Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb Karácsony Gergely-mantra dőlhet meg

888.hu

2021.01.29. 18:15

Az akadálymentesítésen spórolna a BKV, pedig Karácsony Gergely főpolgármester korábban szívszorító videóban beszélt ennek fontosságáról.
Több mint egymilliárd forintot vonna el az akadálymentesítésre szánt eredeti keretből a BKV a 3-as metró felújítása kapcsán

értesült a Világgazdaság.

A lap szerint erre azért van szükség, mert tavaly december végén a BKV azzal a feltétellel jutott egyezségre a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel a középső szakasz alagútmunkálatainak újrakezdéséről, hogy a BKV elismert egy összesen mintegy 9,5 milliárd forintos többletigényt. Az osztrák hátterű kivitelezővel még 2017 szeptemberében szerződtek a 3-as metró alagút-rekonstruk­ció­jára, az 50 milliárdos megbízás 2020 nyarán futott ki. Eddig azonban csak az északi, valamint a déli szakasz korszerűsítésével végeztek, a középsőn el sem indult a teljesítés. Szükségessé vált a szerződés módosítása,

ám ezt a cég sokáig a vállalkozói díj 18 milliárddal való megemeléséhez kötötte, amelynek végül csaknem a felét elengedte. A szerződés értéke ezzel mintegy 20 százalékkal, 60 milliárdra nő.

A főváros azonban így is a sarokba szorult. Az M3-as rekonstrukciója az 1,9 milliárd forintos tervezési díjon kívül 217,4 milliárd forintba kerül. Ebből 172,7 milliárd uniós támogatás, 44,7 milliárdot pedig a központi költségvetés finanszíroz.

A lap szerint az M3-as metróprojekt egyik leginkább sarkalatos

EU-s támogatási feltétele a százszázalékos akadálymentesség, vagyis hogy minden megállóban akadálymentesen elérhetők legyenek az utcaszintről a szerelvények.

Tehát nem elég a metróvonal területét akadálymentesíteni, hanem magát az aluljárót, sőt a megközelíthetőségét is kell. A mostani átcsoportosítás azonban öt aluljáró akadálymentesítését is negatívan érintheti.

Ha nem valósul meg a teljes akadálymentesítés, az a projektcélok nem teljesülése miatt forrásvesztési kockázattal jár.

Karácsony Gergely főpolgármester a 2019-es önkormányzati választáson még szívszorító videóban mutatta be, hogy mennyire fontos az akadálymentesítés.

Egy kismamával és két mozgáskorlátozott budapesti polgárral a főváros utcáit jártam, ahol szembesültem azzal a rengeteg nehézséggel, amelyekkel nekik nap mint nap meg kell küzdeniük. Október 13-a után olyan akadálymentes várost szeretnénk létrehozni, amely mindannyiunk közös otthona lesz, hiszen Budapest mindenkié!

– írta Karácsony a Facebookon.

A felvételen többek között azt hangoztatta, vállalni tudja, hogy úgy fogják a várost megtervezni és a város beruházásait megvalósítani, hogy mindig mindenkire gondolnak, többek között azokra is, akik kerekesszékkel járják a várost.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére