Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Médiafigyelő Delegáció: a Telex súlyos hibát vétett a levélszavazatokkal kapcsolatos cikkében

888.hu

2022.04.19. 18:50

A nemzetközi Választási Médiafigyelő Delegáció megvizsgálta a Telex erdélyi levélszavazatok égetésével kapcsolatos cikkét, melynek URL-jében egy februári dátumot találtak. Habár a Delegáció megkeresésére a Telex főszerkesztője azt nyilatkozta, technikai hiba történt, ez tulajdonképpen mindegy, hiszen hitelességi szempontból mindenképpen súlyos következménye lett a hibának.

 

Független Választási Médiafigyelő Delegáció március 31-én furcsa ellentmondásokra bukkant a Telex ellenzéki szavazatégetős cikke kapcsán. „Kidobott levélszavazatokat találtak Marosvásárhely mellett” címmel jelenített meg egy cikket a Telex arról, hogy civilek egy erdélyi szemétlerakó helyen több zsák elégetett levélszavazatot találtak. A fotókon szereplő szavazatok kivétel nélkül valamelyik ellenzéki pártra lettek leadva. A cikk elolvasása után az emberben könnyen felmerülhet az az érzés, hogy valakik kidobták Erdélyben az ellenzékre leadott levélszavazatokat.

A cikkel kapcsolatban azonban egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a Választási Médiafigyelő Delegáció. A Google szerint a cikknek van egy február 1-jére datálható URL-je.

Mindez az alábbi képernyőfotón is látható.

 

 

A Delegáció több informatikust bevont a munkába, akik megerősítették, hogy ez valóban azt jelentheti, hogy az adott cikk URL-je február 1-jén lett létrehozva. Ezt követően a Delegáció felvette a kapcsolatot a Telex főszerkesztőjével, aki azt nyilatkozta, hogy technikai hiba történt:

 

Tisztelt Alapítvány!

A cikk a Transtelexen jelent meg ma reggel 8:55-kor, ezt a Telexen is közöltük.

https://transtelex.ro/kozelet/2022/03/31/kidobott-levelszavazatok-erdely

A cikk szerkesztőségi rendszerünkbe való átvételekor technikai hiba történt a dátumozással, visszaugrott egy véletlen időpontra, ezt azonnal megjavítottuk.

Üdvözlettel:

Dull Szabolcs

főszerkesztő, Telex

 

A hiba mindenképp súlyos

Annak ellenére, hogy a Főszerkesztő Úr által hivatkozott „visszaugrás” nem kapott részletes kifejtést, a hiba mindenképpen súlyos következményekkel járt. Ha elfogadjuk a Telex állítását, miszerint valóban technikai hiba történt, akkor a cikket mindenképpen törölni kellett volna abban a pillanatban, amikor a hibát a szerkesztőségben észrevették.

 

Az, hogy elérhető a cikknek egy februári dátumot mutató URL-je, komoly sajtóetikai és politikai aggályokat vet fel.

A technikai okokra való hivatkozás annyira tág, hogy nem jelenthet megnyugtató választ. A megkérdezett informatikusok szerint az URL „elcsúszása” magától vagy egyetlen félrekattintás miatt nem történik meg, több hibás lépés is szükséges ehhez. A Telexnek részletesen be kellett volna számolnia azokról technikai okokról, amelyek előidézték a helyzetet – ennek hiányában minden levélszavazatokkal kapcsolatos hírt kétségekkel fogadott a sajtó, valamint az olvasóközönség.

A tisztázásra lehetőséget nyújthatott volna a nemzetközi Választási Médiafigyelő Delegációval való találkozó, amelyet az ügytől függetlenül már korábban kezdeményeztünk, de őszinte sajnálatunkra a Telex nem kívánta fogadni a Delegációt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére