Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony megsarcolja a vendéglátósoknak nyújtott bértámogatásokat

888 - Magyar Nemzet

2021.03.02. 11:30

Amint megérkezett a novembertől négy hónapra megítélt egyösszegű bértámogatás a budapesti vendéglátósokhoz, a fővárosi önkormányzat több munkaadó cég számlájáról százezres, milliós nagyságrendű összegeket emelt le – írta meg a Magyar Nemzet.

 

Az érintettek a vírus miatt töredékére apadt tavalyi forgalom láttán ősszel azt kérték a fővárostól, hogy az iparűzésiadó-előleget ne a 2019-es rekordforgalom alapján szedjék be. A túlélésért küzdő vállalkozások akkor nem kaptak választ, a napokban viszont a városvezetés lecsapott az államtól kapott pénzeikre. Emiatt akad vendéglátós, aki egyelőre nem tudja kifizetni a támogatott béreket.

„Nagy hiány lehet a fővárosi önkormányzat kasszájában, ha arra vetemedett a városvezetés, hogy mindenféle egyeztetés nélkül rátegye a kezét az állami támogatásokra, amit azért kaptak a budapesti vendéglátósok, hogy kitartsanak az újraindulásig, és megtarthassák dolgozóikat

Felháborító, arcátlanul arrogáns húzás belerúgni a veszteségektől földön fetrengő vállalkozókba és több ezer fővárosi munkavállalóba”

– jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kovács László. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke arra hívta fel a figyelmet: tagjaik közül több cég jelezte, hogy a nemrégiben beérkezett egyösszegű ágazati bértámogatásokból éppen aktuális lenne a fizetések rendezése. Azonban

a számlatulajdonosok megdöbbenve tapasztalják, hogy a pénzeiket megcsapolta a főváros

azon a címen, hogy elmaradt az érintettek 2020-as évre szóló iparűzésiadó-előlegeinek befizetése.

Az előlegfizetés tavaly ősszel volt aktuális, de a vendéglátósok akkor kérték Budapest önkormányzatától, hogy méltányossági alapon ne a megszokott módon, az előző évi közteher alapján állapítsák meg a 2020-as előleget, mivel az a vírus miatti forgalomcsökkenés alapján egész biztos, hogy feleslegesen túlterheli az egyébként is vergődő cégeket – vázolta az ipartestület elnöke.

Aláhúzta: a szakma mélyen megdöbbent azon, hogy miközben hónapról hónapra a kormánnyal közösen harcolnak a vendéglátás megmentéséért,

a Karácsony Gergely vezette városvezetés nemhogy támogatást nyújtana, hanem érzéketlen módon az állam által megítélt segítséget is elszedi a munkavállalók fizetéséből.
„Tavaly szeptember 20-án kellett volna befizetnünk 1,58 millió forint iparűzésiadó-előleget a 2020-as évre, amely összeget a szabályok szerint az előző évi bevételek után májusban teljesített 2019-es iparűzési adóból állapítanak meg. Szeptemberben már látszott, hogy az előző évi nagy forgalom után a járvány miatt jó, ha a korábbi iparűzési adó nagyjából harmadát kell teljesítenünk. Ezért levélben kértük az önkormányzattól, hogy engedélyezze a méltányos közteherviselés jegyében a fizetendő előleg csökkentését, hiszen májusban úgyis visszaigényeljük a legalább egymilliós különbözetet, amiből inkább a dolgozókat fizetnénk addig. De erre semmilyen választ nem kaptunk” – vázolta az ipartestület egyik tagja, Radvánszki Attila.

A belvárosi Király100 Gastro Corner tulajdonosa múlt pénteken vette észre, hogy a nemrég beérkezett ágazati bértámogatásból leemeltek 580 ezer forintot, és két hétre 1,58 millió forintra inkasszózták a számláját.

Vagyis szerinte várható, hogy a következő havi bértámogatást is ugyanígy elvonják majd a cégtől.

„Leszámítva az adóelőleg jogos összegét, a dolgozóim kifizetése helyett így most kölcsönadtam Budapestnek egymillió forintot, míg a béreket saját zsebből pótolnom kell, hiszen vállaltam, hogy egyben maradunk az újranyitásig.

Vannak viszont, akik az elvonás miatt megint nehéz helyzetbe kerültek, sok munkáltatónak ugyanis már nincs más, amihez nyúlhatna, csak az állami támogatás.

 

Pedig ezekért a vendéglátósokért az ellenzék nemrég még a kormányra mutogatott, most pedig szó nélkül megsarcolják a munkahelymegőrzéshez nyújtott segítséget”

– jegyezte meg Radvánszki Attila, kiemelve, hogy számítottak a városvezetés együttműködésére.

Az engedményekre semmilyen hajlandóságot nem mutatnak a járvány kezdete óta, de elnézik, hogy látványosan szenvednek a fővárosi vendéglátóhelyek, és arcátlanul kihasználják a pillanatnyi bevételszerzés esélyét: szó szerint ilyen rajtaütésszerű akciókról intézkednek”

– fogalmazott a szakember a fővárosi vezetés „válságkezeléséről”.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát

Egy nemrég készült felmérés szerint a szlovének harmada a lehető leghamarabb beoltatná magát a koronavírus ellen – közölte a helyi sajtó vasárnap.

Maradj a Kéken!

Maradj a Kéken!

Ha hétvége vége, akkor képes beszámolót kaptok az Országos Kéktúra valamelyik szakaszáról.

Gyurcsány hazugságmódszertana ma is irányadó

Gyurcsány hazugságmódszertana ma is irányadó

Most, hogy Gyurcsány kiadta az új jelszót, miszerint ő, a pártja és a hozzá kötődő baloldali ellenzék kifejezetten oltáspárti, s aki ennek az ellenkezőjét állítja, az lop, csal, hazudik s egyéb gazságokra is képes, újfent munkához látott Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció szinte legnagyobb egészségügyi hergelője.

A magyar női kézilabda-válogatott kijutott a világbajnokságra!

A magyar női kézilabda-válogatott kijutott a világbajnokságra!

Az olimpiai résztvevő magyar női kézilabda-válogatott kijutott a decemberi, spanyolországi világbajnokságra, miután a pénteki 46-19-es sikert követően vasárnap 41-12-re győzte le Olaszországot a selejtező visszavágóján, Érden.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére