Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dollárbaloldal: Halász János ÁSZ-vizsgálatot kezdeményez

888.hu

2022.12.08. 10:40

Az Amerikából, az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül érkező milliárdos nagyságrendű kampánytámogatások ügyében tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt közérdekű bejelentést tett a fideszes Halász János az Állami Számvevőszéknél. A politikus arra kérte az ÁSZ elnökét, hogy a szervezet vizsgálja ki a történteket, illetve ha szükséges, tegye meg a jogi lépéseket a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalmat, a baloldali pártokat, illetve a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett DatAdat-csoportot is érintő ügyben – írja a Magyar Nemzet.

 

Tiltott pártfinanszírozás gyanúja miatt az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) tett közérdekű bejelentést a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke – tudta meg a Magyar Nemzet. Halász János a Nemzeti Információs Központ főigazgatója által jegyzett tájékoztató megállapításaira hivatkozva kezdeményezett vizsgálatot az ÁSZ elnökénél.

A politikus a Windisch Lászlónak címzett közérdekű bejelentésében felidézte, hogy az Action for Democracy (AD) amerikai NGO a 2022. évi parlamenti választásokkal kapcsolatos ellenzéki kampánytevékenységek finanszírozása érdekében 1,848 milliárd forinttal támogatta a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) – írják.

Ezen összegből az MMM mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó DatAdat-cégcsoportnak, melyben magyar és külföldi címen bejegyzett cégek is megtalálhatók.

 

Mint köztudott, az AD-t az a Korányi Dávid vezeti, aki korábban Bajnai Gordon volt kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadójaként is tevékenykedett. Nem mellesleg, Bajnai a baloldal kampányát bonyolító DatAdat-cégcsoportban is tulajdonosként van jelen – teszik hozzá.

Halász János a közérdekű bejelentésében jelezte: megvizsgálva a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz tartozó Meta közösségimédia- (Facebook- és Instagram-) felület és a Google hirdetési fiókok felhasználásával 2022. január 1. és április 3. közötti időintervallumban megjelentetett hirdetési statisztikákat, kiderül, hogy kampánytevékenység céljából több mint 172 millió forint értékben történt költés az MMM részéről. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy szervezet a hivatalosan közzétett beszámolója alapján csak Facebook-hirdetésekre megközelítőleg 530 millió forintot költött.

A politikus álláspontja szerint a közösségi médiában kampányszerűen felbukkanó hirdetésekkel politikai tevékenységet kifejtve az MMM egyértelműen az országgyűlési választáson elinduló jelölő szervezetet, illetve pártot vagy jelöltet támogatta – írja a Magyar Nemzet.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény ugyanakkor kimondja, a párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgártól vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el. Halász úgy véli, mivel az érintett szervezetek nevében nyilatkozó személyek a pénzügyi tranzakció megvalósulását nem tagadták, úgy felmerül a tiltott pártfinanszírozás alapos gyanúja.

 

A fentebb vázolt esetleges jogsértés alkalmas lehet arra, hogy a választópolgárok tömegesen veszítsék el bizalmukat a független, külföldi befolyástól mentes, alaptörvényben rögzített demokratikus választási rendszerrel kapcsolatban.”

– hangsúlyozta a fideszes képviselő.

Halász János mindezek alapján arra kérte az ÁSZ elnökét, hogy a szervezet vizsgálja ki a történteket, és jogsértés esetén tegye meg a szükséges lépéseket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére