Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mráz: A Dunaferr-ügy Gyurcsány hagyatéka

888.hu, Magyar Nemzet

2021.04.20. 07:00

A Dunaferr ügye kapcsán a Jobbik nemzetbiztonsági kockázatot vizionálva vádaskodik, miközben a politikai felelősség a Gyurcsány-kormányt terheli Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint – írja a Magyar Nemzet kedden.

 

Közben az őrző-védőkkel színesített jogi vita folytatódik, az egyik fél befektetőről, a másik vagyonkimentésről beszél – teszik hozzá.

A Gyurcsány-kormány politikai felelőssége tehát a rossz privatizációs szerződés megkötése, a szerződés betartásának elmulasztott ellenőrzése, a profit támogatása, a leépítés elnézése, összességében Dunaújváros strukturális nehézségeinek növelése.

Nem véletlen, hogy anno a Jobbik Gyurcsány ellenében jött létre.

De mit csináljon most egy jobbikos politikus, aki tudja, hogy mandátumát és települése legnagyobb baját is Gyurcsánynak köszönheti? – olvasható Mráz Ágoston Sámuel a Dunaferr körüli botrányról szóló blogbejegyzésében a Magyar Nemzet oldalán.

A Nézőpont Csoport vezetője emlékeztet: 2002 után Medgyessy Péter balliberális kormánya közpénzosztogatással próbálta megtartani és szavazatokra váltani népszerűségét, azonban

az államkassza hamar kiürült, ezért felpörgették a privatizációt.

Jellemző az akkori időkre, hogy a családi ezüstöt nem mindig aranyáron adták el, sőt: a mintegy 170 milliárd forint árbevételű dunaújvárosi vasművet mintegy 110 millió forintért értékesítették (már ebben az évben nagyobb eredménye lett a társaságnak, a következő öt évben pedig összesen százmilliárdra ugrott a profit) – jegyzi meg Mráz a Magyar Nemzet oldalán olvasható bejegyzésében.

Emlékeztet, hogy 2004 nyarán az ukrán Donbass és a svájci Duferco konzorciuma tette a legjobb ajánlatot a vasmű nyolcvan százalékára, amelyben

tőkeemelést, munkaerő-megtartást és beruházásokat is ígért.

A privatizációs szerződés rögzítette, hogy a vevőnek meg kell állapodnia a társaság hitelezőivel, ami az utolsó pillanatban, állítólag a hitelekre vonatkozó állami garanciával, sikerült is. A szerződést végül az ÁPV 2004. szeptember 30-án írta alá, az eredeti határidő meghosszabbításával.

A Dunaferr kálváriája kapcsán Mráz kiemeli:

Gyurcsány Ferenc 2004. szeptember 29-én lett miniszterelnök.

A Dunaferr új tulajdonosai szinte teljhatalmat kaptak, sőt 2005-ben pénz is jutott nekik. 37,4 millió eurós adókedvezményt kaptak az akkori magyar kormánytól „kevésbé fejlett régióbeli munkahelyteremtésért”. A beruházás átadóján Gyurcsány Ferenc is részt vett, igaz, addigra már az unió vizsgálta az adókedvezményt „tiltott állami támogatás” gyanújával.

Egy évvel később több száz munkavállaló elbocsátásáról szóltak a hírek

– olvasható.

Ahogy azt a Magyar Nemzet megírta, péntek este több száz őrző-védő emberrel akarta átvenni a Dunaferr irányítását Mikó István, ám a rendőrség ezt megakadályozta. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, Stummer János nemzetbiztonsági kockázatot vizionált az orosz többségi és az ukrán kisebbségi tulajdonos közötti jogvita miatt, az elhárítástól és a hírszerzéstől várva választ a történtekre.

Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke a Facebookon tette a helyére Stummert – olvasható a hírportálon.

„Stummer azzal vádolt meg engem, hogy »zsoldosseregeket« küldtem a Dunai Vasműhöz. A valóság ezzel szemben az, hogy az ügyhöz nekem semmi, de semmi közöm. De tudják, hogy megy ez:

akinek kalapács van a kezében, mindenhol szöget lát”

– írják.

Az egyre mélyebbre süllyedő Jobbikot és a balliberális pártokat – a kommunista gazdáikkal együtt – már csak a polgári-nemzeti oldal iránti gyűlölet tartja össze – teszik hozzá.

Ami pedig Stummert illeti:

Nemhogy a nemzetbiztonsági bizottság élére nem való, de még éjjeliőrnek sem.

Ha nem vették volna észre, Dunaújvárosban azóta van veszélyben a helyiek nyugalma és békéje, valamint százak munkahelye, amióta a gyurcsányisták a jobbikosokkal karöltve átvették a város irányítását” – fogalmazott Kubatov Gábor.

Előszerződést kötött az ISD Dunaferr Zrt. és a Bécsben bejegyzett, komoly nehézipari cégekkel, erős kazah háttérrel rendelkező, tőkeerős Safin GmbH, valamint új cégként bejegyzés alatt van a Safin Donau Acélipari Zrt. dunaújvárosi székhellyel – közölte hétfőn Nagy Péter, a vállalat vezető jogásza. Elmondta: a befektető „szeptember óta működteti a céget”, beszállítja az acélgyártáshoz szükséges alapanyagok nagy részét, de a megállapodás értelmében

kész a működtetést és a két fél közötti kapcsolatot magasabb szintre emelni.

Mikó István a pénteki erődemonstráció után közölte: „Előre jeleztük, hogy jogilag alátámasztott bizonyítékok alapján ismételten megpróbáljuk megakadályozni az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. 99,64 százalékos tulajdonosának és a társaság több ezer munkavállalójának érdekében, hogy

a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják.”

„A jobbikos Polgármester Úr (Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere – a szerk.) figyelmébe is ajánlom azt az iratot, amelyben Nagy Péter ügyvéd az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. elektronikus kapcsolattartásért, a cégkapu kezeléséért felelős adminisztratív állományát arra utasította, hogy két felszámolási eljárás esetében is a cégkapura érkező iratokat a második kézbesítést követő 3. napon túl töltsék le, tehát ezzel a társaság elleni felszámolási eljárásokban keletkező végzések jogerőre emelkednek, így

mind a munkavállalók, mind a beszállítók egyetlen fillérhez sem juthatnak!”

– írta az ISD Dunaferr Zrt.-t 99,61 százalékban tulajdonló ciprusi bejegyzésű Steelhold Limited képviseletében eljáró Mikó István.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A magyarok nem engednek a politikai nyomásnak

 A magyar válogatott nem térdel le, ahogy 1940-ben sem tisztelgett Hitler előtt.

A kritikus fajelmélet a kínai kulturális forradalom amerikai változata

A kritikus fajelmélet a kínai kulturális forradalom amerikai változata

A virginiai anyuka, aki Mao Ce-tung elnök kínai kommunista rendszere alatt nőtt fel, a héten a Loudoun Megyei Iskola Igazgatóságának ülésén beszélt a kritikus fajelméletetről, amit „a kínai kulturális forradalom amerikai változatának” nevezt.

A Gyurcsány-show első kiesője lehet Fekete-Győr András

Deák Dániel XXI. Század Intézet vezető elemzője írt a Momentum elnökéjének csúfos eredményeiről.

Lehetetlen közlekedni a fővárosban, de Karácsonyékat ez nem érdekli

Lehetetlen közlekedni a fővárosban, de Karácsonyékat ez nem érdekli

A fővárosban egyre inkább lehetetlen közlekedni, mégis Karácsonyék még több területet zárnának le.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére