Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szánthó Miklós: Az ellenzék puccsot készítene elő a demokrácia ellen

888.hu - Mandiner

2021.04.02. 22:00

Nem csak a jobboldalnak, de az egész országnak sem érdeke, hogy Gyurcsány Ferenc közvetett vagy közvetlen módon újra kormányra kerüljön – mondta az Alapjogokért Központ igazgatója a Mandinernek adott interjújában.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Mandinernek adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt években nem csupán Vörös Imre volt alkotmánybíró fogalmazott meg olyan kijelentéseket, mely „totálisan antidemokratikus”.

A volt alkotmánybíró a héten fogalmazta meg azon elképzelését a Klubrádióban, hogy

egy új parlament akár egyszerű többséggel is hatályon kívül helyezhetné az Alaptörvény.
Ezzel kapcsolatban Szánthó úgy fogalmazott:

 

Számos baloldali „jogtudós” beszélt ilyesmiről az elmúlt években, hogy hogyan is kellene „visszaépíteni a megszűnt jogállamot” a majdan csak feles többséget szerző rémkoalíciónak. Bár szerintem nem csak a jobboldalnak, de az egész országnak sem érdeke, hogy Gyurcsány Ferenc közvetett vagy közvetlen módon újra kormányra kerüljön, érdemes megnézni ennek a „restart jogállam” ötletcsomagnak az evolúcióját.”

 

Az interjúban szóba került Magyar György azon kijelentése is, miszerint egy ellenzéki győzelem esetén akár egyszerű többséggel is módosítani szükséges az Alaptörvényt, valamint a választójogi törvényt.

Szánthó Miklós elmondta, hogy szerinte az ellenzék „puccsot készítene elő a demokrácia ellen”. Ugyanis 1990 óta konszenzus volt abban, hogy az igazán „nagy közjogi ügyek” eldöntéséhez kétharmadra van szükség, mert egy ilyen többség reprezentálja a parlamentben a társadalmi konszenzust.

Ezt azonban 2010 után az ellenzék igen hamar felrúgta, elkezdték „egypártinak”, majd „illegitimnek” bélyegezni az Alaptörvényt, holott a mindenkori alkotmányos rendszer nem „többpártiságot”, hanem kétharmadot ír elő az alkotmányozáshoz.”

 

Felidézte, hogy már 2011-ben Eörsi Mátyás is arról értekezett, hogyan lehet majd feles többséggel alkotmányozni, ha 2014-ben leváltják a Fideszt.

Ezt segítette az ellenzéki pártok kommunikációja, akik illegitimnek tételezték az Alaptörvényt – persze mikor felvették parlamenti mandátumukat, letették arra az esküt.

– jegyezte meg.

Szóba került Fleck Zoltán jogszociológus neve is, aki úgy fogalmazott a közelmúltban, hogy: „az Orbán-rezsimközjogi akadályait” semlegesíteni kell a „a jogállam visszaállítása és stabilizálása érdekében”. Szánthó Miklós szerint

jogállamot nem lehet a jogállam ellenében megvalósítani”.

A jogszociológus „lemondana időlegesen a jogállam tiszta érvényesüléséről”, csak azért, hogy visszaállíthassák azt, ami a 2010 előtt volt. Azt, amikor egy jól körülhatárolható elitcsoport a kommunizmusban felhalmozott politikai tőkéjét a rendszerváltoztatás után kulturális, gazdasági és intézményi tőkévé transzformálta és e „megalvadt struktúrák”, ahogy Tellér Gyula fogalmazott, utána megtartották pozícióikat megannyi társadalmi alrendszerben.

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a baloldali elit nagyon frusztrált az elmúlt években, hiszen az 1980-as, 1990-es évek óta hozzászoktak ahhoz, hogy csak az ő hangjuk visszhangzik az éterben.

Ez valamiféle baloldali egyszeregy: azonnal üldözöttnek tételezik magukat, ha éppen nem ők vannak hatalmon.”

Hozzátette, hogy a 2022-es választásnak is valójában az az igazi tétje, hogy

sikerül-e végre meghaladni kádervilág által ránk hagyományozott szellemi operettparádét, vagy visszatérünk oda, ahol 2010 előtt voltunk.

 

A teljes beszélgetést ITT lehet megtekinteni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Előbb az arcába üvöltötték, hogy fideszes állat, majd eltörték az ujját és a lábát

Előbb az arcába üvöltötték, hogy fideszes állat, majd eltörték az ujját és a lábát

Mi tagadás, az őszödi beszéd kiverte a biztosítékot Fábián Gábornál. Annál is inkább, mert, ha választani kellett – ezt soha sem tagadta –, inkább a jobboldal felé húzott. Szóval nem rejtette véka alá a véleményét Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatása után, de arra azért nem gondolt, hogy gumibotokkal vesznek elégtételt azokon, akik felháborodtak a hamis választási ígéreteken, az ország valós helyzetének az elhallgatásán, és nem kerestek felelősöket, az akkori vezetők pedig továbbra is békésen ülhettek a babérjaikon. Elvégre nem volt ott semmi látnivaló, csak egy országot csaptak be.

A baloldal alkotmányos válsággal fenyeget

Aki a mostani alaptörvény vagy a kormánypártok legitimációját vitatja, az egyúttal a 2012 előtt hatályos jogszabályok érvényességét és hatályosságát is vitatja – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában.

McKenzie tábornok szerint tragikus hiba volt az afgán civilek életébe kerülő dróntámadás

McKenzie tábornok szerint tragikus hiba volt az afgán civilek életébe kerülő dróntámadás

Az afgán civilek halálát okozó amerikai katonai csapás tragikus hiba volt – mondta pénteken az amerikai védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére