Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elfogadhatatlannak tartja Szilágyi György holokausztot relativizáló kijelentését Róna Tamás főrabbi

888.hu, Mandiner

2021.04.29. 08:55

Ha ma Magyarországon egy véleményformáló személyiség azt állítja, hogy akit bármilyen okból nem oltanak be, azt majd koncentrációs táborba zárják, azt mint vallásos ember, és mint rabbi, a leghatározottabban vissza kell utasítanom – jelentette ki a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke a Mandinernek.

 

Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke arról posztolt a Facebookon, hogy Orbán Viktor politikai okokból „most éppen védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre és azzal nem rendelkezőkre osztja az embereket”. Erről pedig a képviselőnek a következő hasonlat jutott eszébe:

Mi lesz a következő lépés? Akinek nincs védettségi igazolványa, azt koncentrációs táborba zárják?”

 

 

A jobbikos politikus kijelentésére a Mandinernek Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke így reagált:

A huszadik század egyik legfájdalmasabb és legszörnyűbb időszaka volt a második világháború, az embertelenség esszenciája pedig a koncentrációs tábor. Ebből a tragédiából mindenkinek tanulnia kell! Ha ma Magyarországon egy véleményformáló személyiség azt állítja, hogy akit bármilyen okból nem oltanak be, azt majd koncentrációs táborba zárják, azt mint vallásos ember, és mint rabbi, a leghatározottabban vissza kell utasítanom. Ez elfogadhatatlan”

– fogalmazott a főrabbi, aki jelenleg a neológ irányzathoz tartozó, tavaly alakult s egyre bővülő vallási egyesület vezetőjeként dolgozik.

Róna Tamás kifejtette:

a koronavírus elleni oltóanyag nemcsak önmagunkról szól, hanem a társaink, a rokonaink és a barátaink, végeredményben az egész ország védelméről.

Ebből a szempontból kötelességünk élni a lehetőséggel, hiszen a közös szentírás lapjain alapelvként jelenik meg: „őrizni vagyunk hivatottak a testvérünket”.

Ráadásul amíg napjainkban az egészségügyi dolgozók megfeszített munkával, erőn felül küzdenek minden egyes honfitársunkért, addig ez a fajta, a holokausztot relativizáló, egyúttal az oltásba vetett bizalmat is romboló megnyilvánulás egész egyszerűen nem megengedhető.

A felvilágosodott Európában nincsen helye olyan szemléletnek, amely antiszemita, rasszista”

– hangsúlyozta a jobbikos politikus mondatai kapcsán a Zsima elnöke.

Külön érdekesség, hogy Szilágyit a Jobbik az egyre gyengülő LMP támogatásával indítja az előválasztáson, annak ellenére, hogy a politikus korábban az SZDSZ-t és egy „bizonyos állam” gyarmatosítási törekvéseit látta mögöttük.

A pályafutását fociultraként, majd MIÉP-es politikusként kezdő Szilágyi 2013-ban arról is beszélt – amit még a Political Capital hozott fel érvként egy későbbi, az akkor már néppártosodó Jobbik táborának antiszemitizmusát igazoló kutatásában –, hogy „a gyűlöletkeltés és a magyarellenes uszítás szervezete, a Simon Wiesenthal Központ ismét támadásba lendült Magyarország ellen. A Jobbik ezért felszólítja a kormányt, hogy tiltsák be a Simon Wiesenthal Központot Magyarországon, és annak nem magyar állampolgárságú alkalmazottait utasítsák ki az országból.”

A Mandiner felidézte a Tett és Védelem Alapítvány közleményét is, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy hasonlóan botrányos nyilatkozatot tett a védettségi igazolványokkal kapcsolatban a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 6. számú választókerületének elnöke, ifj. Sallai Mihály, aki közösségi oldalán azt írta:

Lassan kezdhetik kiosztani a sárga csillagot is. Sosem gondoltam, hogy a 40-es évek után újra megtörténhet, hogy bizonyos szempontok alapján meghatározott állampolgárok másodrendű státusba kerülhetnek.”

 

A Tett és Védelem Alapítvány botrányosnak és elfogadhatatlannak tartja a két jobbikos politikus megnyilatkozását. Mint írták, az Európai Unió által tervezett „zöldútlevéllel” kapcsolatban felmerülő nyitott kérdésekről Európa-szerte legitim viták folynak – az azonban csak a magyar Jobbiknak jutott eszébe, hogy koncentrációs lágerekre és a sárga csillagra asszociáljon az igazolványok biztosította jogosultságokról.

A nyilatkozatok az alapítvány szerint is relativizálják a holokausztot, bagatell ügyekkel kötik össze a holokauszt áldozatainak sorsát, kizárólag a belpolitikai haszonszerzés céljából.

„A Jobbik helyében mi különösen ódzkodnánk attól, hogy a sárga csillagot érvként hozza elő belpolitikai vitákban” – fogalmaztak, felidézve Gyöngyösi Márton hírhedt, a zsidók listázását felvető 2012-es mondatait. Az akkori tiltakozás nyomán a párt nevében a ma is aktív Z. Kárpát Dániel így reagált: bár a kormánypártok és az ellenzéki pártok egy része „önmegjelöléssel bohóckodik”, az emberek többségét nem a sárga csillag, hanem a sárga csekkek problémája érdekli, mert ez „a valódi gond ma Magyarországon”.

Megírták, hogy a radikális párt lépten-nyomon azt hangsúlyozza, hogy túllépett saját szélsőséges múltján, és polgári, néppárti irányt követ. Ennek azonban ellentmond, hogy máig nem érzékelhető a múltat feldolgozó „gyászmunka”, a korábbi vállalhatatlan, antiszemita és cigányellenes nyilatkozatoktól való éles elhatárolódás, másrészt – ezzel szoros összefüggésben – máig a helyén van a párt több korábbi szélsőséges megmondóembere, Gyöngyösi Márton éppúgy, mint Szilágyi György.

Még Jakab Péter pártelnök is adós azzal, hogy elszámoljon korábbi kijelentésével, miszerint

a magyar nemzet semmivel sem tartozik a zsidóságnak. Se bűnbánattal, se jóvátétellel.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére