Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szerződés bizonyítja, hogy eladnák a Városházát

888.hu

2021.11.05. 10:00

Az Index birtokában lévő dokumentumok bizonyítják, hogy hiába tagadta a főváros a Városháza eladásának tervét, mintegy negyvenmilliárd forintért kínálnák az ingatlant. Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette. A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat vagy esetleg bankcentert alakíthatnának ki a Városháza helyén.

 

Az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat – reagált Karácsony Gergely az Index tegnapi cikkére (amelyet a 888.hu is szemlézett), amelyben megírták, hogy információik szerint a Városháza eladására készülhetnek a Karácsony Gergely vezette budapesti önkormányzatnál.

A főpolgármester határozott tagadása kissé elhamarkodottnak tűnik, ugyanis egy az Index birtokába került szerződés szerint már meg is bíztak egy ingatlanközvetítő céget, hogy vevőt keressen Budapest Főváros Önkormányzata valószínűleg egyik legértékesebb ingatlanára.

A dokumentum szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. az a cég, amelyet megbíztak az ügylet lebonyolításával. A szerződésben rögzítették: 1 millió 150 ezer euró, azaz több mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért annak a cégnek, amelynek tulajdonosa Beák Attila Endre, aki elismert név az ingatlanközvetítői szakmában, és a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnökségének is tagja. Beák Attila onnan is ismert, hogy még 2009-ben az ő közreműködésével adták el a Magyar Szocialista Párt II. János Pál pápa – egykori Köztársaság – téren lévő székházát.

A szerződés szerint a Városháza vételára 100 millió euró plusz áfa lenne, ami meghaladja a 40 milliárd forintot. Sikeres értékesítés esetén ebből a hatalmas összegből fizetnék ki a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. részére a közvetítői díjat.

A kontraktus melléklete arra vonatkozóan is tartalmaz részleteket, hogy milyen hasznosítási lehetőségekkel kecsegtetheti a potenciális vevőt az ingatlancég. Az iratokban egyebek mellett kitérnek arra, hogy

a beruházónak lehetősége nyílna egy 1500 férőhelyes, háromszintes mélygarázs építésére, valamint a már meglévő óriási épületet közel 30 ezer négyzetméterrel ki is bővíthetné.

„Megvalósítható a beruházás keretében vegyes rendeltetésű komplex elképzelés, tekintettel a terület kimagaslóan kiváló lokációjára, egyedi adottságára” – szerepel a melléklet szövegében, amelyben példákat is felsoroltak a hasznosítási lehetőségekre vonatkozóan. Ezek szerint – többek között – irodák, üzletek, bankcenter és szálláshely is kialakítható lenne a jelenlegi Városháza helyén.

Az Index szerint a fővárosnak a projekthez való hozzáállását talán az érzékelteti a legjobban, hogy – a szerződés szövege szerint – azzal csábítják a potenciális vevőt, hogy „lehetőség lesz az új tulajdonosnak, befektetőnek arra, hogy az adásvétel után igénybe vegyen olyan lehetőséget, ami az elképzelésének megfelelő építési engedélyek megszerzésében segítségére lehet”.

Mindezt egy műemlékvédelem alatt álló épület átalakításával valósítanák meg, egy olyan területen, Budapest belvárosának szívében, amely világörökségi övezetben fekszik, és egy kiemelten védett régészeti lelőhely, a régi városfal húzódik keresztül rajta.

A szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely úgy kínálja eladásra az ingatlant, hogy láthatóan alaposan ismeri annak paramétereit, valamint az értékesítéshez az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira való célozgatással igyekszik megnyerni a majdani befektetőt.

A patinásnak nem nevezhető, hivatalosan üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozó Northern Rock Kft.-t 2019 szeptemberében – nem sokkal Karácsony Gergely budapesti választási győzelme előtt – alapították, 3 millió forint jegyzett tőkével. Az Index információi szerint idén júliusban a cégbíróság eltiltotta a kft.-t a további működéstől, így az hivatalból törlési eljárás alatt áll.

A Northern Rock Kft. tulajdonosa, az ingatlanközvetítővel kötött szerződést is aláíró Berki Zsolt neve sem először kerül elő a sajtóban. A férfi az Infopark-ügyként ismert üzletben volt érintett.

Ő volt az, aki társaival közösen feljelentette Leisztinger Tamást, azzal vádolva meg a baloldali üzletembert, hogy megzsarolta őket.

A portál birtokában lévő szerződés tehát minden kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a budapesti Városháza épületét és a környező telekegyüttest értékesítésre kínálják az ingatlanpiacon. A negyvenmilliárd forintos összeg – mint az a dokumentumból szintén kiderül – nem közcélra, hanem akár kereskedelmi célra is hasznosulhat a jövőben.

Mivel az még nem látszik, hogy a Városháza vezetéséből ki adott megbízást a Northern Rock Kft.-nek egy ilyen tranzakció elindítására, az Index helyt ad az ezzel kapcsolatos dokumentumoknak, fejleményeknek – akár a Városháza részéről is.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére