Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kicsoda a Városháza „jutalékos” embere?

888.hu

2021.11.22. 19:30

Berki Zsolt volt az, aki megbízott egy ismert ingatlanos céget a Városháza eladásával. Az üzletember személyesen is belefolyt az erről szóló tárgyalásokba, a kiszivárgott hangfelvételek tanúsága szerint. A milliárdos Gansperger Gyula pedig arról vallott, hogy a fővárosi ingatlanügyletek után Berkihez és rajta keresztül Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez csorognak vissza a pénzek. De kicsoda a rejtélyes Berki Zsolt?

 

A Tordai Csaba [a főpolgármester jogi főtanácsadója – szerk.] nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebben a jutalékos rendszerben. […] A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. […] Az csak a Kiss Ambrus felé van”

– mesélt a budapesti Városházán lévő korrupciós folyamatokról Gansperger Gyula egy november közepén nyilvánosságra került hangfelvételen.

Ganspergerről már korábban írt a Magyar Nemzet: míg az üzletember az első Orbán-kormány idejében az állami privatizációs vállalat vezérigazgatói székében tűnt fel, később a Bajnai Gordon neve által fémjelzett Wallist irányította, mégpedig Bajnait váltva a vezetői pozícióban. A volt miniszterelnök egy később nyilvánosságra került felvételen úgy fogalmazott, hogy Gansperger több mint barát, régi harcostárs. A főpolgármester és helyettese, Kiss Ambrus igyekezett tagadni a jutalékos rendszerre vonatkozó vádakat, ám azt nehéz elhinni, hogy Gansperger, a valószínűleg milliárdos üzletember ilyesmit találna ki. Felmerül azonban a kérdés, hogy kicsoda Berki Zsolt, akiről Gansperger azt állítja, hogy neki juttat „jutalékot” a fővárosi önkormányzati vagyon megvásárlása után.

Berki Zsolt neve 2008-ban bukkant fel először az országos médiában, az emlékezetes InfoPark-ügy főszereplője volt. Az eset előzménye, hogy az állami tulajdonban lévő InfoPark Zrt. 2007 végén a Noveco Invest Kft.-re ruházta a Lágymányosi híd déli oldalán fekvő, 62 ezer négyzetméter nagyságú terület földhasználati jogát, amiből komoly konfliktus keletkezett. Az ügy hamar a rendőrséghez került, ugyanis – tanúvallomások szerint – a Noveco Invest képviselőit életveszélyesen megfenyegették. A Noveco tulajdonosa akkoriban Berki Zsolt volt, az állami céget privatizáló vállalkozást pedig Leisztinger Tamás milliárdos üzletemberhez kötötték. A híradások szerint Berki és társai zsarolás miatt feljelentést tettek, amelyben Leisztinger neve többször is előfordult. A vád utóbb önbíráskodássá szelídült, és az eljárást végül 2013-ban meg is szüntették.

Az eset azért is figyelemre méltó, mert

Leisztinger az egyik legbefolyásosabb, legnagyobb vagyonnal rendelkező MSZP-közeli üzletember, aki hazánk egyik leggazdagabb embere is volt.

Az MSZP környékén számos képviselő, befolyásos polgármester, így például Botka László szegedi városvezető is az üzletember lekötelezettje. Emiatt az a tény, hogy Berkiék egy kemény játszmába húzták bele Leisztingert a szocialisták kormányzása alatt, azt mutatja, hogy van baloldali hátszél Berki Zsolt mögött.

Az úgynevezett Estivo-ügyben is felbukkant Berki Zsolt neve a szélesebb nyilvánosságban – emlékeztetett a Városháza eladása kapcsán írt cikkében a balliberális Telex.hu. A 2008-as botrány kiindulópontja az volt, hogy a Bogdáni úti buszvégállomásnál a földhivatal úgy jegyzett be egy telket, hogy az az Express Utazási Iroda tulajdona. Ennek a cégnek a tulajdonosai egy Estivo nevű cégbe apportálták az ingatlant, majd pereket indítottak a BKV ellen, mondván, az évekig jogtalanul használta az Estivo tulajdonát az akkori 86-os busz végállomásaként.

A főváros akkori baloldali vezetése megértőnek bizonyult a liechtensteini tulajdonosi kör által birtokolt cég követeléseivel szemben, így kis híján abban állapodtak meg, hogy a főváros a buszvégállomás telkét elcseréli néhány rendkívül értékes Ráday utcai foghíjtelekre. Az ügy a Fővárosi Közgyűlés elé került, ahol az MDF és az MSZP megszavazta az ügyletet, a fideszes György István azonban

megkongatta a vészharagot, és komoly botrányt csinált az esetből.

Végül Demszky Gábor akkori főpolgármester is belátta, hogy túl sokat kockáztat, így a főváros baloldali vezetése visszatáncolt az ügylettől. A történetben Berki Zsolt mellékszereplő volt, aki ellenajánlatot tett a Ráday utcai ingatlanokra.

A Telex értesülései szerint Berki három testvérével kezdett közös üzletekbe: Berki Ernővel, Berki Józseffel és Berki Róberttel először biztonsági céggel próbálkoztak. Később több vállalkozásba is belevágtak, a balliberális portál szerint Berki József a „legnagyobb koponya” köztük, aki a néhai Kiss Péter bizalmasa volt a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok alatt.

Hosszú idő után a budapesti Városháza eladása kapcsán bukkant fel ismét a Berki család neve. Amellett, hogy Berki Zsolt a „jutalékos ember”, akitől a pénz Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez folyik, az üzletember egyik cége is érdekelt az adásvételben.

Az Index birtokába jutott szerződés szerint Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. bízta meg a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t, hogy segítsen az ügylet lebonyolításában, több mint egymillió eurós tanácsadói díj fejében. A Northern Rockot 2019 szeptemberében alapították, fő tevékenysége üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás. Beák Attila, az eladással megbízott cég vezetője elismerte a szerződés valódiságát, ám közölte:

arról üzleti titok miatt nem adhat felvilágosítást.

A szerződésben részletesen szerepelnek a Városháza paraméterei, ami azért fontos, mert Karácsony Gergely és a fővárosi önkormányzat folyamatosan tagadta az eladási szándékot. Ehhez képest azonban a fővárosi vagyonkezelő vezetője politikai felhatalmazással tárgyalt ismeretlenekkel a Városháza épületének eladásáról. Erről egy hangfelvétel is tanúskodott, amelyben Barts Balázs maga beszélt arról, hogy a Tabáni Tenisz Centerben történt tárgyaláson jelen volt Gansperger Gyula, Berki Zsolt és mások, vélhetően az érdeklődők, akiket a baloldali lapok

a dúsgazdag Rahimkulov testvérekként azonosítottak.

A kiszivárgott hangfelvételekből az is egyértelműen kiderült, hogy Berki nemcsak a Városháza eladása körül van jelen: a milliárdos Gansperger Gyula arról beszélt, hogy Berki Zsolt adott neki egy listát, amelyen eladó fővárosi ingatlanok szerepeltek.

[…] leültünk a Tabáni Tenisz Klub büféjében, megállapodtunk, utána lementünk a fővárosi vagyonkezelőbe, összehozott az ügyintézővel. […] És akkor megvolt ez a biznisz, annyit kért, hogy kössek vele egy megbízási szerződést, kért kétmillió forintot, azt kifizettem”

– mesélte Gansperger, majd a történet vége az lett, hogy megnyerte a kiszemelt ingatlant.

Berki Zsolt és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes között az összekötő kapocs Kiss Péter néhai szocialista miniszter: míg Zsolt testvére, Berki József a szocialista politikus bizalmasa volt, addig Kiss Ambrus a tárcavezető táskahordozójaként tevékenykedett egy időben.

Berki jelenleg több vállalkozásban érdekelt, az adatbázisok szerint szépségápolással, tanácsadással és őrzés-védelemmel foglalkozó társaság is akad a portfólióban, de korábban ingatlanos cégekhez, tanácsadó és vendéglátóipari vállalkozásokhoz is köze volt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Több mint 360 millió kereszténynek kell szembenéznie komoly üldöztetésekkel

Több mint 360 millió kereszténynek kell szembenéznie komoly üldöztetésekkel

Az Open Doors szerdán közzétett 2022-es világnézettségi listája szerint a 2021-es évben tovább növekedett a keresztényüldözések száma.

Máris nagy az elégedetlenség a német kormánnyal szemben

Bő hat héttel az SPD, a Zöldek és az FDP új szövetségi kormányának megalakulása után a németek többsége nincs megelégedve a kabinet munkájával – állítja egy friss közvélemény-kutatás.

Szexuális zaklatással vádolnak egy holland rappert

Szexuális zaklatással, nemi erőszakkal vádolják az egyik zenei tehetségkutató televíziós műsor, a The Voice of Holland vezető személyiségeit – jelentette pénteken a holland sajtó.

Halálkampány rablógyilkossággal fűszerezve

Halálkampány rablógyilkossággal fűszerezve

Márki-Zay Péter (MZP) megint rátett egy lapáttal. Mintha azt gondolná, hogy minél durvább állításokkal vádolja a kormányt, annál jobban riadnak meg tőle a jobboldali szavazók, s vándorolnak át a baloldalhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére