Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Baloldali milliárdosok: miért nem feszegeti a balos sajtó az ő ügyeiket?

888.hu

2021.06.29. 18:00

Visszatérő motívum a baloldalon, hogy bizonyos jobboldali üzletemberek pénztárcájában kutakodnak. A magát függetlennek és objektívnek mondó sajtó azonban valahogy mindig elfelejt beszámolni saját milliárdosaik ügyeiről. A 888.hu megteszi most helyettük.

 

Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Garancsi István és még sorolhatnánk. Ők azok az üzletemberek, akikről a függetlenobjektív sajtó éjjel-nappal cikkezik. Azt mondani sem kell, hogy a baloldal is tele van milliárdosokkal, de valahogy az ő ügyeiket nem tartják napirenden.

Szintén érdekes, hogy a függetlenobjektív sajtó nem igazán bolygatja a számukra kedves baloldali politikusok ügyeit. Azt például sosem feszegetik, hogy Karácsony Gergely főpolgármesternek hol a nyelvvizsgája.

Véletlen lenne?

Aligha, hiszen a baloldali milliárdosok előszeretettel nyomulnak a sajtóban.

Itt is van rögtön Varga Zoltán és Puch László.

Varga Zoltán

Varga Zoltán Magyarország 50 leggazdagabb emberének egyike, vagyona tavaly a Forbes magazin szerint 39,8 milliárd forint volt. A Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosa, amelynek médiaportfóliójába több más internetes és nyomtatott sajtótermék mellett a 24.hu, a Story, a Nők Lapja, a Best, a Startlap, a Meglepetés, a Színes RTV, az NLC, a Marie Claire és a Vezess.hu tartozik.

Varga Zoltán(Fotó: Central Médiacsoport)

 

Varga az első perctől fogva kézi vezérléssel irányítja a Central Médiát. Számos embert meghagyott a vezetőségben a régi érából, de az ő hozzájárulása, tudta nélkül senki semmiben sem dönthet. Ez okozott már belső konfliktusokat, de nyíltan nem konfrontálódnak vele. Varga technokrata, mindent kontrolláló, cezaromán magatartását egyébként hűen példázza, hogy régi bizalmasai, rangban alatta lévő kollégái gazdának szólítják. Az üzletben nem ismer sem Istent, sem embert, mindene a pénz”

mondta a 888.hu-nak korábban egy forrás.

Mint minden baloldali oligarcha, Varga is az átláthatatlan ügyleteiről híres. Ugyan a vörös báró többször is nyilatkozott arról a felelősségről, amit a neki dolgozók jelentenek, mégis bármiféle bűntudat nélkül csökkentette fizetésüket a koronavírus-járványra hivatkozva, miközben tulajdonostársaival együtt másfél milliárd forint osztalékot vett ki a cégből.

„Technokrata szemlélettel rendelkező pénzügyi befektető vagyok” – így jellemezte magát Varga Zoltán a Médiapiacnak adott négy évvel ezelőtti interjúban.

Varga Zoltán függetlennek vallja magát, miközben kifejezetten kormányellenes médiumot működtet.

A baloldali milliárdos neve felmerült a Panama-iratokban.

A ­Magyar Nemzet tavaly azt írta, hogy Varga Zoltán két offshore hátterű cégben töltött be vezető pozíciót, az Ada-Immo Ingatlanforgalmazó Kft.-ben, valamint a Hybrid Logistics Kft.-ben volt ügyvezető.

A Pesti Srácok 2020-ban feltárta Varga múltját. Az derült ki, hogy az üzletember karrierjének felfelé ívelésében nagy szerepet játszott a KISZ-csúcstitkár Hardy Ilona.

Puch László

Puch Lászlót a háttérben dolgozó, kompromisszumokra kész üzletembernek ismerik politikustársai és a média is. A ’80-as években lett MSZMP-s, ami az ő családjában szokatlan lépés lehetett, tekintve, hogy apját korábban internálták, a családi vagyont pedig elkobozták.

Budapest, 2014. július 19.Puch László érkezik az MSZP rendkívüli tisztújító kongresszusára, a budapesti Syma Rendezvénycsarnokba 2014. július 19-én. A küldöttek új elnököt és vezető tisztségviselőket választanak(MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

 

Ennek ellenére a rendszerváltozás után az utódpártban maradt, 1994–2014 között országgyűlési képviselő is volt. 1998–2002 között még önkormányzati képviselőként is dolgozott Mohácson.

De amiről igazán ismert, az az MSZP-s pártpénztárnoki pozíciója (1998–2008).

A Mandiner szerint az első fontosabb ügy, amelyben Puch feltűnt, a Strabag-botrány volt. 2004-ben az osztrák Die Presse arról írt, hogy az M5-ös autópálya építésében részt vevő nemzetközi építőipari óriásvállalkozás, a Strabag az Eurocontact nevű cégen keresztül 15 millió eurót utalt át a magyar pártoknak, köztük az MSZP-nek.

A Strabag 2002 és 2006 között, az MSZP kormányzása idején összesen 232 milliárd forintnyi építési megbízást nyert közbeszerzési pályázatokon.

Puch egy másik baloldali milliárdossal, Leisztinger Tamással is jó viszonyt ápolt, aki megvette a Népszava újságot Puch László cégétől.

Ha már családi ügyeknél tartunk, Puch László veje az a Csorbai Ferenc, aki az esélyes jelölt Szekó József halála után rivális nélkül is elindult polgármester-jelöltként a 2019-es önkormányzati választáson, pedig rengetegen szólították fel arra, hogy ne tegye, és mérettesse meg magát tisztességes körülmények között.

Annak ellenére, hogy Puch László nagyjából harminc évig volt közszereplő, nagyon kevés interjút adott, de 2019-ben emlékezeteset alakított egy a Spinoza-házban szervezett beszélgetésen. Érdemes megnézni az akkori felvételeket, például a pártfinanszírozásról szóló részeket. Gulyás Márton politikai aktivista a beszélgetés végén hozzászólt a közönség soraiból:

A 2006-os és 2010-es kampányukról független NGO-k kimutatták, hogy sokkal többet költöttek rá, mint amennyit bevallottak az Állami Számvevőszéknek.”

 

Puch már a korábbi kérdésektől is „idegállapotba jött”, és csak annyit felelt:

És ha nem költöttünk volna többet, akkor nem nyerünk.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére