Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Recseg-ropog a baloldali ellenzék trójai falova

M. Kovács Róbert

2020.08.25. 18:31

Nem indít polgármesterjelöltet a karcagi időközi önkormányzati választáson egyetlen számottevő (ha van még ilyen) ellenzéki párt sem. Állításuk szerint azért, mert esélytelenek és a helyben tisztelt és tragikusan elhunyt polgármester pótlásánál „a gyászfaktor” sem játszik a kezükre. De akkor miért indítanak jelöltet a hasonlóan tragikus sorsú Koncz Ferenc lányával szemben?! Hahó, emberek, itt kilóg ám a trójai (fa)lóláb...

Nem meglepő, ha a baloldali ellenzék politikusait mellébeszélésen sikerül rajtakapni, sőt: valójában az elmúlt három kampányuk másról sem szól. Az azonban

sokat elárul az összetákolt koalíció állapotáról, hogy miközben 106 egyéni választókerületben álmodnak közös jelöltállításról 2022-ben, a most esedékes karcagi időközi polgármester-választásra egyetlen valamire való jelöltet sem tudtak állítani.

Duma, az persze van. Lukács László György, a Ballik (bocsánat, Jobbik...) alelnöke, helyi erős embere a Magyar Hangnak adott (kicsit sem propagandaszagú, á dehogy...) nyilatkozatában ezt azzal indokolja, hogy amúgy

esélytelenek a fideszes fellegvárban

(innen került az országos politikába Varga Mihály pénzügyminiszter és Fazekas Sándor volt agrárminiszter),

és egyébként is

a kormánypártoknak dolgozik majd a „gyászfaktor”,

hiszen az időközit azért kellett kiírni, mert súlyos betegség miatt júniusban elhunyt a Fidesz-KDNP soraiból megválasztott Dobos László polgármester.

Nos, ha a számokat nézzük, akkor valóban logikusnak tűnik az állítás, hiszen a 2019-es önkormányzati választáson az akkor Dobos Lászlót megszorítani igyekvő, merő véletlenségből éppen a Magyar Hangnak anyagot diktáló Lukács László György a „nagy ellenzéki összefogás” mellett is csak mintegy 33 százaléknyi szavazatot tudott begyűjteni a kétharmados többséget (67 százalék) maga mellé állító Dobossal szemben. (De ha meg ez a kiindulási alap, akkor három kétharmad után a teljes hazai baloldal feladhatná a küzdelmet...)

Az viszont sokkal kevésbé világos, hogy miért küzdenek az ellenzéki pártok foggal-körömmel a másik időközi (ez esetben országgyűlési képviselő személyéről döntő) tiszaújvárosi időközin. Hiszen attól hangos az egész sajtó, hogy – bár a jelölést gyurcsányosan szólva elk..ták –, azért mégis

megpróbálnak ráerőltetni a választókörzetre egy antiszemita megnyilvánulásokról elhíresült jobbikost,

azzal a Koncz Zsófiával szemben, aki a karcagi politikustársánál is tragikusabb módon, motorbalesetben elhunyt képviselő Koncz Ferenc leánya. Ráadásul Koncz Ferenc a 2018-as országgyűlési választásokon szintén meggyőző, 49:31 százalékos arányú győzelmet aratott a zsidózó Bíró felett. Persze az esélylatolgatás akár mellettük is szólhatna, hiszen akkor a másik ellenzéki induló (az MSZP-P-s Pap Zsolt)14,9 százalékával akár 3 százalékra is megközelíthették volna az azóta megboldogult Koncz Ferenc eredményét.

Itt még sincs „gyászfaktor”, sőt: lépten-nyomon nekimennek az édesapját elveszítő Koncz Zsófiának fidelitasos előélete okán.

Érdekes logika. Mármint, ha ez logika... Én azért bedobnék néhány másik érvet, amik megvilágíthatják a témát.

1. A Karcagon eddig valamicskét is vitézkedő Jobbik és MSZP-Párbeszéd a 2018-as választások óta országosan alig 5 százalékos támogatottságúvá aszalódott.

2. A mostani erőseknek (DK, Momentum) még csak jelöltje sem volt korábban Karcagon, vagyis a baloldal háttértábornokának, Gyurcsány Ferencnek nem sok érdeke fűződik az ottani kampányhoz.

3. ... és ez tűnik a legvalószínűbbnek: az ellenzéki összefogás erőviszonyai annyira eltolódtak a DK és a Momentum kiemelkedésével a szivárványkoalícióból, hogy ők már nem fognak levitézlett pártocskákat a nyakukba venni.

4. Nem mellesleg egy polgármesteri poszt Karcagon – ezek szerint – sokkal kevésbé érdekli őket, mint az Országgyűlés összetétele.

Ráadásul az elmúlt években az is kiderült, hogy

az „összbaloldalivá” átfestett lila, zöld, nemzeti színű és vörös pártok képviselői között legfeljebb kampány-időszakokban van meg a minimális együttműködéshez szükséges összhang.

Ezt bizonyítja a DK és a Momentum gödi balhéja, ahogy az MSZP és a Momentum kispesti konfliktusa... és még sorolhatnánk.

Mindeközben

szinte röhejesnek tűnik az az igyekezet, amellyel egymást előzgetve igyekeznek bizonygatni: 2022-ben megint az „egy a zászló, egy a tábor, egy a lista” jegyében akarnak harcba szállni.

Minek?! Hogy az összefogás trójai falovában együtt kuporogva bejussanak a hatalom várfalai mögé, aztán az ellenség helyett egymást kezdjék lekaszabolni?! Ha én egyszeri választó lennék, erre azt mondanám:

kösz, de kösz nem!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére