Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bajnait isteníti a Kapitány, amiért elvette a 13. havi nyugdíjat

888.hu

2021.12.20. 10:00

Márki-Zay Péternek valamiért minden nagyon tetszik, amit a baloldali kormányzás művelt Magyarországon.

 

Emlékezzünk vissza bátran!

Gyurcsány Ferenc szocialista kormányfő a gazdasági válság hatására, 2008 végén határozta el, hogy hozzányúl a nyugdíjrendszerhez is: 80 ezer forintban maximálták a 13. havi nyugdíjat, de a nyugdíjkorhatárhoz, illetve az évi nyugdíjemelés kiszámításának módszerét nem változtatták meg.

Aztán jött Bajnai Gordon, aki több pozícióban is kiszolgálta Gyurcsány Ferencet, bukása után, 2009 áprilisa közepén vette át a kormányfői tisztséget. Ahogy Gyurcsány, ő is megszorítások tömegét zúdította az emberekre.

2009. március 13-án egy törvényjavaslatot nyújtottak be a kormány az Országgyűlésnek. A törvényjavaslatnak lényegében három fontos eleme volt. Az első az, hogy fokozatosan emeljék az öregségi nyugdíjkorhatárt 65 évre. A második, hogy az úgynevezett „svájci-indexálás” szabályait szigorítsák. A harmadik lényeges eleme az volt a törvényjavaslatnak, hogy a 13. havi nyugdíjat végelegesen vezessék ki a rendszerből. A parlament honlapján megtalálható a 2009. május 11-i névszerinti szavazás eredménye.

Ebből kiderül, hogy az MSZP-frakció megszavazta a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről szóló javaslatot, köztük olyanok is, mint: Botka László, Gőgös Zoltán, Gyurcsány Ferenc, Korózs Lajos, Molnár Gyula, Szanyi Tibor, Varju László. De az SZDSZ is együtt szavazott az MSZP-frakcióval, köztük Magyar Bálint.

Az akkori számítások azt mutatták, hogy

a nyugdíjakat érintő megszorításokkal 2009-ben száz, míg 2010-ben több mint 280 milliárd forintot vett el az idősektől a balliberális kormány.

Most pedig nézzük meg, hogy Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt miként vélekedik a 13. havi nyugdíj elvételéről.

Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. […] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. […] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani”

– olvashatóak Márki-Zay Péter gondolatai Kálmán Olga 2019-ben megjelent, Szeretemország című propagandakönyvében.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének – úgy tűnik – azóta sem változott az álláspontja. Egy augusztusi kampányrendezvényén is Bajnai Gordont és a hozzá köthető megszorítócsomagot méltatta:

Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon”

– nyilatkozta akkor Márki-Zay Péter.

A vásárhelyi polgármester azonban itt nem állt meg, tovább is dícsérte Bajnait:

Tehát kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor. De nekem az volt a benyomásom, hogyha ők előrehozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek egyrészt nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen mondhatnám, hogy rehabilitáltam.”

Ilyen egy jobboldali ember?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére