Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiderült, mennyibe kerül a budapestieknek, hogy Karácsony Gergely nem tud angolul

888.hu

2021.06.01. 18:00

Legalább 16 alkalommal vett igénybe angol nyelvű tolmácsszolgáltatást Karácsony Gergely a megválasztása óta. A főpolgármester angolnyelv-tudásának hiánya hárommillió forintba kerül a budapesti költségvetésnek.

 

A 888.hu korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester angolnyelv-tudásának hiánya miatt folyamatosan tolmácsra szorul, ha külföldiekkel kell tárgyalnia. Korábban megpróbáltuk kideríteni, hogy mennyibe kerül a tolmácsszolgálat igénybevétele a fővárosiaknak, azonban választ nem kaptunk.

Az Origo.hu adatigényléssel fordult a fővároshoz, azonban az igénylést követő 15. napon váratlanul azzal álltak elő, hogy nem volt elég számukra tizenöt nap, ezért határidő-hosszabítást kértek, ami a jogszabály értelmében maximum 15 nap lehet. Ekkor volt május 25-e.

A portál most arról számolt be, hogy május 31-én este nem túl korrekt módon megjelent egy közlemény a főváros hivatalos honlapján, a budapest.hu-n az önkormányzat fordítási és tolmácsolási költségéről.

A főváros azzal indokolta a tolmácshadat, hogy az angolul egyébként nem tudó Karácsony Gergely és az általa vezetett főváros „aktív és ambiciózus városdiplomáciai tevékenységet folytat annak érdekében, hogy a főváros kezdeményező és konstruktív szereplő legyen a nemzetközi színtéren”.

Majd közzétették ezeknek a szolgáltatásoknak a listáját, feltüntetve a dátumot, a megrendelő szervezeti egységet, a pontos összeget, a szolgáltatót, illetve a tolmácsolás vagy fordítás nyelvét.

Ezenkívül különvették azokat a szolgáltatásokat, amelyek személy szerint Karácsony Gergelyt érintették.

Az összesítés így néz ki:

 1. Karácsony Gergely interjút ad holland lapnak: 57 150 Ft
 2. EBRD-megbeszélés: 57 150 Ft
 3. V4-fővárosok főpolgármestereinek plenáris ülése: 157 480 Ft
 4. Városdiplomáciai fogadás: 82 550 Ft
 5. V4-főpolgármesterek online konferenciája: 114 300 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 133 350 Ft)
 6. Közvetlen EU-támogatás-webinárium Karácsony Gergely részvételével: 63 500 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 133 350 Ft)
 7. German Marshall Fund Brussels Forum Karácsony Gergely részvételével: 114 300 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 158 750 Ft)
 8. Alpbach Forum, panelbeszélgetés Karácsony Gergely részvételével: 114 300 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 158 750 Ft)
 9. European Capital of Democracy, díjalapító ünnepség sajtókonferenciája Karácsony Gergely részvételével: 82 550 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 189 230 Ft)
 10. Hogyan mentsük meg a demokráciát a koronavírus után? Globális és lokális válaszok, panelbeszélgetés Karácsony Gergely részvételével: 127 000 Ft
 11. 2020 Polgármesterek Fóruma Karácsony Gergely részvételével: 82 550 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 189 230 Ft)
 12. GLOBSEC Forum, panelbeszélgetés a V4-es polgármesterekkel Karácsony Gergely részvételével: 114 300 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 189 230 Ft)
 13. Magas szintű stratégiai kerekasztal-megbeszélés Garri Kaszparovval: 127 000 Ft
 14. Budapest és Varsó főpolgármestereinek nemzetközi sajtótájékoztatója: 88 900 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 189 230 Ft)
 15. Karácsony Gergely videóhívása az EBB elnökével: 88 900 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 124 460 Ft)
 16. Karácsony Gergely videóhívása az EBB elnökével: 88 900 Ft (szinkrontechnika bruttó összege: 138 430 Ft)

A főváros összesítéséből tehát kiderül, hogy Karácsony Gergely 2019 októbere óta

16-szor vette igénybe tolmács szolgálatait.

Érdekesség, hogy a The Economists című bankárlapnak adott, nagy botrány kavart interjúja nincs benne a felsorolásban, így vélhetően a közzétett lista nem is teljes.

A főváros összesítéséből kiderült az is, hogy a főpolgármester nyelvtudásának hiánya kifejezetten költséges a budapesti költségvetésnek:

a városháza eddig 1,56 millió forintot költött tolmácsokra, és 1,6 millió forintot szinkrontechnikára.

Bár a fővárosi önkormányzat elméletileg különválasztotta listájában a Karácsony Gergelyhez, illetve a Főpolgármesteri Hivatalhoz köthető költéseket, több olyan tétel is szerepel a városháza tájékoztatójában, amely nem a főpolgármesternél van feltüntetve, mégis hozzá tartozik. Ilyen például:

 • Karácsony Gergely levele az EBB elnökének (24 282 forint),
 • V4-főpolgármesterek levele (24 536 forint) vagy éppen
 • főpolgármesteri és főpolgármester-helyettesi találkozó az UNESCO kultúráért felelős főigazgató-helyettesével (57 150 forint).

Feltűnő, hogy a listában többször felbukkan Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes neve is.

Karácsony Gergely egyébként túlnyomó részben angol nyelvű segítséget vett igénybe, de a hivatalos adatok szerint török, francia, német, perzsa, spanyol nyelven is tolmácsoltak neki.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Prostituáltnak nevezte a magyar sajtó neki nem tetsző részét egy brit újságíró

„A magyar média a maga nemében a legnagyobb prostituált Európában” – írja Nick Cohen, a brit The Guardian napilap sajtómunkása.

Antifa zászlóval vonultak a pécsi Pride-on, az ellenzéki politikusok elbagatellizálják a 2006-os történteket

Antifa zászlóval vonultak a pécsi Pride-on, az ellenzéki politikusok elbagatellizálják a 2006-os történteket

Mitt Romney amerikai politikus súlyos vádakkal illette Magyarországot, már 400 ezernél többen csatlakoztak a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióhoz.

Így fúrják egymást a szocialisták és a jobbikosok

Alig kezdődött el a baloldali előválasztás, máris egymásnak esett a Jobbik és az MSZP, miután a szocialisták társelnöke, Tóth Bertalan vasárnap több jobbikos képviselő – köztük „az etikai kódex megsértésével” vádolt Szabó Ervin – ellen kért etikai vizsgálatot az Országos Előválasztási Bizottságtól. Eközben Jakab Péter szintén vizsgálatot kezdeményezett Zugló szocialista képviselőjelöltje, Tóth Csaba ellen, aki mögé nem mellesleg a Jobbik is támogat -írja a Magyar Nemzet.

Mitt Romney durva támadást indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen

Az amerikai politikus azért bírált egy televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, „amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Csak nem a zuhany alá tette Magyar György is az előválasztás számítástechnikai rendszerét?

Csak nem a zuhany alá tette Magyar György is az előválasztás számítástechnikai rendszerét?

A baloldali előválasztás szombati technikai fejreállása jól mutatja, hogy a gyurcsányisták semmi máshoz nem értenek, csak a hazudozáshoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére