Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyévnyi Karácsony: be nem tartott ígéretek és dicsekvés más munkájával

Filipp Dávid

2020.10.13. 09:20

Épp ma egy éve, hogy Budapest főpolgármesterét Karácsony Gergelynek hívják. A főpolgármester az elmúlt napokban komoly önfényezésbe kezdett a Facebook-oldalán, azonban nem eszik olyan forrón...

Egy évvel ezelőtt Budapest polgárai úgy gondolták, hogy nagyszerű lenne, ha a magyar főváros következő főpolgármesterét Karácsony Gergelynek hívnák. A baloldali szivárványkoalíció által támogatott Karácsony az elmúlt napokban terjedelmes Facebook-bejegyzésekben kezdte magyarázni a bizonyítványát. Bajok azonban akadnak.

Lánchíd felújítása: Közel egy évtized halogatás után elindítottuk a Lánchíd felújítását. Kiírtuk a közbeszerzést, a megvalósításhoz azonban szükséges, hogy a kormány rendelkezésre bocsájtsa azt a 6 milliárd forintot, amelyre korábban kötelezettséget vállalt”

– írja október 12-i bejegyzésében Karácsony.

Ezt valóban kiírták, de emlékezzünk vissza, milyen nehéz szülés volt. Arról nem is beszélve, hogy a kormány nem egyszer s nem is kétszer kijelentette, hogy kész a 6 milliárdos támogatást odaadni a fejújításra. Nyugi, megkapjátok.

Út- és kerékpárút felújítási program: Útfelújítási programunk részeként elkészült a IV. kerületben a Berlini utca-Szent László utca felújítása az úttest és a kerékpárút korszerűsítésével, a III. kerületben a Szentendrei út csillaghegyi szakasza és a VII. kerületben a Síp utca. Novemberig elkészül a XVII. kerületben a Zrínyi utca és a Bakter utca, a X. kerületben a Bányató utca, a XIV. kerületben az Ond vezér útja és az I. kerületben a Hattyú utca felújítása”

– sorolja ugyanebben a bejegyzésében a főpolgármester.

Erről Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának Fidesz által delegált tagja rántotta le a leplet.

Újpest korábbi polgármestere előbb egy hibára hívta fel a figyelmet:

a IV. kerületben nincsen Szent László utca, az a Berlini utca folytatása, de már Angyalföldön.

Semmi gond, Karácsonytól már megszoktuk, hogy fogalma sincs, merre van az előre, gondoljunk csak arra, amikor Csepelt Észak-Pestre helyezte.

A nagyobb baj az, hogy az említett felújításhoz Wintermantel szerint Karácsonynak semmi köze sincs.

A képkivágaton is látszik, hogy a saját út és kerékpárút fejlesztési programjának titulálja a Berlini utca felújítását, holott a komplett tervezés és közbeszerzés lefolytatása a Tarlós időszakban zajlott és 2018 nyarán kezdődtek el a munkálatok is. Mondjuk az legalább dicséretes, hogy nem állították le a beruházást, mint oly sok mindent Újpesten! Zárójelben jegyzem meg, hogy idén kellett volna felújítani a Pozsonyi és István utakat és a Rózsa utca északi szakaszát is, melyekre a fedezet is rendelkezésre állt! Karácsony idén egyetlen négyzetméter utat nem újít fel Újpesten!!! Az öt helyettes és negyven tanácsadó közül valaki szólhatna neki, hogy ne írjon hülyeségeket!”

– jegyezte meg Wintermantel Zsolt.

 

Új villamosok: Már az idén új CAF villamosok érkeznek Budapestre az 1-es villamos vonalára és 2021-ben további új villamosokat állítunk forgalomba”

– írja tegnapi bejegyzésében a főpolgármester.

Ez a kijelentés is necces. Karácsony Gergely tegnap átadott négy CAF villamost, csakhogy a beszerzésükhöz szintén semmi köze nincs, ahogy azt Vitézy Dávidtól, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójától tudhatjuk.

Végre forgalomba állt ma az első négy darab abból a 26 db új CAF-villamosból, melyeket még 2017-ben rendelt meg az Európai Unió és a Kormány 99%-os finanszírozása mellett a BKK, és melyek immár 15 hónapja porosodtak a kocsiszínekben mindenféle kifogások miatt”

– írta Vitézy.

Csatornahálózat fejlesztése: Elkezdtük a Béke téri szennyvíz főgyűjtő építését és további csatornahálózat és szennyvíztisztítási projekteket készítünk elő, amelyek részben uniós finanszírozással valósulnak meg (kerületi csatornahálózat bővítése, Dél-Pesti szennyvíztisztító telep korszerűsítése, Budapesti Központi szennyvíztisztító iszapvonalának korszerűsítése)”

– írja Karácsony október 9-én.

A Béke téri történethez sincs sok köze Karácsonynak és 40 fős tanácsadói személyzetének. A Magyar Nemzetnek ugyanis Schneller Domonkos, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár elmondta:

a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa még 2019 februárjában döntött arról, hogy sok száz millió forint állami pénzzel kiegészített EU-s forrásokból épüljön meg a nagy keresztmetszetű, hiánypótló csatorna.

Ha pedig kicsit visszamegyünk az időben, akkor a főpolgármester úr Facebook-oldalán találhatunk egy videót, amelynek az a címe, hogy Elkészült az M3-as autópálya fővárosi kivezetőjénél a zajvédő fal eddig hiányzó szakasza”. Nagyszerű hír, csakhogy ez sem Karácsony Gergelyék érdeme.

A beruházás részleteivel kapcsolatban Szeneczey Balázs korábbi főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek elmondta: a közbeszerzési eljárás 2019 végén zárult le, így gyakorlatilag minden előkészítő munkát a Tarlós-féle városvezetés végzett el. Terveket készítettek, végigcsinálták az engedélyezési eljárást, amelynek során néhány helyi vállalkozó folyamatosan próbálta „elgáncsolni az ügyet”, közel 600 millió forint forrást biztosítottak, és lebonyolították a közbeszerzési eljárást – közölte.

Szóval ennyit arról, hogy Karácsony Gergely milyen szépen tud más tollával ékeskedni.

Most pedig nézzük a saját vállalásait.

A főpolgármester kampánya, illetve megválasztása után nagyjából 145 ígéretet tett. Ezek közül 15 teljesült, 3 pedig részben. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt ígéretei 10,3 százalékát váltotta be.

A teljesült vállalások a következők:

 • klímavészhelyzet kihirdetése (semmi változás nem tapasztalható),
 • lakossági szűrővizsgálatok támogatása,
 • rászoruló családok rezsitámogatása,
 • munkakeresőknek ingyenes közösségi közlekedés,
 • lakosság véleményének rendszeres kikérése online platformon (kivéve, ha biciklisávokról van szó, mert akkor senkit nem érdekel az autósok véleménye),
 • partnerség az online közösségi hibabejelentő platformokkal,
 • fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának megerősítése (Jávor Benedek és társai),
 • több biciklis férőhely a tömegközlekedési eszközökön,
 • fővárosi főkertész pozíció létrehozása (hiányszakma!),
 • Római-part megóvása,
 • a Lokál kitiltása a fővárosi közterületekről (azóta megszűnt, ma már ismét a Metropol nevű ingyenes lapot terjesztik Budapesten),
 • a rabszolgatörvény néven elhíresült rendelkezés tiltása a fővárosi cégeknek,
 • zajvédő fal építése az M3-as autópálya kivezető szakaszán (nagylelkűek vagyunk – lásd feljebb),
 • hűsítőpontok létrehozása a város forgalmasabb helyein (koronavírus idején ivókút a metróban – okos),
 • új, környezetbarát gyomirtási eljárás bevezetése a fővárosi közterületeken.

Mi jöhet még?

Erre Karácsony Gergely adta meg a választ épp a minap.

Vissza a gyökerekhez, mondhatnánk, jó baloldali politikus módjára Karácsony Gergely a már jól ismert adóemelés módszeréhez kíván nyúlni a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére.

A főváros egy félszázalékos, úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzésiadó-alappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból – mondta a főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott prezentációjában, amelyet a Városháza Facebook-oldalán lehetett figyelemmel követni.

A jó hír az, hogy már nincs sok a következő önkormányzati választásig, csak

47 hónap van hátra 2024 októberéig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Csaknem kéttucat migráns halt meg Líbia partjainál

Huszonkét mali migráns, köztük három gyermek vesztette életét Líbia partjainál – közölte kedden a bamakói vezetés.

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

A 888 podcastjának vendége: Bálint Katica, a Bábakalács születésház bábája.

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Az Oroszország elleni szankciók eddig csak pofán csapták az európai liberális politikusokat, de ez várhat a félmilliárdos lakosságra is, ha a vezetők nem szedik össze magukat végre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére