Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyar rezsipolitika szakértői, avagy a baloldal ezt is jobban csinálná

888.hu

2021.06.17. 14:00

Emlékszünk rá, mennyire jól csinálta, ugye? Biztosan, hiszen elég emlékezetes rezsipolitika volt, a mindössze nyolc év alatt tizenötször megemelt energiaárakkal és a külföldi energiacégeknek kitalicskázott 1060 milliárd forinttal együtt.

 

Van, ami nem változik.

Annak ellenére, hogy a baloldal elméletben mindent jobban tudna csinálni, mint a jelenlegi kormány,

programjaikban még mindig nem térnek el a korábbi, Gyurcsány által kitervelt tragikus adó- és rezsipolitikától.

Dobrev Klára miniszterelnökjelölt-jelöltként ismét célul tűzte ki a már 2018-ban meglebegtetett, közműminimum néven futó rezsiprogramját. Ennek lényege az alapjövedelem és a luxusadó összekapcsolása és átültetése az energetikába, csökkentve ezzel a társadalmi különbségeket. Az ötlet mögötti szakmai elképzelés azonban több sebből is vérzik, mivel a hazai háztartások energiafogyasztásának mértéke és szerkezete nem feleltethető meg a családok életszínvonalának.

Bár szeretnénk elhinni, hogy ezzel a szegényebb rétegeknek akarnak kedvezni, a legszegényebb háztartások nagy része nem gázzal vagy árammal fűt, hanem egyéb tüzelőanyagokkal,

így a transzfer nem a rászorulóknak kedvezne.

Másrészt az áremelés elsősorban nem a kiemelkedő energiahatékonyságú ingatlant birtokló tehetősebb fogyasztókat érintené, hanem az alacsonyabb energiahatékonyságú infrastruktúrával rendelkező közép- és alsóbb osztálybeli nagycsaládosokat.

De hát ismerjük a 2010 előtti Gyurcsány-féle rezsipolitikát:

látszólag a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, a gyakorlatban viszont a közműdíjak emelése a cél.

Komikus jelenet volt, amikor a DK-s Molnár Csaba a rezsicsökkentés eltörlését és az egységes uniós lakossági áram bevezetését javasolta Brüsszelnek. Az nyilván nem zavarta, hogy ez a magyar lakosság 50 százalékának – mivel legalább ennyien fűtenek földgázzal – azonnali rezsiár-emelkedést jelentene.

Ugyan kereken egy éve még Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa is adócsökkentést javasolt,

ő és a komplett baloldal eddig egyetlen adócsökkentést sem szavazott meg, sem a koronavírus-járvány miatt indított gazdaságvédelmi akcióterv keretében, sem korábban.

És, ugye, emlékszünk még az élhetetlen kétezres évekre. 2002 és 2010 között a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok tizenötször emelték az energiaárakat, és a lakosságtól elvett 1060 milliárdot ebben a nyolc évben kitalicskáztak az országból az akkor még külföldi tulajdonú energiacégek.

Jó lenne naivan azt gondolni, hogy Gyurcsányéknak volt idejük tanulni a hibáikból, de sajnos az aktuális politikai megmozdulásaik és az érdekek, amelyeket azóta is konzekvensen képviselnek, nem ezt támasztják alá. Így hát el kell fogadnunk,

ez a magyar baloldal a maga sajátosnak mondható, de inkább csak kártékony baloldali gazdaságpolitikájával.

Ehhez képest a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) májusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata alapján a sikeres rezsicsökkentésnek hála

jelenleg mi fizetjük a legalacsonyabb energiaárakat Európában.

A hivatal 27 európai uniós fővárost vizsgált a villamosenergia- és földgázárak szempontjából. A földgáz nálunk a legolcsóbb, 2,81 eurócent kilowattóránként, a villamos energia lakossági átlagára pedig 10,40 eurócent kilowattóránként, ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár.

Van még kérdés?

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére