Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsány lejáratta a vita műfaját a hazugságaival

Mediaworks Hírcentrum

2022.01.18. 20:40

Már másfél évtizede kikopott a közéletből a miniszterelnök-jelöltek vitájának a műfaja, miután azt Gyurcsány Ferenc véglegesen lejáratta a 2006-os választás előtt a gátlástalan hazudozásával. Mediaworks Hírcentruma által megkérdezett elemzők arra is kitértek, hogy a vitát szorgalmazó Márki-Zay Péter a szivárványkoalíción belüli saját, kedvezőtlen pozícióját szeretné javítani azzal, hogy egy asztalnál ülve egyenrangúnak tűnne Orbán Viktorral – írja a Magyar Nemzet.

– Gyurcsány Ferencnek köszönhetően a miniszterelnök-jelölti vita Magyarországon lejáratódott. Éppen ezért érthető, ha a választóknak fenntartásai vannak ezen műfajjal szemben – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel a Mediaworks–Hírcentrum kérdésére, annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter, a baloldal kormányfőjelöltje televíziós vitára hívta ki Orbán Viktort. A Nézőpont Intézet vezetője felidézte:

a 2006-os kormányfőjelölti vitában Gyurcsány olyan hazugságokat állított, amelyeket élőben lehetetlen volt megcáfolni.

Jelenleg is van vita

Ráadásul a hódmezővásárhelyi polgármester nem a baloldal valódi döntéshozója, de túl ezen ugyanaz a politikusi karakter, mint Gyurcsány, az igazmondás és a szavai számon kérhetőségének hiányát tekintve. A fellépése is egy 2006-os emlékkoncert lenne.

– Az elmúlt hetek és hónapok tanúsága szerint olyan gátlástalan ember, aki bármit és annak az ellenkezőjét is képes mondani, ezért is értelmetlen lenne vele a miniszterelnöki vita

– fejtette ki az elemző.

Azt is hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a direkt vita lejáratódott, attól még az egész kampány az indirekt vitáról szól.

– Bár a baloldali értelmiségiek feltehetően fel fognak horkanni, azt hangoztatva, hogy Orbán Viktor nem mer vitatkozni, ezt a parlamenti azonnali kérdések és a miniszterelnöki sajtótájékoztatók is cáfolják, ahol a baloldali újságírók töltötték be az ellenzék szerepét. De minden bizonnyal az előttünk álló 75 nap is ki fogja domborítani a kormányfő debatőri képességeit – húzta alá a politológus.

Összegzése szerint ebben a helyzetben semmi érdeke nem fűződik Orbánnak ahhoz, hogy a baloldal bármely szereplőjével vitázzon, s érthető, ha nem teszi meg ezt a szívességet Márki-Zaynak vagy utóbbi főnökének, Gyurcsánynak.

Márki-Zay 19-re húz lapot

Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója azt hangsúlyozta a Mediaworks Hírcentrumának, hogy a miniszterelnök-jelöltek televíziós vitája egyszerűen kikopott a magyar kampányból, és az utolsó három országgyűlési választás előtt már nem is került sor ilyen eseményre.

– A kormány irányvonala világos a választók előtt, tudják, hogy mire számíthatnak például az adó- és családpolitika kérdéseiben és egyéb területeken.

Ám Márki-Zay kampánystílusa alapján borítékolható, hogy nem az általuk kínált alternatíváról beszélne, hanem különböző mendemondákkal és városi legendákkal hozakodna elő – fogalmazott Kiszelly. Hozzátette: hogyan is lehetne komolyan venni egy olyan kormányfőjelölt szavait, aki más dolgokat ígér szóban, mint amiket az óriásplakátjaikon hirdetnek (míg például Márki-Zay a rezsicsökkentés megszüntetéséről beszélt, addig a plakátokon már ennek ellenkezőjét ígérik). A politológus arra is kitért, hogy Márki-Zay minden bizonnyal a baloldalon belüli pozícióinak javítására használná fel a vitát.

– A szivárványkoalíció nem hajlandó saját frakciót biztosítani Márki-Zaynak, és a kampányplakátokon sem látni a nevét vagy a képét, mert a baloldalon is úgy gondolják, hogy többet visz, mint hoz. Ezért a hódmezővásárhelyi polgármester 19-re húz lapot, s abban bízik, hogy egy esetleges vitában – ahol egyenrangú félként mutatkozna Orbán Viktorral – nemcsak a kormányfőt győzné le, hanem a hat baloldali pártot is

– vélte az igazgató.

– Teljesen nyilvánvaló, hogy egy párt, frakció és politikai infrastruktúra nélküli politikus csak marionettfiguraként funkciónál, és az mozgatja őt, aki a legnagyobb akcióképességgel rendelkezik a baloldalon. Ahogy Karácsony, úgy Márki-Zay is csereszabatos Gyurcsány szemében, így kormányfőként is bármikor elmozdítható lenne egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal – ezt már Szánthó Miklós mondta a Mediaworks Hírcentrumának. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint azonban erről még igencsak idő előtti beszélni: – Jelen pillanatban Gyurcsánynak Márki-Zay leginkább arra kell, hogy elvigye majd a balhét a választási vereségért – a volt miniszterelnök 2022-t már „beárazta”, és magát majd a baloldal egyetlen komolyan vehető szereplőjének beállítva feltételezhetően 2026-ra készül – vélte Szánthó.

Önmagukat ismétlik

Azt is felidézte, hogy a 2006-os Orbán–Gyurcsány-vitában az utóbbi részéről elhangzottak voltak az első látható elemei annak a hazugságspirálnak, mellyel bár választást nyert a baloldal, de ez utána az őszödi beszédhez, a tiltakozásokhoz és azok brutális, véres elfojtásához vezetett.

– A valósággal már akkor sem kötöttek kompromisszumot, az olyan komisz kis akadályok, mint a közérdek már akkor sem zavarták őket, és most is az látható, hogy a zűrzavarban, amit ők kavarnak fel, különféle kommunikációs innovációkkal próbálnak a felszínen maradni

– fogalmazott a jogász, hozzátéve: jelen esetben a vita ráadásul vélhetően önismétlésbe fajulna, mert Márki-Zay és a baloldal programjának lényegi elemei már nyilvánosságra kerültek: a rezsicsökkentés és a minimálbér megszüntetése, az egészségügy üzleti alapúvá tétele, a migráció elősegítése, faji alapú listázás. Ráadásul – folytatta – az, hogy a most influenszerekkel és újságírókkal verbális csatákat vívó Márki-Zay leülhetne „egy asztalhoz” a kormányfővel, számára komoly státusemelkedéssel járna – ami fordított esetben igencsak nehezen mondható el – olvasható a Magyar Nemzeten.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Izraeli kémhálózat tagjait fogták el Iránban

Iránban izraeli kémhálózatot lepleztek le, amelynek tagjait a Forradalmi Gárda emberei elfogták – közölte vasárnap a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség.

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Megújult a Néprajzi Múzeum, egy román szenátor provokálta Novák Katalint

Átadták a Városligetben a díjnyertes Néprajzi Múzeumot, Gyulafehérváron provokálták a magyar köztársasági elnököt.

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Ilyen lett az új Néprajzi Múzeum világszínvonalú épülete – KÉPEK

Világszínvonalú új otthont kapott a Liget Budapest projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum, amelynek a Városliget szélén megvalósult új épületét hétfő délutántól vehetik birtokba a látogatók.

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Orbán Viktor: „Magyarnak lenni jó”

Magyarnak lenni jó! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének vasárnapi ünnepélyes átadóján.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére