Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Államkincstár adatai lebuktatták Karácsonyt

888.hu - Magyar Nemzet

2020.10.30. 19:13

Nem kedveznek a hivatalos számsorok a folyton folyvást pénzért kuncsorgó Karácsony Gergely főpolgármesternek – írta meg a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet a Magyar Államkincstárnál érdeklődött a főváros jelenlegi anyagi helyzete iránt, a választ pedig a mai napon meg is kapták.

Leírják, hogy Budapest Főváros Önkormányzata október 20-án időközi adatokat szolgáltatott, abból pedig az derült ki, hogy

a Karácsony vezette helyhatóság 133,9 milliárd forint állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállománya pedig 85,6 milliárd forint.

Valamint a főváros január eleje és szeptember vége között 127,7 milliárd forint úgynevezett közhatalmi bevételre tett szert, ebből a legnagyobb tétel az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetett helyi iparűzési adó a maga 127,3 milliárd forintjával.

A számsor önmagában is egyértelmű bizonyítványt állít ki Karácsony egyes nyilatkozatairól, de a helyzet még nyilvánvalóbb, ha felidézzük a korábbi statisztikát. A féléves adatsor ugyanis arról tanúskodik, hogy január eleje és június vége között 61,4 milliárd volt a közhatalmi bevétel a fővárosban, ebből az iparűzési adó 61,2 milliárdot tett ki.

Vagyis negyed év alatt 66,5 milliárdos adóbevétel folyt be Karácsonyék kasszájába.

Még érdekesebb a készpénz mennyisége. A fővárosnak június végén 27,9 milliárd forint állt rendelkezésére, állampapírban pedig 135 milliárdja volt. Ez azt jelenti, hogy

három hónap alatt egymilliárddal csökkent ugyan az állampapír-állomány, ellenben 58 milliárddal nőtt a készpénz.

 

„Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: a csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a minap Karácsony Gergely közlésére reagálva.

A tárcavezető – cáfolandó a Párbeszéd politikusát – néhány fontos tényt is megemlített. Például azt, hogy 2010 óta a kormány 375 milliárdos adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek.

Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody’s hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének a megítélését”

– írta a pénzügyminiszter.

„Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak vagy a Moody’s-nak?” – tette fel végül a kérdést.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Kunhalmi most vagy félrebeszél, vagy az Orbán-kormányt dicséri

Kunhalmi most vagy félrebeszél, vagy az Orbán-kormányt dicséri

Követelni fogom az ATV-nél a Kunhalmi-szereplések korhatár-besorolásának megváltoztatását. Az azért mégis erősen perverz, hogy Kunhalmi Ágnes MSZP-elnök Orbán Viktort, az Orbán-kormányt, a magyar gazdaságot dicséri főműsoridőben kiskorúak füle hallatára. Azért mindennek van határa.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére