Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Origo: Niedermüllernek tudnia kellett Borka-Szász lopásáról

888 / Origo

2020.10.21. 10:30

Súlyos titkok lehetnek az erzsébetvárosi áramlopási ügy hátterében.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendőrség több informatikai eszközt is lefoglalt Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi képviselője irodájában. Az azóta a mandátumáról lemondott képviselő kriptovaluta-bányászatra használta a rengeteg villamos energiát fogyasztó gépeket, és ipari mennyiségben lopta az áramot az önkormányzat hálózatáról.

Az ügy nem csak arról szól, hogy

Borka-Szász hosszú ideig meglopta az önkormányzatot, a lopásból származó bevételeket pedig a vagyonnyilatkozatában elfelejtette megemlíteni.

Amennyiben csupán erről lenne szó, az ügyet le lehetne zárni azzal, hogy a politikus lemondott, a hatóság eljárást indított ellene, pártja pedig viseli a politikai következményeket. Itt azonban sokkal többről van szó, ez az ügy nem csak Borka-Szászról szól – írja az Origo.

A lap szerint alapos a gyanú, hogy a másfél millió forint körüli összegbe kerülő gépet is önkormányzati forrásokból fizette, mintha hagyományos irodai berendezést vásárolt volna. Nem kizárható, hogy azt egy baráti cégtől vették, és a másfél milliós számlán teljesen más szerepel. Például néhány monitor, számítógépek és egy tucat jópofa ceruzatartó. Szakértő legyen a talpán, aki megtalálja, hogy az önkormányzat vagy a vagyonkezelő cége melyik beszerzés mögé rejtette a Borka-Szásznak szánt informatikai eszközöket.

A számla megléte azért lényeges, mert felmerült a gyanúja, hogy a bányászatot és a lopást egyaránt pártja megbízásából végezte Borka-Szász. Az erre vonatkozó folyosói pletykákat erősíti meg az is, hogy a Gyurcsány-párt kerületi frakciójának irodájában már régóta feltűnően magas volt az áramfogyasztás, a bitcoinbányászat pedig köztudottan rendkívül nagy energiafogyasztással jár. Hétköznapi nyelven fogalmazva: egy ilyen nagy teljesítményű gép zabálja az áramot. Továbbá érdekes adalék, hogy a DK Teréz körúti irodája két évvel ezelőtt az elektromos hálózat túlterhelése miatt égett le. Ennek a sajnálatos eseménynek annak fényében van jelentősége, hogy nemrég az önkormányzat épületében szintén tűz ütött ki. Egy elektromos elosztó lobbant lángra, a vizsgálat itt is a hálózat túlterheltségét jelölte meg a tűz okaként. Mindkét esetnek a DK-irodához volt köze – számolt be az Origo.

Mindezek fényében Niedermüller Péternek és Oláh Lajosnak, a kerület országgyűlési képviselőjének feltehetően tudnia kellett a lopásról.

A lap szerint azonban van az ügynek egy másik vetülete is, amely messze túlmutat a lopáson vagy a pártkassza fekete pénzekkel történő feltöltésén. Ez pedig a kiberbiztonság kérdése. Borka-Szász ugyanis nemcsak az áramot, hanem az internetet is az önkormányzattól lopta a tevékenységéhez.

A bitcoinbányászat alapvetően legális, vannak nagyobb szereplők, akik rengeteg pénzt keresnek ezzel a tevékenységgel, ugyanakkor az így szerzett jövedelem gyakorlatilag mindig adóelkerüléssel jár együtt. A kriptovalutát leginkább árfolyamnyereség vagy teljesen anonim fizetési tranzakciók érdekében birtokolják, és ebben az esetben a hangsúly az anonim kifizetésen van, mivel az ilyen tranzakciók terepe az internet sötét oldala.

Az a hely, ahol fegyverkereskedők, emberkereskedők, pedofilok, drogcsempészek, adathalászok, kódfeltörők üzletelnek egymással, itt cserélnek információt és pénzt”

– írja az Origo.

Az adatbiztonság kérdését illetően az Origo által megszólaltatott szakértő elmondta, hogy a bitcoinbányászatot lehet professzionális és amatőr módon művelni. Jelentős probléma akkor merül fel, ha valaki amatőr módon kezd bele a tevékenységbe, ugyanis jó eséllyel bizonytalan eredetű bányászszoftvert tölt le, ami jelentős biztonsági kockázatokat hordoz magában. A szakértő szerint a megbízhatatlan forrásból beszerzett program jó eséllyel lehet vírusos, így az intézmény belső hálózatára kártékony szoftver kerülhet, amely belülről jelentős károkat okozhat. A rendőrségi vizsgálat valószínűleg kiterjed majd arra, hogy a használt szoftver tartalmazott-e ártalmas kódot, vagy biztonságos szoftvert használtak. A nyomozás izgalmas eredménnyel zárulhat.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére