Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ő a Városháza-ügy táskás embere

888.hu

2021.12.13. 13:00

A Mediaworks Hírcentrum összeállításából kiderül, hogy a táskás ember családja a néhai Kiss Péter szocialista miniszter környezetében alapozta meg baloldali kapcsolatait.

 

A következőképp áll fel a csapat. A Zsolt frontol. Van egy Berki Józsi nevű figura, ő volt a Kiss Péternek valami bal keze. A Kiss Ambrus volt a Kiss Péter titkárságvezetője, tehát most a Berki Józsi a Kiss Ambrussal dolgozik együtt. Gordon két embert ajánlott be a Karácsonynak, a Tordai Csabát és a Kiss Ambrust. Tordai a főpolgármester jogi főtanácsadója, minden szerződést, rendelkezést ő készít elő. Tordai Csaba nem pénzezik, nincs benne ebben a »jutalékos« rendszerben. A »jutalékos« rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem, az csak a Kiss Ambrus felé van”

– foglalta össze a tudnivalókat az orosz befektetők számára Gansperger Gyula korábbi Wallis-vezér, Bajnai Gordon volt miniszterelnök barátja, harcostársa egy 2021. október 6-i üzleti tárgyaláson, amelynek témája fővárosi ingatlanok, közöttük a rendkívül értékes budapesti Városháza adásvétele volt.

A Magyar Nemzet oldalán megjelent írás szerint az utóbbi években Berki Zsolt a „jutalékos rendszer” táskás embere lett. A beszélgető felek szerint ő kapta a pénzeket, amelyeket utána tovább kellett osztania, a fentiek szerint például Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek, aki régi bútordarab a szocialistáknál, hiszen már évekkel ezelőtt a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter közvetlen környezetében dolgozott, csakúgy, mint Berki Zsolt testvére, Berki József. Bár a jelek szerint Berki Zsolt sosem lett dúsgazdag, a jutalékból azért tellett új autóra – derült ki a kiszivárgott beszélgetésekből. De hogyan került ebbe a hálátlan szerepbe?

Magánnyomozástól az ingatlanbizniszig

A nyíregyházi születésű Berki Zsolt első cégét, a BFOR Kft.-t 1999-ben alapította testvérével, Ernővel közösen, amikor a húszas évei közepén járt. Azt nem tudni, hogy a család is a Nyírségből származik-e, ám az biztos, hogy a BFOR-t már Budapest IV. kerületében, Újpesten jegyezték be, ahol a Berki család azóta is lakik. A cég főként magánnyomozással, biztonsági tevékenységgel foglalkozott, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tagja is volt. Az, hogy Berki első cégként egy ilyen vállalkozást alapított, arra is utalhat, hogy vagy ő, vagy a testvére korábban rendvédelmi szervnél, például a rendőrségnél dolgozott, ugyanis az itt megszerzett tudás és tapasztalat jól kamatoztatható a magánnyomozás és a személy- és vagyonvédelem világában. Emellett pedig a hatósági kapcsolatrendszer szintén gyümölcsöző ebben az iparágban.

A Mediaworks Hírcentrum nem talált arra utaló adatot, hogy Berki vagy bármely rokona rendvédelmi szervnél dolgozott volna, de az tény, hogy Berki Zsolt egészen napjainkig érdekelt maradt ebben az üzletágban. Bár a BFOR-ból két év után kiszálltak, 2002-ben újabb biztonsági céget alapítottak Optimum Security Kft. néven. A vállalkozás a mai napig működik – igaz, törölték az adószámát –, abban Berki Zsolt felesége a vállalkozó üzlettársa, így fordulhatott elő, hogy az Optimum Security tevékenységi köre a fodrászatra, szépségápolásra is kiterjed. A hölgy ugyanis műkörmös. A biztonsági cégről a Telex.hu azt írta, hogy több rendezvényt, köztük önkormányzati eseményeket is biztosítottak az évek során. A liberális portál megjegyezte, hogy mind jobboldali, mind baloldali önkormányzatok eseményein felbukkant az Optimum Security, ám azt nem részletezték, hogy mely helyhatóságok vették igénybe a szolgáltatásaikat.

Berki Zsolt a 2000-es években számos cégben töltött be tulajdonosi, ügyvezetői tisztséget rövid ideig. Ilyen volt a bontási munkálatokkal foglalkozó Ber-Invest Kft., az üzletviteli, vezetési tanácsadás területén tevékenykedő Hungária Present Kft., az ingatlan-adásvételekkel foglalkozó K-ÉP Kft., de belekóstolt a vendéglátásba is az Eriki Kft. tulajdonosaként.

A vállalkozó ezeken felül tulajdonosa és ügyvezetője volt az SZZT-ÉP Kft.-nek (2008 és 2010 között), valamint a Ráday Center Kft.-nek (2008–2019 között). Mindkét cég főtevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele volt, és a cégekben az is közös, hogy izraeli tulajdonosok mellett offshore hátterű cégek is érdekeltek voltak benne.

Berki Zsolt kisebbségi tulajdonosként további két cégben érdekelt: a 2018-ban alapított és felesége által vezetett North Bros Consulting Kft.-ben – amelynek főtevékenysége „fodrászat, szépségápolás” –, illetve az elhíresült Northern Rock Kft.-ben. Ez utóbbi onnan lehet ismerős, hogy az Index.hu a Városháza-gate kirobbanásának másnapján tett közzé egy szerződést, amely szerint a Northern Rock megbízta a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy segítsen a Városháza eladásának lebonyolításában, több mint egymillió eurós tanácsadói díj fejében.

Wieszt János is megfenyegette

Berki Zsolt neve 2008-ban bukkant fel először az országos médiában, az úgynevezett Infopark-ügy kapcsán. Az állami tulajdonú InfoPark Zrt. 2007 végén a Noveco Invest Kft.-re ruházta a Lágymányosi híd déli oldalán fekvő, 62 ezer négyzetméteres terület földhasználati jogát, amiből komoly botrány kerekedett.

Az Inforpark Zrt.-t ugyanis az állam privatizálta, a vásárló pedig a szocialista párthoz közeli milliárdos, Magyarország egyik leggazdagabb embere, Leisztinger Tamás K-Immo nevű cége volt. Leisztingerék csak az adásvétel után jöttek rá, hogy a tulajdonjog nem sokat ér a földhasználati jog nélkül, ezért a Kossuth téri Parlament Caféba hívatta a Noveco képviselőit. A cég Berki Zsolt testvére, Berki József tulajdonában volt. A tárgyaláson harmadmagával megjelenő Berki Józsefnek 400 millió forintot ajánlottak a földhasználati jogért, és hangsúlyozták, hogy ha nem fogadja el,

baleset vagy nagyon nagy baj fogja érni őket.

A következő alkalommal már Leisztinger cégcsoportjának székhelyén, az Arago-székházban találkoztak, ahol a vörös báró Leisztinger már személyesen tárgyalt Berki Zsolttal és Szász Róberttel, akiket Berki József maga helyett küldött, mivel úgy ítélte, hogy baja eshet a találkozón. (Szász vélhetően ugyanaz a személy, aki a cégadatbázisokban Robert Sasként szerepel, izraeli állampolgár, és Berki Zsolt két cégében is van érdekeltsége – a már említett SZZT-ÉP Kft.-ben, valamint a Ráday Center Kft.-ben.)

Az Arago-székházban zajlott megbeszélésen elhangzottakat valószínűleg Berkiék szivárogtatták ki a sajtónak egy feljelentés és feljelentéskiegészítés formájában, mely dokumentumot utólag a Mediaworks Hírcentrum is megszerezte. Akkor több lap idézett az iratokból, most mi is így teszünk: „Leisztinger Tamás várta őket, és a megkötött szerződések megsemmisítésére, vagy a cégünk eladására adott ultimátumot, mondván, ha nem engedelmeskedünk, a jó rendőrségi és ügyészségi kapcsolatai által lecsukat mindenkit, akinek köze volt az üzletéhez. Azt mondta, hogy ő az állam, ő rendelkezik mindenről és mindenkiről, és nem tűri, hogy az üzletébe bárki belerondítson. Ezt vehetjük fenyegetésnek” – állt a Berki József által tett feljelentéskiegészítésben, amely 2012. januári keltezésű.

A dokumentumban szintén szerepel és a korabeli cikkek is beszámolnak róla, hogy 2010 októberében betöréses rablás áldozata lett Berki József: bár neki nem esett baja, a lakhelyéről elvitték a Noveco szerződéseit, a zsarolási ügyhöz kapcsolódó iratokat, valamint két darab fénymásolt infoparkos aranyrészvényt és az útlevelét – egyéb értékek mellett. A rablás szemtanúja volt Berki József gyermeke, akit a betörők egy szekrénybe zártak.

Berki József arról is beszámolt a hatóságoknak, hogy Wieszt János akkori MSZP-s újbudai önkormányzati politikus fenyegette meg őt és munkatársait a Parlament Caféban. A hatóságok az ügyben először zsarolás, majd az enyhébb önbíráskodás gyanújával indítottak nyomozást, ám 2013-ban megszüntették az eljárást. Wieszt azonban így sem úszta meg a börtönt: 2014-ben négy év szabadságvesztésre ítélték, miután bebizonyosodott, hogy egy üzlethelyiség bérleti jogáért több mint kétmillió forintnyi kenőpénzt kért el egy helyi vállalkozótól.

Berki Zsolt neve 2008-ban egy másik ügy kapcsán is felbukkant, igaz, csak érintőlegesen. Az úgynevezett Estivo-ügy kiindulópontja volt, hogy a Bogdáni úti buszvégállomásnál a földhivatal úgy jegyzett be egy telket, hogy az az Express Utazási Iroda tulajdona. Ennek a cégnek a tulajdonosai egy Estivo nevű cégbe apportálták az ingatlant, majd pereket indítottak a BKV ellen, mondván, hogy a közlekedési társaság évekig jogtalanul használta az Estivo tulajdonát az akkori 86-os busz végállomásaként.

A konfliktusból per lett, amelyet elvesztett a főváros, és abban állapodott meg a céggel, hogy a buszvégállomás telkét elcseréli néhány rendkívül értékes Ráday utcai foghíjtelekre. A sajtó felkapta az ügyet, a botrány pedig eltántorította az akkori, Demszky Gábor vezette fővárosi önkormányzatot az egyezségtől. Berki Zsolt mindössze úgy bukkant fel a történetben, hogy ellenajánlatot tett a fővárosnak a telkek megvásárlására, ám nem járt sikerrel.

Városháza-gate

A 2010-es években nem nagyon lehetett hallani az újpesti Berki családról, Zsolt és három testvére, József, Ernő és Róbert csendben bizniszelgettek. Majd bő egy hónapja – amint az már fentebb említettük – az Index.hu hozott nyilvánosságra egy szerződést, amely szerint Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. bízta meg a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy segítsen a budapesti Városháza eladásában több mint egymillió eurós tanácsadói díj fejében. Beák Attila, a tanácsadó cég vezetője elismerte a szerződés valódiságát, ám üzleti titokra hivatkozva arról bővebb felvilágosítást nem kívánt adni.

A szerződésben részletesen szerepelnek a Városháza paraméterei, márpedig ilyen adatokhoz Berki Zsolt nem juthatott hozzá nyilvános forrásból, azokat csakis a fővárosi önkormányzattól kaphatta meg, mindeközben viszont a főpolgármester tagadta az eladási szándékot.

Karácsony Gergely ezt követően arról beszélt, hogy több forgatókönyv készült, hogyan lehetne hasznosítani a Városháza épületét, ám 2020 novemberében döntés született arról, hogy nem verik dobra az ingatlant. Ennek azonban pont az ellenkezője derült ki, amikor a Cseh Katalin korrupciógyanús ügyében szivárogtató Anonymus-maszkos alak több hangfelvételt tett közzé. A hanganyagokon Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő igazgatója és üzletemberek, valamint Bajnai Gordon volt kormányfő a Rahimkulov család megbízottjával tárgyalt fővárosi ingatlanok adásvételéről. Így derült ki, hogy Barts Balázs 2021 májusában is befektetőkkel tartott megbeszélést a Városháza eladásáról. A találkozóra a vagyonkezelő Attila úti székházában került sor.

A hanganyagokon Gansperger Gyula bővebben is beszámolt Berki Zsolt szerepéről. Mint mondta, egy bizonyos „Guszti” ismertette őt össze egy figurával, aki „a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjének intézi az ügyeit”. „Találkoztam Berki Zsolttal [...], és adott egy listát” – mondta Gansperger a felvételeken, utalva arra, hogy Berki már a megismerkedésükkor az eladó fővárosi ingatlanok listájával érkezett. „[...] leültünk a Tabáni Tenisz Klub büféjében, megállapodtunk, utána lementünk a fővárosi vagyonkezelőbe, összehozott az ügyintézővel. [...] És akkor megvolt ez a biznisz, annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést, kért kétmillió forintot, azt kifizettem” – számolt be Gansperger Gyula, majd a történet vége az lett, hogy megnyerte a kiszemelt ingatlant.

Gansperger felfedte a szisztémát is. A hangfelvételeken arról beszélt, hogy az általa vásárolt ingatlan után „jutalékot” fizetett Berki Zsoltnak, aki a korrupciós pénzből továbbosztott Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnek. A milliárdos vállalkozó szerint Kiss feladata, hogy ha valaki más, például Tüttő Kata főpolgármester-helyettes „bele akar túrni”, azaz ő is kinézi magának az adott ügyletet, akkor Kiss Ambrus „rendezze le” a dolgot.

Gansperger többször is beszélt arról, hogy Berki Zsolt személyesen felügyeli a jutalékért megbundázni kívánt pályázatokat.

Zsolt tájékoztatott arról, hogy beadott-e valaki más pályázatot, és milyen számot írt bele”

– utalt Gansperger az ingatlan árára tett ajánlatokról, hozzátéve, hogy ha érkezett jobb ajánlat, azt érvénytelenítették.

Egy másik hangfelvételen, ahol Gansperger és régi wallisos kollégája, Bodnár Dezső beszélt a reménybeli befektetővel a Városháza eladása kapcsán, még több információ látott napvilágot arról, hogy Berki Zsolt milyen szerepet tölt be a fővárosi önkormányzatnál. „Zsolttól tudom, hogy nagyon brutálisan arra lesz kiírva a pályázat, akit ők akarnak” – mondta Bodnár. Hozzátette: ez benne van az „árban” – utalt vélhetően a jutalékra. „A faszi úgy mozgott az én pályázatom alatt, ott, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató” – vette át a szót Gansperger Gyula, hozzátéve, hogy Berki a fővárosi vagyonkezelő munkatársainak adott utasításokat a Gansperger által megvásárolni kívánt ingatlan adásvétele kapcsán. Bodnár egy olyan találkozót is felelevenít, amikor Barts Balázzsal és Berki Zsolttal futott össze a vagyonkezelő épülete előtt. „[Barts] nem csak hogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Magyarul a Zsolt tenyeréből eszik. Én ezt láttam, mert én még hamarabb érkeztem oda” – mondta, majd ismét Gansperger vette át a szót:

Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá. Nem a Bartscsal.”

Egy konkrét ingatlan – Rimaszombat utca 2–4. – kapcsán már a jutalék mértéke is szóba került: a vételár 8-10 százaléka, mivel azonban a megvásárolt ingatlan ára 5 milliárd forint körül mozgott, Bodnár jelezte, hogy az összeg „alkuképes”.

Felmerül a kérdés, hogy Berki Zsolt hogyan vált egy főpolgármester-helyettes táskás emberévé, aki „frontol”, aki elvégzi a piszkos munkát? Erre részben Barts Balázs válaszolt, elmondta, hogy 2017-ben találkozott először Berkivel. „Jelentkezett befektetői kapcsolattartóként a BFKV-nál, a Ráday utcában található két telek iránt érdeklődve. Az értékesítésre – nyilvános pályázat és anonim licit alapján – sor került, amely 3 milliárd forint bevételt eredményezett a fővárosi önkormányzat számára. Mindez innentől kezdődően kellő alapot biztosított arra, hogy komoly ingatlanpiaci befektetői kapcsolattartónak tekintsem” – szögezte le Barts. Ehhez érdemes hozzátenni:

Berkinek nincs sem ingatlanközvetítői képesítése, sem pedig engedélye, így vélhetően korábbi ingatlanos cégei is összekötőként funkcionáltak befektetők és eladók között.

A városházi kör és Berki közötti ismeretség pedig a vállalkozó testvéréhez, Józsefhez kötődik, ahogyan az már a cikk elején kiderült. A nyilvánvaló kapcsolódás ellenére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt nyilatkozta, hogy senkit sem ismer a Berki családból.

Az ügy kapcsán a Mediaworks Hírcentrum kiderítette, hogy nemcsak orosz, hanem olasz befektetőkkel is tárgyaltak a Városháza eladásáról.

A botrány kirobbanása után a résztvevők közül többen takarításba kezdtek, vagyis megpróbálták eltüntetni az adásvétel előkészítésére utaló leveleket, dokumentumokat. Ezek között lehettek azok a bizalmas információkat tartalmazó e-mailek is, amelyeket Berki Zsolték a fővárosi vagyonkezelő egyik ügyintézőjétől, F. Ildikótól kaptak. A Városháza eladásáról szóló egyeztetéseken Bajnai Gordon is részt vett, állítása szerint Gansperger kérésére. A volt kormányfő magas körökben tájékozódott a Városháza értékesítéséről, a tárgyaláson érzékeltette is, hogy a fővárosi önkormányzat részéről egyértelműen megvan az eladási szándék.

A gyanús fővárosi ingatlan-adásvételekkel összefüggésben az elmúlt hetekben számos feljelentést tettek. A rendőrség hűtlen kezelés, csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt rendelt el nyomozást. Konkrét nyomozati cselekményekről egyelőre nem tudni, a hatóság csupán szűkszavú, általános tájékoztatást adott. Az azonban elkerülhetetlennek tűnik, hogy Berki Zsoltot, illetve a „jutalékos” rendszer résztvevőit kihallgassák a nyomozók.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Német Ipari Szövetség vezetője: Az orosz gáz leállítása pusztító lenne

Német Ipari Szövetség vezetője: Az orosz gáz leállítása pusztító lenne

Senki sem tudja, milyen hideg lesz a következő tél – újabb józan hang Németországból.

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Szijjártó: Brüsszelnek változtatnia kell nagyképű hozzáállásán a nyugat-balkáni bővítést illetően

Ha a nyugat-balkáni bővítés tekintetében az Európai Unió nem tud változtatni nagyképű hozzáállásán, akkor hasonló kudarc fogja érni, mint amikor elvesztette az Egyesült Királyságot – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében hétfőn.

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

A Márki-Zay-féle civilek pártja már most halott konstrukció

Lehet a Fideszben keresni a hibát, hogy miért nincs ellenzéke, de nem a győztesek dolga a vesztesek helyett működőképes, ellenzéki politikát kitalálni. Más kérdés, hogy vannak olyanok, akiken segíteni sem lehetne. Közéjük tartozik többek közt a párt alapításba fogó Márki-Zay Péter is.

Orbán Viktor: Megvédjük a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést, megvédjük Magyarország biztonságát!

Orbán Viktor: Megvédjük a családokat, megvédjük a rezsicsökkentést, megvédjük Magyarország biztonságát!

133 igen szavazattal megválasztotta az országgyűlés Orbán Viktort miniszterelnöknek.

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Politikai játszmák miatt Norvégia nem tud jelentősen segíteni az EU-nak gázügyben

Az orosz gázembargó árnyékában Norvégia lehet, hogy mégsem ad elég gázt Európának.

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Ide is, oda is meg akar felelni az EU, mégis támadják

Erre szoktam mondani, hogy olyan sose lesz, hogy mindenkinek jó legyen.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére