Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jehova tanúi órákig hallgattatták egy kislánnyal a hangfelvételt, amely a megerőszakolásáról készült

B. E.

2020.11.13. 13:02

A kérdés az, hogy ilyen esetben felelősségre lehet-e vonni az egyházat vagy annak vezetőit vallásilag motivált, egyházi keretek között történt zaklatásért.

 

Az utahi Jehova Tanúi gyülekezet vénei arra kényszerítettek egy 14 éves lányt, hogy órákon keresztül hallgassa a megerőszakolásáról készült hangfelvételt. Mindez állítólag vallási nyomozás részeként történt – tudjuk meg az ügy leírásából, amelyet az utahi legfelsőbb bíróság elé vittek.

A bírósági ügyben a lány ügyvédje az egyház vezetőit vonná felelősségre az okozott érzelmi szorongásért, azonban az egyház (és az alsóbb bíróság elsőfokú felmentő döntése) azzal érvel, hogy ez sértené az alkotmány szabad vallásgyakorlásra vonatkozó első módosítását (first amendment), mivel megkérdőjelezné egy vallás gyakorlásának módszereit.

Az egyházat képviselő ügyvéd, Karra Porter szerint van különbség a kormány által meghatározott fizikai bántalmazás és az ügyben történtek között – írja a Desert News.

Viszont legalább egy bíró, Deno Himonas nem ért vele egyet. „A vádban kifejtett eset a mentális és fizikai megfelelője a kínzásnak.”

Régóta vagyok bíró, és sokáig voltam ügyvéd. Soha életemben nem láttam még ilyet bíróságon.”

A lány ügyvédjei felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben ez az ügy nem kérdőjelezi meg az egyház tevékenységét, azzal lényegében azt mondják ki, hogy

vallásra hivatkozva igazából bármit büntetlenül meg lehet tenni

– ezt azonban régóta vitatja az amerikai legfelsőbb bíróság.


Az ügyet eredetileg 2016-ban indították, ott hangzott el először, hogy az utahi Royban erőszak történt egy tizenéves sérelmére 2008-ban. A ma a húszas éveiben járó áldozatot 14 éves korában állítólag

egy 18 éves férfi erőszakolta meg, háromszor is, amit valaki rögzített.

Az ügyben először az egyház indított nyomozást, még 2008-ban. A nyomozás során a lányt és a szüleit is az egyházi bizottság elé hívatták, hogy kiderüljön, a lány tanúsított-e bőnös magatartást.

A kihallgatás alatt a bizottság ismételten lejátszotta a felvételt, hogy vallomást csikarjon ki a lányból, miközben ő végig sírt és remegett, ahogy újraélte a traumát. Újra és újra.

Az ügyvédjei azt állítják, ennek következményeként azóta szorong, rémálmai vannak, nem tud enni, az iskolában rosszul teljesít, és ezért az egyház a felelős.

Korábban két bíróság is úgy találta, hogy az egyház nem vonható felelősségre az ügyben.


Az utahi fellebbviteli bíróság 2019-ben úgy döntött, hogy a nyomozás indítása az egyház vallási gyakorlata és viselkedése miatt sérti az alkotmány vallási szabadságra vonatkozó első mellékletét, így eltiltja a kormányt attól, hogy bizonyos vallási gyakorlatok bevezetését bírálja és szabályozza.

Többtucatnyi bírósági ügyet indítottak már Amerika-szerte a Jehova Tanúi ellen, ugyanis ismételten történtek hasonló esetek, amelyeket az egyház megpróbált eltussolni.

Ezek között olyan is akadt, 2020-ban, amikor 35 millió dollárra büntették az egyházat Montanában, mert nem tudatta a hatóságokkal egy kislány egyházon belüli zaklatási ügyét.

Ebben az esetben azzal érvelt az egyház, hogy azért nem kellett volna jelenteniük az ügyet, mert bizalmas forrásból szereztek róla tudomást, egy gyülekezeti tagtól, ami felmenti őket a jelentés kötelessége alól.

Az ügyvédjük, Joel Taylor szerint nem lenne szabad, hogy bárkivel is ilyen történjen, azonban „ilyenek sajnos előfordulnak, és Jehova tanúi csak a jogot követték. Ezt mondta ki a montanai legfelsőbb bíróság döntése is.”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére