Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony húsz éve nem tudja pótolni a nyelvtudás hiányát

Jánosy Károly

2021.05.14. 17:20

Vajon hogyan, milyen színvonalon űzhette szakmáját Karácsony Gergely idegennyelv-ismeret nélkül? A politológia és a szociológia – is – olyan mesterség, amelyben a naprakészség, a friss tudás aranyat ér, ezt pedig nehéz elérni a külföldön megjelent publikációk alaposabb ismerete nélkül. Ráadásul egy magára valamit is adó szakember hírét, nevét öregbítik az idegen nyelvű publikációi.

 

A főpolgármester munkaköri leírásában természetesen nem szerepel más nyelv ismerete. Bár alighanem komoly előnyökkel jár, ha beszél angolul, németül vagy bármelyik világnyelven.

„A nemzetközi kapcsolatokban hosszú idő óta egyértelműen az angol nyelv dominál, a diplomáciában – illetve bizonyos uniós intézményekben, így az unió bíróságán – ugyanakkor a francia, egyes gazdagsági területeken pedig a német használatos” – nyilatkozta honlapunknak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. „Manapság a térségünkből érkező

állami, önkormányzati vezetőknek legalább tárgyalási szinten úgy kell kommunikálniuk angolul, hogy hazájukat képviselni tudják kellő (nyelvi) színvonalon.”

A miniszterelnöki újrázással kacérkodó Karácsony Gergely valójában egy szánalmat kiváltó Facebook-bejegyzésben ismeri be, hogy jelenleg ezen a téren sem képes arra, hogy ellássa a kormányfői feladatokat.

Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint nemcsak a szakma magas színvonalú gyakorlása, hanem inkább a nyelvvizsga nélkül megszerzett diploma és az adjunktusi kinevezés vet fel problémákat.

„A doktori fokozat megszerzésének egyik előfeltétele a két nyelvvizsga” – nyilatkozta a 888.hu-nak a vezető elemző.

Egyáltalán hogy kerülhetett a főpolgármester annak idején a PhD-, azaz doktori képzésbe?”

Sok a megválaszolatlan kérdés ez ügyben, például hogy hogyan lett adjunktus, hogyan tudott dolgozni, magas színvonalon teljesíteni nyelvismeret nélkül. A szakmai publikációk nagy része angolul jelenik meg. A városházi munkához tényleg nem elengedhetetlen a nyelvismeret, de egy huszonegyedik századi politikus számára – hacsak nem angol az anyanyelve – ez óriási előnyt jelent. További pályafutását is befolyásolhatja ez az „apróság”, pedig az elmúlt húsz év alatt bőven lett volna lehetősége pótolni ezt a hiányosságot. A „teflonnak” is becézett Karácsony Gergelyen eddig nehéz volt fogást találni, de ezzel feladta a magas labdát, ami miniszterelnöki ambícióit is befolyásolhatja. Nem véletlen, hogy húzza, halasztja az ellenzéki előválasztáson való indulásának bejelentését.

A Magyar Nemzet szerint Karácsony az ELTE Bölcsészettudományi Kar – azóta már megszűnt – Idegen Nyelvi Lektorátusán kapott igazolást arról, hogy beszél angolul, de ez aligha számít akkreditált vizsgának, biztos alapon álló nyelvi készség elismerésének.

 

Csak régen volt főbenjáró bűn a nyelvtudás hiánya

A nyelvtudás hiánya csak néhány napja lett bocsánatos bűn. 1999-ben még pallosjogot gyakorolhattak a fölött, akinek nem volt nyelvvizsga-bizonyítványa. Szabó Gábor, Szombathely – akkor még fideszes – polgármestere állítólag hamis bizonyítványt mutatott be a doktori címe megszerzésekor. Közokirat-hamisítás büntette alapos gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki Szabót, de egy évvel később „bűncselekmény elkövetésének bizonyítottsága hiányában” megszüntették a nyomozást.

S most Karácsony azzal jópofizik a Facebookon, hogy nem járt bölcsibe, meg az oviban eltette társa homokozólapátját, és a „lakájmédia” gőzhengeréről posztol. 2014-ben azonban mélyen hallgatott, amikor a liberális sajtó ízekre szedte Vida Ildikót. Az adóhivatal akkori vezetője – angoltudás hiányában – nem értett szót André Goodfrienddel, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjével. Akkor vala nagy nevetés, pedig a magyar adótisztviselőknek nem feltétlenül kell angolul, németül vagy spanyolul tudniuk. Most hirtelen kiderült, hogy egy potenciális miniszterelnök-jelöltnek sem.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Orbán Viktor: Bertalan Krisztus nyájába felvétetett

Megkeresztelték a miniszterelnök legkisebb unokáját.

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

Újraélesztették Eriksent, stabil állapotban vitték kórházba

A dán Christian Eriksen összeesett a pályán, újraélesztik. Az első félidő végén félbeszakadt a Dánia-Finnország mérkőzés a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon, Koppenhágában, a B csoportban.

Bogdán Ádám és Szalai Attila is bízik a sikeres rajtban

A kapus Bogdán Ádám, illetve a védő Szalai Attila is úgy fogalmazott, már a portugálok elleni nyitómeccsen meg akarják mutatni, mire lesznek képesek a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon.

Molnár Gyula is a DK-ba szökött az MSZP-ből

Molnár Gyula is a DK-ba szökött az MSZP-ből

Molnár Gyula, az MSZP parlamenti képviselője hátat fordított pártjának. Egy mai bejelentés szerint hipp-hopp ő is a DK-hoz igazol. Ugyanabban a budapesti 18-as egyéni választókerületben lesz képviselő-jelölt, ahol 2018-ban a szocik színeiben győzelmet aratott. Azaz várhatóan Budafok-Tétényt, valamint Újbuda egy részét magában foglaló körzetben mérkőzhet meg a fideszes jelölttel, aki 2018-ban Németh Zsolt volt.

A 888 megmondja a tutit: Belgium–Oroszország

A 888 megmondja a tutit: Belgium–Oroszország

Öt évet kellett várni, de végre itt van, ismét labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek az öreg kontinensen. Európa legjobb csapatai – köztük Magyarország is – egy hónapon keresztül mérik össze tudásukat, de a végén csak egy együttes örülhet. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt mindennap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai menü: Belgium–Oroszország.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére