Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így dolgozik egy adathalász – hangfelvételen, ahogy lebukik az OTP nevével visszaélő csaló

M. Kovács Róbert

2021.03.29. 22:20

Egy ideje nem fogadok hívást „Magántelefonszám” nevű nem ismerőseimtől. Ma mégis megtettem, de rögzítettem a beszélgetést. Kis magyar abszurd... (lenne, ha nem sétálnának be sokan a gyenge dumák ellenére is az OTP nevével visszaélő lehúzós szélhámosok csapdájába).

 

Mint említettem: volt már rossz tapasztalatom „Magántelefonszám” nevű hívókkal – a titokzatos, magukat ügynöknek képzelő „kollégáktól” a kigyógyult-visszaesett-kigyógyult-visszaesett drogfüggő interjúalanyon át egészen a – talán – filippínó nyelvjárásban megszólaló automatáig.

De ma hajtott a kíváncsiság, amikor becsörgött a – manapság veszélyes, de a mobilozás hőskorából kissé meghitt emléket őrző – anonim hívóazonosító.

A beszélgetés (avagy adathalász-kísérlet) forgatókönyve:

  1. A vonalban az udvarias férfihang mindenféle adategyeztetés nélkül közölte velem, hogy a bankkártyámról 15 perccel korábban gyanús tranzakciót indítottak, amit az OTP Bank rendszere észlelt, és leállított. (A banki mobilalkalmazások korában ezzel jönni azért még felütésnek is rendkívül gyenge...)
  2. Amikor megemlítettem, hogy nincs is kártyám az említett pénzintézetnél, rögtön jól értesült lett, és mondta, hogy ő azt látja. (Milyen adatok alapján beszélgetünk fél perce, és tudja pontosan, hogy nem vagyok az ügyfelük, ha még egyetlen adatot sem egyeztettünk?!)
  3. Amikor kissé visszakozva felajánlotta, hogy „átkapcsolja a hívást a saját bankomhoz”, megkérdezte, melyik is az... (Az, aki eddig egy nyilvántartás előtt ülve pontosan látta, hogy nem OTP-ügyfél vagyok, hirtelen vakon van... és nekem kell kisegítenem... aha...)
  4. Amikor udvariasan felajánlottam, hogy ebben az esetben „keresem a számlavezető bankomat”, már csak az elhaló választ hallottam:
Keresd, keresd!”

 

A beszélgetés során végig egyetlen kérdés motoszkált a fejemben:

Vajon hogy tudnak ezek ilyen szar dumával bárkit is lehúzni?!”

 

Aztán rájöttem: mert

pont csak annyira volt hiteles a próbálkozás, hogy egy hétköznapi ügyintézés látszatát fenntartsa, de annyira nem volt részletes, hogy feltűnést, gyanút keltsen.

Hátha azokban majd felmerül némi egészséges gyanú, akik azután kapnak „magántelefonszámos banki adategyeztető hívást”, hogy ezt a beszélgetést meghallgatták:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

UNESCO-békedíjat kapott Merkel, mert elárasztotta Németországot migránsokkal

Angela Merkel volt német kancellár szerdán Elefántcsontparton átvette az UNESCO békedíját azon erőfeszítéseiért, amelyeket a több mint 1,2 millió menekült németországi befogadásáért tett a 2015-ös migrációs válság idején.

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni Törökországban a romok alól

Újabb csecsemőt sikerült kimenteni szerdán a romok alól a dél-törökországi Hatayban 58 órával a török-szíriai határtérségben súlyos pusztítást okozó földrengés után.

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

„Nem fogadható el az EU-csúcs záródokumentuma az illegális migráció elleni lépések nélkül”

Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről – jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére