Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így vette el Gyurcsány Ferenc és bandája a 13. havi nyugdíjat

888.hu

2021.10.04. 12:40

Mutatjuk!

 

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten jelentette be, hogy

80 ezer forint lesz a nyugdíjprémium,

amelyet novemberben kapnak meg majd az érintettek.

A kormányfő arról is beszélt, hogy 2010-ben azt vállalta, hogy kijavítják a Gyurcsány-kormány hibáit. Mára sikerült úgy átszervezni a magyar gazdaságot, hogy a következő év elején kétheti plusz nyugdíjat ki tudnak fizetni, de ha sikeres lesz a kormány gazdaságpolitikája, akkor február elején akár a teljes 13. havi nyugdíjat ki lehet fizetni. Azonban aláhúzta, ez utóbbi még egyáltalán nem biztos.

Ezek után érdemes felidézni, hogyan vette el a 13. havi nyugdíjat a Gyurcsány-kormány a nyugdíjasoktól?

A 13. nyugdíjról szóló törvény „kisebb-nagyobb módosításokkal, nehézségekkel, félreértésekkel és csalódásokkal, de működött”. 2006, 2007 és 2008-ban a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjuk száz százalékát megkapták

Gyurcsány Ferenc akkori szocialista kormányfő a gazdasági válság hatására, 2008 végén határozta el, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez is: 80 ezer forintban maximálták a 13. havi nyugdíjat, de a nyugdíjkorhatárhoz, illetve az évi nyugdíjemelés kiszámításának módszerét nem változtatták meg.

Aztán jött Bajnai Gordon, aki több pozícióban is kiszolgálta Gyurcsány Ferencet, bukása után, 2009 áprilisa közepén vette át a kormányfői tisztséget. Ahogy Gyurcsány, ő is megszorítások tömegét zúdította az emberekre.

2009. március 13-án egy törvényjavaslatot nyújtottak be a kormány az Országgyűlésnek. A törvényjavaslatnak lényegében három fontos eleme volt. Az első az, hogy fokozatosan emeljék az öregségi nyugdíjkorhatárt 65 évre. A második, hogy az úgynevezett „svájci-indexálás” szabályait szigorítsák. A harmadik lényeges eleme az volt a törvényjavaslatnak, hogy a 13. havi nyugdíjat végelegesen vezessék ki a rendszerből. A parlament honlapján megtalálható a 2009. május 11-i névszerinti szavazás eredménye.

Ebből kiderül, hogy az MSZP-frakció megszavazta a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről szóló javaslatot, köztük olyanok is, mint: Botka László, Gőgös Zoltán, Gyurcsány Ferenc, Korózs Lajos, Molnár Gyula, Szanyi Tibor, Varju László. De az SZDSZ is együtt szavazott az MSZP-frakcióval, köztük Magyar Bálint.

 

Az akkori számítások azt mutatták, hogy

a nyugdíjakat érintő megszorításokkal 2009-ben száz, míg 2010-ben több mint 280 milliárd forintot vett el az idősektől a balliberális kormány.

Az összeg legnagyobb tétele a 13. havi nyugdíj megszüntetése volt, amely 2009–2010-ben összességében 160 milliárd forintos juttatást jelentett volna.

A Fidesz jelezte, hogy sem a 13. havi nyugdíj, sem a közszféra 13. havi bérének megszüntetésével, de a családi pótlék, a gyed és a gyes mértékének csökkentésével sem értenek egyet.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére