Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már le is szedték a turulszobrot a munkácsi várról

888.hu

2022.10.14. 16:10

Az ukrán ügyvivőt is bekérették az ügy miatt.

 

Amint arról a 888.hu is beszámolt, a munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.

 

 

Úgy tűnik, hogy az ukránok nem húzták sokáig az időt. A Magyarságkutató Intézet Facebookon közzétett bejegyzése szerint 2022 október 13-án, magyar idő szerint negyed hatkor már le is került a turulszobor:

 

 

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntését.

Potápi Árpád János a Facebook-oldalán azt írta, hogy

Sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére. Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.”

 

 

Potápi szerint „ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, amely a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat. Magyarország az orosz-ukrán háború kirobbanásától kezdve jószomszédként segítette és segíti Ukrajnát és közel 1 millió ukrán menekültet fogadott.”

Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy fölösleges provokáció, hogy a turulszobrot eltávolították Munkácson és közölte azt is, hogy

az ukrán ügyvivőt be is kérették a külügyminisztériumba, hogy nála is tiltakozzanak a lépéssel kapcsolatban.

 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség is nyilatkozatot adott ki:

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megdöbbenéssel értesült a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának állítólagos határozatáról, mely alapján eltávolították a munkácsi vár bástyáján felállított Turul-emlékművet. A döntés azért is furcsa, mert a város egyik jelképének számító turulszobor Munkács városvezetésének kezdeményezésére került vissza eredeti helyére még 2008-ban, a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés egymás mellett élésének jegyében.”

 

 

Kárpátalján már korábban is történtek támadások magyar történelmi és kulturális emlékhelyek ellen. A vereckei honfoglalási emlékművet nemegyszer meggyalázták, vagy éppen a beregszászi és ungvári Petőfi-szobrot öntötték le festékkel, s törték le egy darabját.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére