Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Hazafias kötelességem vétózni

888.hu

2020.11.26. 17:11

A következő hónapok vitáit közösen fogjuk megvívni – hangsúlyozta Orbán Viktor a lengyel miniszterelnökkel való találkozása után. Hozzátéve, Magyarország egy fillérrel sem kapna kevesebbet, ha a megállapodás nem születne meg.
– Lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog

– kezdte a lengyel miniszterelnökkel való találkozása után tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor, és kifejtette: most a kettő között vagyunk. Nagyszerű dolgokról, a hazáink függetlenségéről beszéltünk, arról, miként tudjuk megőrizni a szuverenitásunkat – vélekedett a magyar kormányfő. A nehézséget az a vita jelenti, ami az EU többségének kormányai, bizottsága és a magyar és lengyel kormányok között áll fönn, írta a Magyar Nemzet.

A júliusi uniós csúcs az egyik legélesebb vitát eredményező hétvége volt az EU történetében, ahol esélyt kapott a német elnökség, hogy egyensúlyt teremtsen a költségvetés elfogadása és az uniós érdekeket védő jogszabály között. Ez nem sikerült a németeknek, továbbra is napirenden van a joguralomról szóló javaslat – fejtette ki Orbán Viktor. Kiemelte: már nem jogi, hanem politikai kérdéssel van dolgunk, és a javaslat, ami ezt kezelni igyekszik, nem fogadható el tartalmában hazánk számára.

A miniszterelnök elmondta: lengyel kollégájával közös közleményt adnak ki, amelynek utolsó sorát idézte:

„Mi egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket, és Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.”

– A következő hónapok vitáit közösen fogjuk megvívni – vonta le a következtetést Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt: a nyugati média olyan képet fest, mintha a magyar vétó helytelen lenne, de a vétó egy törvényes eszköz, amit jogként az uniós alapszerződés biztosít.

– Nekem nem csak lehetőségem, hanem hazafias kötelességem is vétózni, ha úgy látom, egy döntés a magyarok érdekeit sérti

– nyomatékosította Orbán Viktor, aki szerint a javaslat nem a jog, hanem a többség uralmát teremtené meg.

– Nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyes kérdésekben hazánkra kényszeríthessenek olyan dolgokat, mint a migráció, vagy a gender-ideológia

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nem pénzügyi kérdésről van szó. – Ezt a vitát pénzzel nem lehet megoldani – fogalmazott.

Kifejtette: a válságkezeléshez szükséges eszközöket az unió hitelből teremtené meg, ami közös kockázatvállalást is jelent. Nem kapnánk egy fillért sem, hitelből jönne a pénz, és mások kockázatát is viselnénk.

– Magyarország egy fillérrel sem kapna kevesebbet, ha a megállapodás nem születne meg

– szögezte le a miniszterelnök, és hozzátette: a jogállamiságot és a válságkezelést nem lehet egymással összekötni, aki ezt megteszi, felelőtlen, mert a válságban gyorsaságra van szükség.

A jogállamisággal összefüggő jogszabályok megalkotása a válságkezeléshez jogi értelemben nem szükséges – vélekedett Orbán Viktor és hangsúlyozta:

a költségvetéshez szükséges magyar és lengyel szavazatok viszont megkerülhetetlenek.

Fotó: MTI

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet – írta a Metropol. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik, miközben egyéb eszközöket behoz – tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje – mondta a kormányfő.

A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz

– mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell – tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre – mondta Morawiecki.

Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy

egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására. Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani.

Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás. Az országok egységét és szuverenitását is védjük.

Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot.

A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak. Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására – tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin kapja idén Szeged díszpolgári címét

Karikó Katalin kapja idén Szeged díszpolgári címét

Karikó Katalint jelölte Szeged város idei díszpolgárának, a kutatónő elfogadta a felkérést és személyesen veszi át az elismerést a város napján, május 21-én – tájékoztatta Szabó C. Szilárd, az önkormányzat sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Visszapillantó

Visszapillantó

Drámai nap van mögöttünk. Emlékeztünk történelmi és személyes tragédiára egyaránt, s nem hagytak bennünket faképnél a mai események izgalmai sem. Olvassák át, mi történt ma.

Újabb rémhír a szállodák, éttermek nyitvatartásáról

Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére