Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A haza minden elõtt? - gondolatok Fucsovics Marciról

Horváth Tamás

2018.09.05. 15:45

Mint az már ismert a sportkedvelõ közvélemény elõtt, Babos Tímea és Fucsovics Márton szakított a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ). Utóbbi a válogatottságot is lemondta a közelgõ magyar-cseh Davis-kupa-párharc elõtt. Felmerül azonban a kérdés, hogy egy teniszezõ, ha Magyarország színeiben lép pályára, akkor kizárólag a szövetséget képviseli?

Mint az már ismert a sportkedvelő közvélemény előtt, Babos Tímea és Fucsovics Márton szakított a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ). Utóbbi a válogatottságot is lemondta a közelgő magyar-cseh Davis-kupa-párharc előtt. Felmerül azonban a kérdés, hogy egy teniszező, ha Magyarország színeiben lép pályára, akkor kizárólag a szövetséget képviseli?

Mielőtt még megpróbálkoznék az általam feltett kérdés megválaszolásával, átadom a szót az Aranycsapat legendás kapusának, Grosics Gyulának, aki még a kommunista diktatúra legkeményebb éveiben is vállalta a válogatottságot; sok más sportolóval ellentétben nem emigrált külföldre, pedig nála nagyobb antikommunistát nehéz lenne találni abból az időből:

A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban. Ez egy íratlan törvénye a közösség képviseletének, és ez nemcsak a sportra, hanem a világon minden másra igaz."

A „Fekete párduc” nevet kiérdemlő hálóőr örök érvényű mondatain talán Fucsovics Márton is elgondolkodhatna, ahogy a címben már részben idézett Kölcsey-művön is:

Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak / Hagyd örökűl ha kihúnysz: A HAZA MINDEN ELÕTT."

A Himnusz írója Emléklapra címmel vetette papírra ezt a néhány sort 1833-ban, de érvényét 185 évvel később sem veszítette el, a mai kor magyar embere számára ugyanúgy lelki táplálékként szolgálhat.

Ezek fényében még nagyobb csalódással tölt el, hogy a legmagasabban rangsorolt magyar férfi teniszező, a világranglistán a 41. helyet elfoglaló Fucsovics Márton a Magyar Tenisz Szövetséggel kialakult nézeteltérése következtében lemondta a válogatottságot.

Természetesen kívülállókként nem tudhatjuk, mi zajlott, zajlik le a háttérben, de akkor sem hiszem, hogy az a megfelelő megoldás, ha egy játékos gyakorlatilag a saját hazáját bünteti meg azzal, hogy nem tud felülemelkedni bizonyos dolgokon.

Bármilyen vitája is van a szövetséggel, egy Davis-kupa-mérkőzésen elsősorban nem az MTSZ-t, hanem Magyarországot képviseli.

Fucsovics nemzetközi sikerei okán megengedhetné magának a nagyvonalúságot, és már csak azért is megmutathatná, hogy mit tud a csehek ellen.

Főleg, hogy már bizonyította, hogy képes a szívét-lelkét kivinni a pályára, és nagyszerű játékkal sikereket elérni Magyarország színeiben. Ezúttal azonban sajnos úgy gondolta, hogy nem kívánja képviselni az őt kinevelő közösséget.

Mint a magyar teniszért aggódó, sportszerető magyar ember, azt szeretném, hogy mind a játékosok, mind a szövetség képviselői legyenek egy kicsit nagyvonalúbbak, és lépjenek túl a nézeteltéréseken, hogy mindenki azt csinálhassa, amihez a legjobban ért: az MTSZ dolgozói megteremthessék a megfelelő körülményeket az utánpótlásképzéshez, a legjobb magyar teniszezők pedig a pályán elért eredményeikkel okozhassanak örömöt és dicsőséget az egész magyar nemzetnek.

Mert a HAZA MINDEN ELÕTT!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Silvio Berlusconi nem jelöli magát az államfői székbe

Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszavonta tervezett jelölését a távozó államfő Sergio Mattarella helyére – közölte a párt szombaton a jobbközép koalíció ülésével egy időben.

A köddé vált diploma, a kulturális expanzió és egy fanyalgó polgármester

A köddé vált diploma, a kulturális expanzió és egy fanyalgó polgármester

Sehol sem lelik Bangóné diplomáját. Átadták a Zene Házát a Városligetben. Karácsony Gergelynek ez nem tetszik.

Karácsony a kultúra napján is csak fanyalog

Karácsony a kultúra napján is csak fanyalog

Budapest főpolgármestere szerint a „barbár erőszak” jegyében épült. Dömötör Csaba helyre tette.

Állatkínzók ellen indítottak eljárást Csepelen

Több elhullott állat tetemét és legyengült állatokat találtak a rendőrök egy családi ház udvarán.

Agatha Christie Gyurcsánynak, Karácsonynak, MZP-nek: „Menjenek a pokolba”

Agatha Christie Gyurcsánynak, Karácsonynak, MZP-nek: „Menjenek a pokolba”

Karácsony Gergely az ATV-ben elárulta, hogy inkább arra szavazna, hogy nem lesz népszavazás Fudan ügyben. Egyszerűen azért – tesszük hozzá –, mert későn adták le a támogató aláírásokat. A főpolgármester mégis a Fideszt támadja, mondván, ha a választási szervek csipkedik magukat, akkor ki lehet írni április 3-ára a baloldal kezdeményezését is.

Otthonszülés: harmónia vagy életveszély?

Otthonszülés: harmónia vagy életveszély?

Márki-Zay meglehetősen sajátos nézeteket vall egyes egészégügyi kérdésekről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére