Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vannak olyan baloldali politikusok, akik már nem fognak szórakoztatni minket 2022-től

888.hu

2021.11.11. 17:20

A Századvég úgy véli, hogy a baloldali pártok között már a listaállítás során komoly feszültségek keletkezhetnek. Nekünk pedig fel kell készülnünk arra, hogy több ismert baloldali személy jövő tavasztól már nem fogja feldobni parlamenti produkcióival szürke hétköznapjainkat.

 

Megírták, hogy a 2022-es országgyűlési választások közeledtével fokozódik a baloldali pártok egymással vívott küzdelme, mivel hamarosan összeállítják választási listájukat, amellyel megmérettetik magukat a tavaszi voksoláson.

A listaállításra tulajdonképpen hét baloldali formáció jelentkezett be a politikai realitások alapján mindösszesen negyvenegynéhány elnyerhető mandátumért,

ami előrevetíti a lemaradók és kimaradók nagy számát, továbbá ellehetetlenítheti egyes pártok frakcióalakítási szándékát.

A közös baloldali listaállítás során számos politikus elesik attól a lehetőségtől, hogy a hazai politika fősodrában maradjon. A Századvég felteszi a kérdést, hogy vajon hogyan fogadják a nagyobb támogatottsággal rendelkező pártok a kisebbek előretörési szándékát, továbbá a kieső politikusok méltósággal tudnak-e a háttérbe lépni, illetve sikerül-e mind a hét pártnak frakciót alakítania az új összetételű Országgyűlésben.

Mivel

a magyarországi baloldali politikát hosszú évek óta Gyurcsány Ferenc személye és pártja határozza meg,

a listaállítás során a volt miniszterelnökhöz való igazodás tapasztalható a többi párt részéről. Ezáltal borítékolható, hogy

Gyurcsány érdekei kiemelten érvényesülni fognak a listaállítás során.

Megjegyzik, hogy az esetleges belharcok, valamint a pozíciók elvesztéséből fakadó elégedetlenség tovább szíthatja a mélyben meglévő feszültségeket a baloldalon.

A frakcióalakítás során ugyanakkor a szabályok szerint minimum öt képviselőnek kell egy képviselőcsoportba tömörülnie. Bár a negyvenegynéhány baloldali listás képviselőhelyhez hozzáadódnak az egyéni mandátumok is, a jelöltállítási verseny ismeretében erősen kétséges, hogy hét parlamenti frakciót tud alakítani a baloldali összefogás. A társadalmi támogatottsággal alig rendelkező kisebb pártok ugyanis matematikailag valószínűsíthetően nem juthatnak elegendő mandátumhoz, a közepes méretű pártok mértékletességére lenne szükség ahhoz, hogy a törpepártok érvényesülni tudjanak. Tény ugyanakkor, hogy korábban már volt példa a képviselőkkel történő „cserekereskedelemre”, amikor frakcióalakítás céljával a Párbeszéd „kölcsönvett” egy szocialista képviselőt, Burány Sándort, és magához csábította az önmagát függetlenként pozicionáló Mellár Tamást.

Jól látható tehát, hogy

kreatív megoldásokkal újra lehet osztani a baloldali tortát, azonban széttöredezettségük, valamint a mélyben meghúzódó konfliktusaik nem növelik sem a kormányzóképességüket, sem pedig a parlamenti súlyukat.

 

A Századvég megírta, hogy hosszú azoknak a politikusoknak a sora, akikek nincs biztosítva a politikai jövője. A Mindenki Magyarországa Mozgalom egyetlen egyéni választókerületben indít jelöltet, mégpedig Márki-Zay Pétert, rajta kívül azonban legalább négy politikusra van szüksége a mozgalomnak ahhoz, hogy a vele szövetségben álló Új Világ Néppárt frakciót alakíthasson. Kérdéses, hogy a mozgalom elnökségi tagjai (Lukácsi Katalin, Kész Zoltán, Magyar György, Lengyel Róbert, Tikk László, Üveges Gábor), illetve a Pálinkás József által vezetett Új Világ Néppárt elnökségi tagjai (Lantos Gabriella, Fekete László elnökségi tagok, Ábrahám Júlia alelnök) közül kik szerepelhetnek befutó helyen, illetve ez irányú szándékukat hogyan fogadják majd a parlamenti pártok.

Az ugyanis borítékolható, hogy a baloldali pártok elnökeit, alelnökeit és elnökségi tagjait, akik az előválasztáson alulmaradtak, vagy az egyéni körzetüket nem tartják biztosan nyerhetőnek 2022-ben, feltennék a közös választási lista befutó helyeire. A Századvég azonban megjegyzi, hogy rajtuk kívül is vannak a pártoknak további ismertebb politikusai (például Demeter Márta, Burány Sándor, Molnár Gyula, Bangóné Borbély Ildikó, dr. Gyüre Csaba), akik miatt szintén megbillenhet a baloldali szervezetek közötti törékeny egyensúly.

Összességében megállapítják, hogy mivel az egyéni győzelmek a választások napjáig bizonytalanok, tulajdonképpen hét politikai formáció összesen 75 elnöke, alelnöke, illetve elnökségi tagja pályázhat negyvenegynéhány országos listán elnyerhető parlamenti mandátumra, ezért a listaállítás során komoly feszültségek várhatók az ellenérdekelt felek között.

A teljes írást ITT lehet megtekinteni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lecsökkentenék Schröder juttatásait, csak mert nem határolódott el Putyintól

Lecsökkentenék Schröder juttatásait, csak mert nem határolódott el Putyintól

Gerhard Schröder juttatásainak csökkentésére készülnek a német kormánypártok, mert a volt kancellár az Ukrajna elleni háború kezdete óta még mindig nem határolódott el Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és nem vált meg a Rosznyeft orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől – írta szerdán a Bild című német lap.

Biden katonákat küld Szomáliába

A Biden-kormány hétfőn bejelentette, hogy újraindítja a „tartós” amerikai csapat jelenlétet Szomáliában, az al-Kaida szervezethez tartozó al-Shabaab fenyegetésére hivatkozva, amellyel visszafordítja Trump-kormányzat célját arra vonatkozóan, hogy kivonják a térségből a katonaságot.

Orbán Viktor és Tucker Carlson is részt vesz a CPAC Hungary-n

Orbán Viktor és Tucker Carlson is részt vesz a CPAC Hungary-n

Hazánkba látogat a CPAC-kongresszus, ahol Orbán Viktoron kívül Kövér László, Varga Judit és Tucker Carlson is megjelenik majd. Mutatjuk, kik a legfontosabb felszólalók a kétnapos konzervatív dzsemborin.

Orbán Viktor: Ez az évtized a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk korszaka lesz

Európa, a nyugati ember, benne és vele Magyarország, mi, magyar emberek a veszélyek korába léptünk – írta a miniszterelnök a Facebookon.

Derűs négy évet garantál nekünk a parlamenti ellenzék

Ha nem lőnének a szomszédunkban, és nem régen látott kihívásokkal kellene farkasszemet nézni, nyugodtan kijelenthetnénk, hogy derűs parlamenti órák várnak ránk a következő négy évben. Az ellenzéki nevettetők kicsiny, ámde harsány csapatához most csatlakozott egy tréfás kedvű újonc, Jámbor András.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére