Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tállai: Pusztító hatású lehet Karácsony adóemelési ötlete

888.hu

2020.10.15. 11:36

Már az ötlet megemlítése is nyilvánvalóvá teszi, hogy a főpolgármesternek fogalma sincs a gazdaság működéséről – véli a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Cégeket üldözhet el és munkahelyeket szüntethet meg Karácsony Gergely főpolgármester adóemelésről szóló ötlete; a megszorításnál jelenleg elképzelni sem lehet rosszabb intézkedést, a hatások pusztítóbbak lehetnek magánál a válságnál is – mondta Tállai András a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent interjújában.

Az államtitkár úgy értékelte a napilapnak a főpolgármester ötletét, hogy az

„képtelen, egyúttal rendkívüli károkkal fenyegető”.

Karácsony Gergely a napokban több fórumon is arról beszélt, hogy úgynevezett újraindítási adót vetne ki bizonyos budapesti vállalkozásokra. Tállai András szerint

már az ötlet megemlítése is nyilvánvalóvá teszi, hogy a főpolgármesternek fogalma sincs a gazdaság működéséről.

„Válság idején az adóterhek növelése, bármilyen általános sarc bevezetése azonnal elvonhatja azt a csekély lehetőséget is, amely adott időszakban a talpon maradáshoz kínálkozik” – fogalmazott. Azt mondta, hogy Karácsony elképzelése komoly kártétellel is járhat, a legnagyobb vállalkozások ugyanis nemegyszer a legnagyobb foglalkoztatók is.

A főpolgármester adóötlete így egyszerre sodorhat veszélybe egyes vállalkozásokat, és számolhat fel munkahelyeket. Ezzel pedig oda juthat a főváros, hogy az adóemelés végül nem hoz pluszpénzt, a kívánt mennyiségű adó nem folyik be, sőt akár az addigiak is veszélybe kerülhetnek”

– magyarázta Tállai András a lapnak.

Az államtitkár megemlítette, hogy a kérdés ugyan alapvetően fővárosi, vagyis önkormányzati hatáskörbe tartozik, ám a lehetséges súlyos hatások miatt a kormánynak egyáltalán nem mindegy, miként cselekszik Budapest vezetése.

„Az állam eddig majdnem 1000 milliárd forintot fordított adócsökkentésre és olyan támogatásokra, amelyek a vállalkozások túlélését segíthetik. Rendkívül szerencsétlen helyzet volna, ha a főpolgármester elkapkodott, minden szakmai alapot nélkülöző adóváltoztatással lenullázná az eddigi ráfordítások, erőfeszítések kedvező hatását, ezzel kétségessé tenné az ország legerősebb gazdasági térségének, a fővárosnak a közeljövőjét” – mondta Tállai András.

Hangsúlyozta, hogy

ha a városházának pénzre van szüksége, adóemelés helyett menessze a több tucat főpolgármesteri tanácsadót.

Kifejtette, ha csak ilyen, a gazdasági szükségszerűségeknek teljességgel ellentmondó javaslatokra futja negyven embertől, akkor valóban semmi szükség rájuk.

Az elmúlt időszakban felvett állítólagos szakemberek elküldésével egyébként szép summára, milliárdos összegre tehetne szert a főváros”

– vélte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére