Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony Gergely elutasítottsága nagyobb, mint a baloldali összefogásé

888.hu

2021.08.03. 12:50

2020 decemberében jelentették be a balliberális pártok, hogy a jövő évi országgyűlési választásokon közös listával, illetve közös kormányfőjelölttel és képviselőjelöltekkel kívánnak indulni. Mivel több jel is arra mutat, hogy Gyurcsány Ferenc és köre Karácsony Gergelyt szánja a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjének, a Századvég megvizsgálta, hogy a magyarok hogyan vélekednek a baloldali összefogásról és Karácsony Gergelyről.

 

Kiindulópontként fontos leszögezni, hogy a választók bizalmatlanul viszonyulnak a balliberális összefogáshoz – írja az Origo.

A kutatás rámutat, hogy a megkérdezettek több mint fele (54 százaléka) kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a baloldali együttműködésről, ezzel szemben 39 százalékuk pozitívan vélekedik az összefogott baloldalról.

Tovább árnyalja a képet, hogy – a miniszterelnöki ambíciókat dédelgető – Karácsony Gergely elutasítottsága nagyobb, mint a baloldali pártok alkotta összefogásé. A felmérés szerint

a válaszadók 57 százaléka kedvezőtlen állásponton van a párbeszéd politikusát illetően, míg a Karácsonnyal szimpatizálók aránya 37 százalékra tehető.

Másképpen fogalmazva: a baloldali összefogás, valamint Karácsony Gergely kedveltségi indexe (tehát a kedvező és kedvezőtlen válaszok arányának különbsége) is a negatív tartományban mozog, ám a főpolgármester népszerűtlenebb (mínusz 20 százalék), mint az összefogott baloldal (mínusz 15 százalék).

A főpolgármester nem tudta megszólítani a bizonytalan szavazókat.

A jelenség hátterében feltételezhetően az áll, hogy

Karácsony Gergely városvezetői teljesítménye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ebből fakadóan a válaszadók többsége kedvezőtlen véleményt alakított ki a főpolgármesterről.

A 2019-es önkormányzati választások kampányában tett ígéretek megvalósulásának elmaradása (többek között a tömegközlekedés ingyenessé tétele a 14 év alattiak számára, az időseknek és a rászoruló családoknak nyújtandó fűtéstámogatás, továbbá a hármas metró klimatizálása), a rendszeressé váló forgalmi dugók és útlezárások Budapesten, valamint a nyelvvizsgabotrány egyaránt szerepet játszhatott Karácsony népszerűségének csökkenésében. Ezenfelül azt sem szabad elfelejteni, hogy a jelenlegi főpolgármester a 2018-as országgyűlési választáson már kudarcot vallott miniszterelnök-jelöltként, így 2022-es győzelmi esélyeiben a baloldali választók okkal kételkedhetnek.

Ennek fényében kevéssé meglepő, hogy Karácsony Gergely a bizonytalanokat – mint potenciális szavazóbázist – sem tudta sikeresen megszólítani, holott ez elengedhetetlen lenne egy esetleges sikeres választási szerepléshez a 2022-es voksoláson. A kutatás rávilágít ugyanis, hogy

a pártpreferenciájuk tekintetében bizonytalanok körében jelentős az MSZP–Párbeszéd–LMP kormányfőjelöltjének elutasítottsága,

csupán 17 százalékuk kedveli a főpolgármestert. Ebben a választói szegmensben azoknak az aránya, akik nem kedvelik Karácsonyt, 51 százalék. Ennek megfelelően a pártpreferenciájuk vonatkozásában bizonytalanok körében a párbeszédes politikus kedveltségi indexe mínusz 34 százalék.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Magyrországon rendezik meg az első európai CPAC-et

Magyrországon rendezik meg az első európai CPAC-et

2022 tavaszán Budapesten fogják megrendezni az európai kontinens első CPAC-jét, azaz Konzervatív Politikai Akció Konferenciáját – jelentette be az esemény házigazdájaként Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Dan Schneiderrel, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) ügyvezető igazgatójával tartott sajtótájékoztatón, ahol aláírták az erről szóló megállapodást is.

Fake News az áldozat segítés terén, szavaznak a svájciak az LMTQ-törvényről

Fake News az áldozat segítés terén, szavaznak a svájciak az LMTQ-törvényről

Működésbe lépett a balos Fake News hálózat az áldozatsegítés ügye körül. Hétvégén fognak szavazni a svájciak az új LMBTQ-törvényről.

A baloldal mindig bajba kerül, ha igazat próbál mondani

A baloldal mindig bajba kerül, ha igazat próbál mondani

A baloldalnak történelmileg nem erőssége az őszinteség. Tóth Bertalan például az előválasztás lebonyolításának kudarcos indulása kapcsán megpróbált ezen változtatni, de az igazságot feltárni igyekvő szocialista politikust mégis befedni látszik a baloldal hazugságokhoz ragaszkodó hagyományainak vastagon lerakódó guanója.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére