Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

#freeDörner – avagy politikai leszámolást hajtott végre Gy. Németh az Újszínházban

Filipp Dávid

2020.09.16. 16:15

A művészet függetlenségéért szót emelők teljes kussban voltak, amikor Gyurcsány kultúrkomisszárja, Karácsony jobbkeze már a vizsgálatot megelőzően bűnösnek állította be Dörner Györgyöt, az Újszínház igazgatóját egy állítólagos szexuális zaklatás ügyében. Holott az elrendelt vizsgálat 9 hónap alatt sem találta felelősnek a színigazgatót, miközben a Vígszínházban 71 visszaélésről szóló bejelentést vizsgáltak ki alig több mint két hónap alatt.

Karácsony Gergely kultúráért felelős helyettese egyértelművé tette: a művészet szabadsága csak akkor érdekli, ha azokért kell harcolni, akik az általa képviselt baloldali értékek mentén hajlandóak alkotni.

Gy. Németh Erzsébet, a gyurcsányista DK politikusa üdvözölte az SZFE „szabadságharcát”, miközben immáron 9 hónapja politikai boszorkányüldözést folytat az ellen a budapesti színház ellen, amely nemzeti, keresztény alapokon működik.

Mint emlékezetes, az egész ellenzéki sajtó attól volt hangos 2019 végén, hogy egy korábbi alkalmazott egy – a Dörner György vezette Újszínházban történt – állítólagos szexuális zaklatás ügyében feljelentést tett a színész-szakszervezetnél. Nevezzük nevén, hiszen Gy. Németh később megtette: arról a Szántó Péter ügyelőről van szó, aki Herczeg Tamás rendezővel együtt írt pályázatot 2016-ban az Újszínház igazgatói posztjának megszerzése érdekében, majd amikor nem sikerült elnyerniük, röviddel később el is hagyta a színházat.

Nos, az ugye világos, hogy nem Szántó Pétert zaklatták, ő csak a „becsületes feljelentő” volt (emlékszünk ilyenekre az előző rendszerből: bizonyítékok nem kellenek nekik, csak toll meg papír...).

A Marton, Kerényi és Gothár ügyek után megfelelő időszak volt ez arra, hogy egy vállaltan nemzeti, keresztény értékrend mentén alkotó színházra is rá lehessen sütni a bélyeget, miszerint egy kupleráj, ahol az igazgató szőnyeg alá söpört egy szexuális zaklatási ügyet.

Az ellenzéki politikusok és lakájmédiájuk (a hvg.hu volt a leginkább jól értesült mindvégig, mintha csak a városházáról kapnák az infókat...) azonnal meg is tette ezt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes vezényletével, aki az első pletykák után kiállt, és közölte:

Dörner egyébként is – mint színházigazgató – ámokfutást rendez ebben az ügyben„,

mindezt a Népszava december 23-i számában vagyis csaknem két héttel azután, hogy Dörner megírta neki, hogy

a fenntartó képviselőjét szóban és írásban is tájékoztattuk, hogy ilyenről nincs tudomásunk. Hivatalos bejelentés színházunkhoz sem akkor, sem azóta nem érkezett. A sajtóban megjelent cikkek valóságtartalmát vitatjuk és visszautasítjuk.”

Vagyis Gy. Németh Erzsébet a fenntartása alá tartozó színház igazgatójának,

az akkor „még csak” érdemes és kiváló művész (azóta már Kossuth-díjas) Dörner Györgynek az aláírásával ellátott levelet semmibe véve rendelt el felügyelő bizottsági vizsgálatot.

Ugye, emlékezetes: néhány hete a főpolgármester-helyettes asszony

a korábban Eszenyi Enikő (ugye ő volt, az aki a színházak szabadságáért szervezett tüntetésre nem ment el) vezette Vígszínházban lefolytatták a vizsgálatot, 71 bejelentést vizsgáltak meg június-júliusban és majd levonják a konzekvenciákat.

Nos,

ami a Vígben 2 hónap alatt 71 bejelentéssel sikerült, az a jelek szerint 9 hónap alatt nem sikerült az Újszínház ügyében – egy sértett volt dolgozó által tett – egyetlen bejelentéssel megoldani.

Megkérdeztük ugyanis levélben a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatóságát és magát Gy. Németh főpolgármester-helyettes asszonyt, vajon sikerült-e lezárni az újszínházi vizsgálatot.

Már az ügy kommunikációja is beszédes volt:

  • a szeptember 2-án elküldött levélre semmilyen reakció nem érkezett, ezért másnap felhívtuk a kommunikációs igazgatóságot, hogy megkapták-e a megkeresést.
  • Telefonon azt a tájékoztatást kaptuk, hogy látják az emailt, nem tudják megmondani, hogy kire lett kiszignálva, utánanéznek és visszahívnak. Nem történt meg.
  • Türelmesek vagyunk, ezért két hetet vártunk a válaszra. Nem jött.
  • Újra telefonáltunk, ekkor a kommunikációs igazgatóval sikerült beszélni, aki megígérte, hogy fut egy újabb kört az ügyben, de úgy tudja, hogy az illetékes – aki vélhetően ebben az esetben Gy. Németh Erzsébet – nem kívánja kommentálni az ügyet.

Mutatjuk (változtatások nélkül), hogy milyen egyszerű kérdésekre nem kívánt válaszolni Gy. Németh:

Date: 2020. szept. 2., Sze, 15:59
Subject: sajtómegkeresés
To: <[email protected]>

 

Tisztelt Sajtóosztály, Tisztelt Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes 2019 december 20-án jelentette be, hogy
„Annak ellenére, hogy az Újszínház a napokban lezárta belső etikai vizsgálatát a szexuális zaklatás gyanúját felvető ügyben, a Főváros által indított felügyelőbizottsági vizsgálat továbbra is folyamatban van.”
A Városháza mai (szeptember 2. ... a szerk.) közleménye szerint a Vígszínházban július 7-9. megtartott meghallgatások alapján mostanra sikerült lezárni a színházban lefolytatott vizsgálatot, amely során összesen 71 bejelentést vizsgáltak.
Az Újszínház esetében eddig egyetlen (hivatalosnak nem nevezhető) bejelentést kellett megvizsgálni, amit nem az állítólagos szexuális zaklatás áldozata, hanem egy korábban távozott munkavállaló tett.
Kérem szíves tájékoztatásukat azzal kapcsolatban, hogy:
- sikerült-e lezárni az Újszínházban elrendelt felügyelő bizottsági vizsgálatot?
- ha igen, milyen megállapításokra jutottak, és miért nem kommunikálták azokat ugyanolyan formában, mint most a Vígszínházban befejezett vizsgálatot?
- ha nem, akkor mi az oka annak, hogy az egyetlen eset vizsgálatának befejezése immár 8 hónapja várat magára, miközben a Vígszínházban – ezek szerint – 71 esetet értékeltek alig több mint 2 hónap alatt?
- Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony a Népszava december 23-i számában megjelent interjújában arról beszélt, hogy „Dörner egyébként is – mint színházigazgató – ámokfutást rendez ebben az ügyben”. Az azóta eltelt 9 hónap alatt nem került nyilvánosságra semmilyen adat, amely alátámasztaná a főpolgármester-helyettes Dörner Györgyről megfogalmazott elmarasztaló véleményét. Nem mentették fel, nem indítottak ellene fegyelmi eljárást, sőt: időközben Kossuth-díjat kapott. Amennyiben az eljárás nem derített fel semmilyen mulasztást Dörner igazgatói munkásságában, nem gondolja-e a kulturális területért felelős főpolgármester-helyettes, hogy bocsánatot kellene kérnie a Kossuth-díjas színházi vezetőtől?
- szintén Gy. Németh Erzsébet jelentette be 2019 december 20-án, hogy „az ATV Egyenes Beszéd című műsorában megszólalt Szántó Péter, a zaklatási ügyet bejelentő volt színházi dolgozó, aki szerint már tanúvallomások is keletkeztek az ügyben, amelyek megerősítik korábbi bejelentése tartalmát. A mai napon arra kértem a felügyelőbizottságot, hogy a vizsgálat terjedjen ki a frissen felmerült tényekre, vallomásokra is.” – Megvizsgálta-e ezeket a tanúvallomásokat a Felügyelő Bizottság, ha igen és alátámasztották a szexuális zaklatás gyanúját, akkor miért nem kezdeményeztek büntetőjogi felelősségre vonást az üggyel kapcsolatba hozott M. Gy.-vel (vagy más személlyel) szemben, ha pedig nem támasztották alá, akkor miért nem tettek büntetőjogi feljelentést a hamis adatokat szolgáltató Szántó Péterrel szemben?
- amennyiben az Újszínházban lezajlott vizsgálat lezárult, és az semmilyen szabálytalanságot nem talált, akkor nem érzi-e úgy a főpolgármester-helyettes, hogy az ügy kirobbanásakor tett prejudikáló nyilatkozatai miatt nem csak személyes, hanem – a főváros színházait felügyelő főpolgármester-helyettesként – politikai felelősséggel is tartozik megbélyegző kinyilatkoztatásai okán?
Kérem válaszadásukkor vegyék figyelembe, hogy az esetleg megválaszolatlanul, cáfolatlanul maradó kérdéseket is publikálni kívánom.
Segítségüket előre is megköszönve.

Az üzenet minden esélyt megadott a Karácsony Gergely vezette városházának és az ügyben személyesen eljáró Gy. Németh Erzsébetnek, hogy tisztázzák: a tavaly decemberben Dörner György személye és a nemzeti értékeket képviselő Újszínház ellen – a nyilvánvaló látszat ellenére – nem politikai keresztes hadjáratot indítottak. Nem kívántak élni a lehetőséggel.

A 888 viszont úgy tudja, hogy

a vizsgálatot azóta sem zárták le. Dörneren nem találnak fogást, de ezt mégsem lehet bejelenteni azok után, hogy Gy. Németh már jó előre elítélte

és azt sugalmazta sajtónyilatkozataiban, hogy az Újszínház vezetője egy szexuális zaklatást söpört a szőnyeg alá. Ugye, az mindenki számára világos, hogy

ha találtak volna valamit, maga a főpolgármester-helyettes állna elő a „szenzációs bejelentéssel”.
Az Újszínház esete különösen pikáns most, amikor színészek, színházi emberek állnak ki a #freeSZFE ügy mellett, mondván: Vidnyánszky személyében biztosan „politikailag kézivezérelt” vezetője lenne az egyetemnek.
Az Újszínház esete rávilágít:
a fővárosi színházak fenntartói jogát egy olyan baloldali politikai komisszár gyakorolja, aki ideológiai okokból, pletykák alapján támadta meg az egyik saját alárendeltségébe tartozó színház vezetését.
Úgyhogy akkor most mi is indítunk egy mozgalmat:
#freeÚjszínház #freeDörner

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére