Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kellemetlenné válhat Karácsony kínai egyetem elleni fellépése a saját szövetségeseinek is

888.hu, Magyar Nemzet

2021.06.07. 09:40

Nem volt véletlen az sem, hogy Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is távol tartotta magát a hétvégi tüntetéstől.

 

A Magyar Nemzet szerint kínos helyzetet teremthet a baloldalon Karácsony Gergely ötlete, amely szerint az összes baloldali kormányfőjelöltnek közös levélben kell tudatnia a Kínai Kommunista Párt főtitkárával, valamint a kínai miniszterelnökkel, hogy egy esetleges 2022-es baloldali győzelem után nem épül meg a Fudan Egyetem budapesti campusa.

Karácsony ma egyeztetést kíván kezdeni Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról.

Karácsony ezzel nehéz helyzetbe hozta szövetségeseit, ugyanis a kínai egyetem elleni szombati tüntetéstől a nagyobb ellenzéki pártok – a Jobbik, a DK, az MSZP egy része és még Márki-Zay Péter is – érezhetően távol tartották magukat.

Az MSZP kimondottan tudathasadásos állapotba került, amióta összefogott a Párbeszéddel, ugyanis Karácsonyék a törpe- és parlamenten kívüli pártokkal – Párbeszéd, LMP, Momentum – közösen az ellen tüntetett, amiért még kormányzati pozícióban küzdött.

Ugyanis

az MSZP-kormányok regnálásuk alatt mindig jó diplomáciai kapcsolat kialakítására törekedtek a Kínai Népköztársasággal.

Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök a tavasz folyamán a Klubrádióban úgy nyilatkozott a Fudan Egyetem campusának építéséről:

Ez egy jó ügy lenne, mert a következő ötven évben kulcskérdés lesz, hogy milyen az oktatásunk, az általános iskolától az egyetemig. Kevéssé valószínű, hogy a kínai ideológiát és politikát tanítanák itt, azt a saját diákjaiknak tanítják odahaza.”

Medgyessy még 2003-ban, miniszterelnökként is hasonlóan vélekedett:

Kína ma fontos, de egyre fontosabb lesz az elkövetkező évtizedekben. Az egész világ itt tolong.”

 

Medgyessy lemondása után a szocialista kormány folytatta a Kínával való szövetség keresését, Gyurcsány Ferenc még az MSZP színeiben 2005-ben leszögezte: „Ez a fajta nyitott gazdaság, ez a fajta külkereskedelem fogja húzni a magyar gazdaságot. Hogy ne négyszázalékos növekedés legyen, hanem ötszázalékos vagy annál is több.” Gyurcsány 2007-ben robogó vonathoz hasonlította a Kínával való gazdasági szövetséget, úgy fogalmazott:

Van, aki felszáll, van, aki lemarad. Aki lemarad, az magának árt, nem akarunk lemaradni.”

 

Gyurcsányék a két ország közötti felsőoktatási együttműködésről is tárgyaltak, az akkori kormányszóvivő is kitért a most révbe érő törekvésekre, Daróczi Dávid azt mondta:

„Olyan megállapodás körvonalazódik, hogy a kínai diákok magyarországi tanulásáért cserébe kínai tőkéből Magyarországon építenének kollégiumot.” Szintén ugyanebben az évben Gyurcsány Ferenc leszögezte: a magyar–kínai kapcsolatokat minél több szálon akarják erősíteni, így az oktatásban is.

Gyurcsány Ferenc sohasem volt az ellen, hogy Magyarországon kínai egyetem épüljön.

Ráadásul akkoriban a kormányfő felesége, Dobrev Klára (most a DK miniszterelnök-jelöltje) jelenlétében az Innomed cég 150 ezer amerikai dollár értékben orvosi monitorokat és berendezéseket adományozott a Fudan Egyetemnek. Gyurcsány akkori véleménye szerint azért is van szükség ilyen gesztusokra, mert Kínával nem lehet jó politikai kapcsolatok nélkül jó gazdasági kapcsolatokat ápolni.

Ujhelyi István, az MSZP uniós képviselője a közelmúltban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: örül annak, hogy a Fudan Budapestet választja bázisául, és természetesnek tartja, hogy az együttműködés keretében telket ajánlottak fel az egyetemnek.

Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője Ujhelyihez hasonlóan régi, elkötelezett híve a magyar–kínai kapcsolatoknak.

Oláh az elnöke a Nagy Fal Magyar–Kínai Barátság Egyesületnek, továbbá alapítója a Kínai–Magyar Barátságért Kitüntető Díjnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Putyin: meg kell teremteni a vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát

 Ki kell dolgozni az új típusú koronavírus és az általa okozott Covid-19 betegség elleni vakcinák kölcsönös elismerésének mechanizmusát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Olaszországban mintegy 20 migránst tartóztattak le a tömegverekedés miatt

Olaszországban mintegy 20 migránst tartóztattak le a tömegverekedés miatt

A rendőrség letartóztatott 20 migránst hetekkel azután, hogy a rivális csoportok között késsel, macsétával és más fegyverekkel tömegverekedés zajlott az olasz város utcáin.

Pedofil edzője miatt újabb perek várnak a korábbi angol bajnokcsapatra

Nyolc egykori játékosa beperelte a Manchester Cityt. A vád szerint harminc évvel ezelőtt az egyik ifjúsági csapatnál edzősködő Barry Bennell molesztálta a fiatalokat. A City vezetői azonban tagadják, hogy a pedofíliával meggyanúsított férfi szerepet játszott a klub életében. A legfelsőbb bíróság már meg is hallgatta a Premiershipben szereplő City ellen jogi lépéseket kezdeményező nyolc férfi egyikét.

Három baloldali nevetett a képernyőn Márki-Zay „megfigyelési” ügyén

Három baloldali nevetett a képernyőn Márki-Zay „megfigyelési” ügyén

Hárman ülnek egy tévéstúdióban (ATV), és hangosan nevetnek Márki-Zay Péteren. Méghozzá a politikai barátai, akik bármennyire is szeretik a baloldalt, nem tudták megállni, hogy a titokzatosnak beharangozott „megfigyelési” ügyéről komoly arccal kezdjék a beszélgetést. És akkor ez még nem az utolsó állomás a kudarcok mezején, amit szombat óta bejárt ez a nagyszerű miniszterelnök-jelölt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére