Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soros-szervezetek és Greta Thunberg-hívők diktálják Karácsonyék közlekedéspolitikáját

M. Kovács Róbert

2020.08.31. 18:00

A főpolgármester azzal indokolta, hogy maradnak a biciklisávok a Nagykörűt legforgalmasabb részén – a Blaha és a Nyugati között -, hogy döntésüknél 22 civil szervezet ajánlásával értettek egyet. Annyira szakmai döntés született, hogy ezek között akad Soros-szervezet, sérült embereket képviselő, városképpel foglalkozó és több kerékpáros egyesület is, de egyetlen olyan sincs, amely az autósok érdekeit képviselte volna.

Karácsonyék megint bebizonyították, hogy

nem sok jóra számíthatnak Budapest lakói a baloldali főpolgármester ciklusából hátra lévő négy és fél évben.

Budapest első embere, akinek jogosítványa sincs, egyetlen mozdulattal

véglegesítette, hogy a Nagykörút Blaha Lujza tér és a Nyugati tér közötti szakaszán állandósítja az egysávos autós közlekedést, míg a Petőfi-híd és a Dohány utca között úgy, ahogy van megszüntetik a parkolást.
A Blaha Lujza tér egy választóvonal, ettől kezdve a Petőfi hídig visszaállításra kerül a kétszer két sáv, a parkolókat viszont elvesszük. A Blaha Lujza tér és a Nyugati tér között megmarad a mostani állapot apró módosításokkal, de a csomópontok előtt kialakítanak kétsávos megoldásokat, illetve olyan lámpaprogramok lesznek, főleg a gyalogátkelőknél, ami nagyobb kapacitást tud biztosítani az egysávos kialakítás mellett is.„,

jelentette be Karácsony kabinetfőnöke, Balogh Samu, akiről azt érdemes tudni, hogy most várostervezőnek hívják, de 2016-ban még egyetemista volt.

Nem akarnánk megkérdőjelezni a döntés szakmaiságát, de egy Budapest méretű nagyváros közlekedése meglehetősen komplex rendszer, amelyben nagy forgalmú útszakaszok áteresztőképességének csökkentése óhatatlanul is tartós torlódásokat, magyarul dugókat alakít ki másutt. Vagyis:

hiába lesz kétszer két sáv a Boráros tér és a Blaha között, ezzel csak annyit érnek el, hogy az Üllői út helyett ezentúl majd csak a Baross utcától fog állni az autósor a Nyugatiig. Pestiesen szólva: adtak a sz..nak egy pofont.

Ugyanakkor az is érdekes elképzelés, hogy a ”a csomópontok előtt kialakítanak kétsávos megoldásokat„, mint ahogy az is, hogy lámpaprogramokkal akarják növelni az áteresztőképességet a csomópontokban.” Vagyis: mondjuk

az Oktogonnál ezentúl egy sietni kora okán nem képes nyugdíjas két zöld lámpaváltással érhet majd csak át a körút páratlan oldaláról a párosra, különben elütik, vagy ledudálják.

A Karácsony Gergely nevéhez köthető új közlekedési koncepció bűzlik attól, hogy nem forgalomszervezési szakemberek készítették, de még csak nem is olyanok, akiknek akár átlagos közlekedőként reális képük lenne a budapesti forgalomról.

Persze

sokat elárul a koncepció elfogadásáról az, hogy kiknek a javaslatait tömöríti.

A főpolgármester közölte:

22 civil szervezet álláspontjával értünk egyet, akik azzal érveltek, hogy a Nagykörút legyen Budapest főútja.„

Hát akkor itt és most soroljuk is fel, melyik az a 22 civil szervezet, kiknek kell majd a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzaton kívül felelősséget vállalnia azért, ha a most bevezetett rendszer netán közlekedésre alkalmatlanná tenné Budapest belvárosát a következő hónapokban, években:

• Budapest Bike Maffia
• Civilek a Palotanegyedért
• C8 Civilek Józsefvárosért
• Civil Rádió
• Energiaklub
• Fridays for future
• Greenpeace
• Járókelő Közhasznú Egyesület
• Kortárs Építészeti Központ, Budapest100
• Kulcs a Városhoz
• Közlekedő Tömeg Egyesület
• Közösségfejlesztők Egyesülete
• Levegő Munkacsoport
• Magyar Kerékpárosklub
• Magyar Közlekedési Klub
• Mindspace
• Miutcánk
• Rehab Critical Mass
• Színes Erzsébetváros
• Újlipótváros – Szuperblokk
• Valyo
• Velo Budapest”

Nem tudom, a kedves Olvasónak feltűnt-e, de

a hangzatos nevekben egyetlen egyszer sem szerepel az autó vagy gépjármű kifejezés.

Igen, jól gondolják, ez azért van, mert kizárólag várostervezéssel, utcaképpel, kerékpáros közlekedéssel, környezetvédelemmel, esélyegyenlőséggel (netán műsorszórással, vagy városnéző túrák szervezésével) foglalkozó alapítványok, egyesületek nevei állnak a felsorolásban.

Nem szerepel a listán sem a Közlekedéstudományi Intézet, sem a Magyar Autóklub,

de még a Villanyautósok Érdekvédelmi Egyesülete sem, pedig ők azért elég „zöldek”.

Vagyis

Karácsonyék az autósok sorsáról is döntöttek, az autósok megkérdezése nélkül.

Korábban megírtuk: a Magyar Autóklubbal ugyan történt egy zártkörű informális egyeztetést, de a 888 információi szerint a főváros képviselői ott is inkább csak előadták a városvezetés koncepcióit, alternatív megoldásokra nem igazán voltak kíváncsiak.

Viszont kíváncsiak voltak a Soros-hálózathoz köthető Levegő Munkacsoport, a Greenpeace, a kerékpárosok érdekeit maximálisan kiharcoló Budapest Bike Maffia, Velo Budapest és a Kerékpárosklub, nem utolsósorban az utóbbiból kinőtt „városi vizionalizálással, szabadfogású placemakinggel és facilitációval” (ezek mégis mi a bánatot jelentenek?!) foglalkozó Mindspace, vagy a nemzetközi klímahiszti „tinianyja”, Greta Thunberg nevével fémjelzett Fridays for Future véleményére.

Micsoda szakmai stáb.

Karácsony Gergely ellenzékben minden döntés mögött kereste a szakmai érveket, és ha nem talált a szájízének megfelelőt, akkor azonnal „politikai döntésről” óbégatott. Akkor most mit mondjanak a budapesti autósok, akiknek a véleményét, a sávszűkítés okozta jajszavait hallva a Főváros vezetése elfordította a fejét, nehogy figyelembe kelljen venniük a döntés meghozásakor.

Ha maradt egy kis vér még a fővárosban autózók pucájában, akkor hamarosan demonstratíve fognak véleményt mondani Karácsonyék egyoldalú városfejlesztési koncepciójáról, amelyben egyelőre nyoma sem látszik P+R parkolók létesítésének (sőt: a mostani húzással több száz parkolóhelyet szüntetnek meg a Petőfi híd és a Blaha között, nehogy az autósok véletlenül a kerékpárosok rovására kapják vissza a nyárra elvett egy sávot...), elképzelés szintjén sincs a tömegközlekedési díjak csökkentése (nem mellesleg, megint a közösségi közlekedést erőltetik egy járványhullám kezdetén...), mint ahogy az sem, hogy ott építenének kerékpárutat, ahol az senkinek sem fáj.

Nem véletlenül fogalmazott úgy Fürjes Balázs a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár, hogy Karácsonyék „hagyjanak fel az autósüldözéssel”. A főpolgármester nem kompex élhető városfejlesztésben gondolkodik, hanem a mindenáron kerékpárosításban.

Csak nehogy megtudja, milyen erőt képviselnek Budapesten az autósok. Bár még csak elsős gimnazista lehetett akkoriban, de

talán még emlékszik az 1990-es taxisblokádra. Ne adja neki (és nekünk se) az ég, hogy fel kelljen elevenítenie az emlékeit...

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

„Karnyújtásnyira” a Brexit megoldása, csak mindkét fél kompromisszumkészsége hiányzik

Folyamatos a huzavona, de lassan talán megállapodás születik. Ha másról nem is, de arról igen, hogy mikor üljenek le a tárgyalásokat folytatni a felek.

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A baloldal a túlköltekezésben látja a válsághelyzet megoldását, az ugye 2008-ban is bejött...

A gazdasági növekedés és a munkahelyek védelme azonban felelős döntéseken kell alapuljon. „Mindezt úgy teszi a kormány, hogy nem adósítja el közben a következő nemzedékeket.” De persze a túlköltekezés is egy megoldás lenne, csak abból még egyszer nem kér az ország.

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Amikor már a saját szövetségesei támadják, az csak jelent valamit, nem?

Karácsony vs. Szaniszló 1:0 vagy 0:1 vagy hogy is van ez... A főváros nem kívánja kommentálni az ingatlanmágnás... jaj polgármester (!) bicikliutakat érintő Facebook-os kirohanását. Viszont felmerül a kérdés: nem egy csapatban játszanak?

7:59 – Ez történt ma

7:59 – Ez történt ma

A vírushelyzet romlik, a Momentum felvett egy humoristát, Macron hadjáratot indít az iszlamista szervezetek ellen, az erzsébetvárosi szájbermester áramlopása pedig olyan mint egy vízbe hajított kavics: egyre nagyobb kört ír maga köré.

Arrogáns Hiller a törvénytelenség és az SZFE tüntetők oldalán

Arrogáns Hiller a törvénytelenség és az SZFE tüntetők oldalán

Nehéz megjósolni, hogy mi lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárainak és diákjainak a kuratórium vezetőivel vívott harcának a vége, legfeljebb sejtései lehetnek a szemlélőnek.

Janklovics átlökte a rendőrségi szóvivőt KAP-on

Janklovics átlökte a rendőrségi szóvivőt KAP-on

A menet közbeni okostelefon-használat és az ezzel járó figyelemelvonás okozta veszélyekre hívja fel a figyelmet az ORFK-OBB és az Aegon biztosító a legújabb kampányukban, aminek célja ezen jelenségek visszaszorítása. A videókban az ORFK szóvivőjét, Gál Kristóf alezredest is bevonta a marháskodásba a két sztárhumorista: Kovács András Péter (KAP) és Janklovics Péter.

Magyar környezetvédelmi kezdeményezést díjazott az EU

Más országban is alkalmazható a FIRELIFE nevű program.

Egyre többen költöznek ide Nyugat-Európából és kevesebb magyar távozik

Kövér László AzÜzlet.hu-nak adott, szerdán megjelent interjúban beszélt erről is. Az Országgyűlés elnöke a nemzeti konszenzus felé vezető út első és legfontosabb lépésének tartaná, ha az ellenzék hitet tenne a jelenlegi családtámogatási rendszer mellett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére