezárás is lehet a „pirózás” következménye.

Sipos biztonsági szempontokra hivatkozva indokolta a tiltást, majd hozzátette, hogy az MLSZ mellett az UEFA is tiltja a pirotechnikai eszközök használatát.

Eddig tart a hír. Be kell látni, hogy egy olyan kérdésről van szó, ami a szurkolókat is megosztja, ezt egy egészen kis közösségben is megtapasztaltam már. A III. kerületi TVE szurkolóinak a kemény magjába tartozom, nem egy mérkőzésen használtam kisebb pirotechnikai eszközöket.

Budai derbi 2019 tavaszán

Általában a többi szurkoló, néző örül ennek, sok gyerek csillogó szemmel szeretné kipróbálni a füstölést (amit persze senki nem enged meg nekik, nem is szabad, amíg nem elég nagyok hozzá), a játékosok pedig rendszerint örülnek neki (sokszor szóvá is teszik), ha minél komolyabb hangulatban léphetnek pályára. Általános tapasztalatom, hogy az alsóbb osztályokban mindig nagy dolog, ha egy-egy „tábor” pirózik, és még azoknál is bevett módja ez az ünneplésnek (gondoljunk például a REAC–Kelen BLSZ I-es, azaz negyedosztályú bajnoki döntőre, melyről ITT írtam részletesebben), ahol egyébként sokkal inkább nézők vannak a meccseken, nem szenvedélyes szurkolók és főleg nem ultrák. Azonban tény, hogy mindig vannak, és mindig lesznek olyanok, akiket zavar az ilyen látványelem, azaz a füstölés. Egy zárt stadionban vagy lelátón ez érthető, ezért szoktak az ultrák külön szektorokba vonulni, ezért kell(ene) a pirózást előre egyeztetni. Úgy gondolom, hogy abban nincs vita az MLSZ és a legtöbb vérmesebb szurkoló között, hogy nyakra-főre ne lehessen pirózni a stadionokban.

De!

Az MLSZ a szigorú szabályozásával tulajdonképpen gyereknek nézi a szurkolókat. A szövetség nem feltételezi azt, hogy a szurkolók képesek felnőttként viselkedni. Nem egy országban, a magyarnál erősebb bajnokságokban van példa arra, hogy előre egyeztetett szektorokban a szurkolók használhatnak pirotechnikai eszközöket. Az egyeztetéssel ki lehet kerülni azt, hogy a gyerekek, az idősek, a betegek vagy azok, akik nem akarnak füstöt nyelni, olyan helyen tartózkodjanak a stadionban, ahol az ultrák füstölnek, piróznak. Szigorú szabályok mellett minimalizálni lehetne a balesetveszélyt, amire az MLSZ is hivatkozik.

Budafok, NB II-ben is alkalmazzák néha ezt a „balesetveszélyes szörnyűséget”

Úgy gondolom, a pirotechnikai eszközök használatának normális szabályozása az lenne, ha biztosítanának lehetőséget arra, hogy legalább alkalmanként, nagyobb rangadókon, jeles évfordulókon lehessen pirózni a stadionok előre egyeztetett részein, egyes szektoraiban. Akik a szabályokat megszegnék, azokat drákói szigorral kellene büntetni, de meg kellene hagyni a lehetőséget arra, hogy minél jobb hangulat lehessen a magyar stadionokban.

Azt talán senki nem gondolja komolyan, hogy bármilyen pozitív változást jelent a nézőszámok tekintetében, ha még szigorúbban tiltják a különböző látványelemek használatát a meccseken.

Ráadásként jegyezném meg, hogy akár az M4, akár bármilyen más sportcsatorna, sporttal foglalkozó oldal, sajtóorgánum stb. a nagyobb meccseket szívesen illusztrálja teli lelátókkal, a felvételeken pedig gyakran piróznak a szurkolók. Ez nem baj, sőt, nyilván szándékos, hiszen az ilyen képekkel lehet nézőket csalogatni a stadionokba (és a tévékészülékek elé), mégis tiltják a pirotechnikai eszközök használatát.

Sipos Jenő az M4 műsorában egyébként így fogalmazott:

mindenkinek meg kell értenie, lehet hangos, szenvedélyes szurkolás, de pirotechnika nem lehet a stadionokban.

Milyen kedves, hogy legalább a hangos, szenvedélyes szurkolást megengedik! Persze kérdés, hogy mi fér bele ebbe a kategóriába az MLSZ-nél.

Sajnálatos, hogy nem értik meg, hogy a futball nem színház, és attól nem lesz több néző, hogy mindent szigorúan szabályoznak a stadionokban. Kevesebb sem nagyon, hiszen nincs már kit elüldözni, de az talán nem mindegy, hogy a máig kitartó drukkerek milyen hangulatot teremtenek egy-egy meccsen.

Talán nem túl naiv feltételezés a részemről, ha azt mondom, ugyanazt szeretném én is, mint az MLSZ: minél több nézőt, minél jobb meccseket és minél jobb hangulatot a magyar lelátókra. Őszintén gondolja végig minden illetékes, hogy a szigorú szabályok vajon tényleg ezt a célt szolgálják?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Scholz szerint a NATO-val kell megvédeni a tengerek alatti kritikus infrastruktúrát

Nemzetközi együttműködéssel meg kell erősíteni a tengerfenéken kiépített kritikus infrastruktúra védelmét, és ezt a munkát a NATO keretei között kell összehangolni – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben.

Kari Geri is tudott az USA-ból érkező pénzekről

Kari Geri is tudott az USA-ból érkező pénzekről

Azt viszont nem tudta elmondása szerint, hogy mennyi jött.

A szankciópárti európai baloldal az EP-ben mindent megtett, hogy megakadályozza a megegyezést

Az Európai Bizottság végre elfogadta Magyarország nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervét, amely 5,8 milliárd euró folyósítása előtt nyithatja meg az utat.

Bombák a pályán, bombázók a lelátón

Bombák a pályán, bombázók a lelátón

Baj van a hölgyekkel. S még mielőtt a feministák megköveznének, gyorsan leszögezem, leginkább a kiemelkedő labdarúgó eseményeken. Mint például a katari világbajnokság, ahol – például – az angol válogatottat elkísérő feleségek, élettársak és barátnők mintegy 10 millió forint értékben piáltak a szállásukat biztosító tengerjárón. Csoda, hogy a címlapokra kerültek? Persze nem csak a rossz oldalukat mutatják a lányok, asszonyok. Annál is inkább, mert legtöbbjük nem éppen hétköznapi bombázó. Összeállításunkban róluk mutatunk be néhány felvételt. S előre is elnézés kérünk, mert biztosan kihagytunk néhány olyan hölgyet, aki biztosan megérdemelte volna, hogy a legjobbak, legszebbek között kapjon helyet.

Tony Blair volt miniszterelnök szerint a briteknek nem kéne kritizálni Katart, mert onnan jön a lóvé

Tony Blair volt miniszterelnök szerint a briteknek nem kéne kritizálni Katart, mert onnan jön a lóvé

Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök arra figyelmeztette a briteket, hogy ne kritizálják túlságosan a világbajnokság házigazdáit, Katart, mivel az arab nemzet gyakran befektet az Egyesült Királyságban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére