Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

888-összeállítás: a vörös bárók köztünk élnek

888.hu

2020.07.08. 17:25

Vörös bárók – ezeket a szavakat használta Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a parlamentben. Ugyan nevek nem hangzottak el, viszont egy kis utánajárással összeállítható azoknak a baloldali pártokhoz közeli vagyonos embereknek a listája, akik nem riadtak vissza a tilosban járástól sem. Van köztük KISZ-tag, miniszterelnök, börtönbizniszben nyomuló ügyvéd és riportereket lökdöső miniszter is. Mutatjuk, hogy kik legemblematikusabb vörös bárók.
Az Önök emberei, a vörös bárók is kapnak támogatást. Nem az alapján hozok döntést, hogy kinek milyen színe van, mert a gazdaságot nem lehet pártalapon építeni. Aki értelmes fejlesztési programmal érkezik, az kap támogatást

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Szakács Lászlónak a Kisfaludy-programmal kapcsolatos kérdésére válaszolva.

A kormányfő nem mondott neveket, így jogosan merül fel a kérdés, hogy kikre is gondolhatott a költő. Mutatjuk, hogy ki azok az emberek, akik óriási vagyonokra tettek szert az elmúlt évtizedekben.

Gyurcsány Ferenc

Ha létezik ember ma Magyarországon, akire tökéletesen illik a vörös báró jelző, akkor az nem más, mint az egykori, bukott miniszterelnök. Az őszödi böszme vagyonának gyarapodását az is megdobta, hogy jól tudott házasodni, hiszen felesége, Dobrev Klára a kommunista Apró klán leszármazottja.

Gyurcsány anyósa, Apró Piroska Horn Gyula titkárságának vezetőjeként jutott irdatlan vagyonhoz. Ekkor szerzett meg a családnak több fontos gyárat, vállalatot, méghozzá olyan milliárdokat termelő területen, mint a magyar timföldgyártás. Az anyósa közreműködésével megszerzett timföldipari cégeket Gyurcsány később részben kijátszotta külföldre.

A Gyurcsány-vagyon alappillére jelenleg az Altus. A DK elnökének vagyonnyilatkozata szerint értékpapírban lévő pénze alig 90 millió forinttal gyarapodott 2016 és a 2019 között, az Altus Portfóliókezelő Kft.-től összesen több mint 1,9 milliárd forint osztalékot vett fel négy év alatt.

Bajnai Gordon

A volt miniszterelnök épp Gyurcsányt váltotta a kormányfői poszton 2009-ben, azonban már a rendszerváltás előtt kapcsolatba került a DK-s politikussal, akinek sokáig egyik legfőbb bizalmasa volt. Bajnai legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy neve felmerült az Index körül kialakult helyzetben. Ezt a baloldali propagandaportál volt munkatársa, a jelenleg 444-es Szily László kotyogta el egy beszélgetés során.

Tehát volt olyan tulajdonosa, amikor én odakerültem, a Wallis, akit ebben a leegyszerűsítő felsorolásban komcsiztak, ugye. Abban az időben a vezérigazgató Bajnai Gordon volt személyesen, és amennyire én újságíróként (nem menedzserként) tudom, a Wallis-csoporton belül az ő reszortja volt kb. az Indexszel való foglalkozás

fogalmazott.

A 2010-es baloldali választási bukást követően Bajnai Amerikába utazott, később a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress (CAP) támogatásával megalapította a Haza és Haladás Alapítványt, amiből később kinőtt az Együtt nevű párt. A rendszerváltás utáni egyik legsúlyosabb botrány a nevéhez kötődik: a Wallis Zrt. pénzügyi manőverei miatt a libatenyésztők közül sokan földönfutók lettek, közülük kilencen az öngyilkosságba menekültek. Bajnai százmilliós vagyonnal lett 2009-ben miniszterelnök (230 milliónyi pénzeszközzel, ingatlanokkal és egy 2006-os BMW-vel).

Bajnai Gordon és Soros György kézfogása | Fotó: mindenszo.hu

Leisztinger Tamás

Az MSZP-közeliként emlegetett üzletember sokáig Tüttő Kata, jelenlegi főpolgármester-helyettes élettársa volt. Leisztinger már a Horn-kormány idején informális kapcsolatokat ápolt az MSZP köreivel. Igazán aktívan csak 2001-2002-ben kezdett a párt körül mozogni. Neve a vidéki (hajdú-bihari, vasi) tisztújítások idején bukkant fel, amikor „embereit” választották a vezető megyei pártpozíciókba. Neve felmerült már zsarolási ügyben, majd a Köki Terminál körül is feltűnt, illetve az egykori MDF körül is settenkedett. Tavaly hozzá került a Népszava, és Gergényi Péternek is segített. A Gyurcsány-korszak egyik legismertebb korrupciógyanús ügye is a nevéhez kapcsolódik: ő vette meg közbeszerzési eljárás nélkül, nagyon olcsón a baloldali vezetésű XI. kerületi önkormányzattól a Kopaszi-gátat. Az ügyben Molnár Gyula akkori baloldali polgármestert másodfokon 8 hónap börtönre ítélték (végül a Kúria bizonyítékok hiányára hivatkozva felmentette). A Forbes szerint vagyona 93,5 milliárd forint. (Leisztinger Tamás ügyeiről bővebben ITT írtunk).

Leisztinger Tamás | Fotó: Vajda János / MTI

Magyar György

A sztárügyvédként számontartott Magyar a 2018-as országgyűlési választáson az MSZP-Párbeszéd színeiben indult képviselőjelöltként (nem választották meg), Karácsony Gergely főpolgármester bizalmasa (részt vett a főpolgármester-jelölti előválasztás lebonyolításában), illetve Demszky Gábor jogi képviseletét is ellátta. Neve az elmúlt időszakban a börtönbiznisz miatt merült fel, irodája eddig összesen több mint félmilliárdot perelt vissza az államtól: 544 millió forintot. És összesen 419 ilyen ügyet intézett. Magyar György igazán tehetős ember, olyan luxusautót használ (Lexus RX 450), aminek az ára extrák nélkül – 2020-as katalógus szerint – 21 millió forint. Továbbá Budapest egyik legelitebb, legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban lakik, itt van a bejelentett lakcíme, egy nagyobb méretű lakás itt százmillió forintba is kerülhet.

Boldvai László

A politikai pályafutását a KISZ-ben kezdte, 1981-ben az NDK-ban tanuló magyar diákok KISZ-vezetőjévé választották. 1985-ben Salgótarján városi KISZ-titkára lett, majd 1987-ben a KISZ Nógrád megyei első titkárává választották. 1979 óta tagja volt a Magyar Szocialista Munkáspártnak.

1989. október 9-e óta a Magyar Szocialista Párt tagja. 2016 áprilisában felfüggesztette párttagságát, miután neve is felmerült az offshore-botrányba keveredett politikusok között. A Direkt36 számolt be arról, hogy Boldvai László, aki korábban az MSZP országgyűlési képviselője, pénztárnoka is volt, érintett a felesége révén az offshore-ügyben. A politikus feleségének 2012 novemberében került a tulajdonába egy Szamoa szigetére bejegyzett offshore cég, amelynek irataiból kiderül, hogy a cégen több százmillió forint ment keresztül.

Neve a Tocsik-ügyben is felmerült. Az 1996-ban kipattant privatizációs botrány kapcsán az ügyészség 1997-ben nyújtotta be a vádiratot, melyben a 804 millió forintos sikerdíjáról ismerté vált Tocsik Mártát és az ÁPV Rt. vezető jogászát csalással, a privatizációs szervezet négy vezetőjét hanyag kezeléssel, Boldvai Lászlót és Budai Györgyöt pedig befolyással való üzérkedéssel vádolta. Boldvai is jól él, 2009-ben arról írtak, hogy egy 1050 négyzetméteres villát épített Salgótarjánban egy hatalmas, 3 ezer négyzetméteres telken.

 

Puch László

Puch politikai pályafutása még a kommunizmus idején vette kezdetén, 1980-ban belépett az MSZMP-be,1989. november 1-jén az MSZP-hez csatlakozott. 1994 és 2014 között az Országgyűlés tagja volt szocialista színekben. Az MSZP pénztárnoka volt sokáig, de a pártpolitika mellett a baloldali kormány munkájában is részt vett: előbb a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, közvetlenül ezután a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkárának nevezték ki. A médiapiacon is sokáig nyomult, tőle szerezte meg a Népszavát Leisztinger Tamás. 2017-ben Direkt36 arról írt, hogy Puch László felesége és gyerekei a fő tulajdonosok abban a horvátországi cégben, amelyik – mások mellett egy 13 méteres luxus katamarán vitorlást üzemeltet az Adrián.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kóka János

Bajnaihoz hasonlóan Kóka is az üzleti világból érkezett, már a '90-es években próbálkozott az informatikai iparban. Ami a politikai pályafutását illeti: 2004–2008 között gazdasági és közlekedési miniszter volt, 2007–2008-ban az SZDSZ elnöke, 2010-ig pedig a frakcióvezetője. Az ő nevéhez fűződött a 2006-2008 folyamán meghirdetett reformkurzus (oktatás, egészségügy, energia, szociális rászorultság, közlekedés), ami kudarcnak bizonyult. Különösen nagy pofára esés volt a 2006 júliusában meghirdetett vasúti reform, amely értelmében 27 vasútvonalat szüntettek volna meg. Az országos tiltakozás miatt elállt az ötlettől. 2007-ben Fodor Gáborral szemben az SZDSZ elnökének választották, a Hír TV által nyilvánosságra hozott felvételek tanúsága szerint csalások történtek a pártkongresszuson.

MTI/Balogh Zoltán

Kupper András

Az üzletember a parkolási bizniszben nyomult, az övé volt korábban a Centrum parkolási szolgáltató, amelynek 23 vezetője ellen büntetőeljárás indult. A Centrum-birodalom több kerületben is érintett volt parkolós csalásokban. Az gondolhatnánk, hogy Kupper ezek után parkolópályára kerül, de nem: Zugló MSZP-s polgármestere, Horváth Csaba 76 darab parkolóautomatát vesz a vörös báró érdekeltségébe tartozó C-Ware Kft.-től. A szerződés becsült összértéke nettó 412,6 millió forint volt, ez végül nettó 278,9 millió forintra csökkent, a szerződést május 29-én alá is írták a felek. Kupper 2019 novemberében kiszállt a C-Ware-ből, amiben most a S + F Consulting GmbH és Szolyák Norbert a tulajdonos. Az Index december végén azt írta, hogy Szolyák Kupper bizalmi emberének tűnik, miután más cégében is vezető a cégadatbázis alapján.

Veres János

Hivatásos politikai pályafutását 1986-ban kezdte, amikor a Magyar Szocialista Munkáspárt (amelynek 1980 óta volt tagja) nyírbátori városi bizottságának gazdaságpolitikai titkára lett. 1988 és 1989 között már a pártbizottság első titkára volt. Az MSZP-nek alapító tagja volt és 1990-ben szülővárosa önkormányzatának lett képviselője. Az 1994-es országgyűlési választáson pártja megyei területi listájáról szerzett mandátumot, ahogy 1998-ban és 2002-ben is. Több bizottságnak is tagja volt, többek között a költségvetési és pénzügyi bizottságnak többször is volt alelnöke. A szocialista politikus Medgyessy Péter bukása után kormányzati pozícióhoz jutott: az új miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökének nevezte ki, ahonnan Draskovics Tibor miniszteri székét örökölte meg. Vagyonát többek között egy svájci adóparadicsomba bejegyzett offshore-cégen keresztül szerezte, melyet egy stróman képviselt a hatóságok előtt. A 2006-os választáskor nagy vihart kavartak kijelentései, ugyanis azt fejtegette, hogy az egyes területek számára nyújtott jövőbeni állami támogatás az adott körzet választási eredményeitől is függeni fog. A Hír Tv sosem volt a kedvence. 2010-ben 400 millió forintos megtakarítása volt Veresnek.

Dunai György

A nagyvállalkozónak a Forbes szerint 39,1 milliárd forint a vagyona. Neve felmerült a Kulcsár Attila-féle brókerbotrányban: a VIP-listás ügyfél sikkasztás vádjával állt bíróság elé, azonban később felmentették. Nem ez volt az egyetlen büntetőügye: ellene és Garamszegi Gábor volt MSZP-s önkormányzati képviselő ellen pénzmosás és hűtlen kezelés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség 2014-ben. A vád szerint az általuk igazgatott Betonút 2002-ben két részletben, színlelt vagyonkezelési szerződés részeként adott át 1,8 milliárd forintot a brókerügyben felbukkant Britton Llc.-nek, amelynek nagy része később Dunai és Garamszegi svájci számlájára került.

Gráf József

A szocialista agrárvállalkozó már a '70-es években is tagja volt az MSZMP-nek, 1989 októberében az MSZP alapító tagja lett. Országgyűlési képviselőként politizált, később a Gyurcsány- és Bajnai-kormányban is földművelésügyi miniszter volt. Neve tucatnyi gazdasági társaságban bukkant fel a rendszerváltás óta. 2004-ben a Gráf közvetett tulajdonában lévő Invest-Group Bóly Rt. szerezte meg az egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalkozást, a Bóly Rt.-t. A privatizáció hatalmas botrányt okozott, mert Gráf és társai áron alul jutottak a céghez és gazdagodtak meg.

MTI Fotó: Földi Imre

Simor András

A közgazdász 1976-ban szerzett diplomát Budapesten, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi pénzügy szakán. 2007-től 2013-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. Jelentős szerepet játszott a devizahitelezés elszabadulásában. Hogy mennyire nem érdekelte, hogy emberek százezrei jártak rosszul a devizahitellel, jól mutatják a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott táviratban leírtak. April Foley egykori amerikai nagykövet által aláírt táviratban Simor András a devizaadósok megsegítése ellen foglalt állást 2008 második felében. A dokumentum alapján a jegybankelnök állítólag azt is elismerte, hogy nincs hatékony eszköz a devizahitelezés visszafogására, és úgy fogalmazott: „nem kellene megmenteni a devizahiteleseket, végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyenebéd”. 2007-es dokumentumok szerint Simor 123 millió és további 800 millió – összesen 923 millió – forintos, befektetési alapokban tartott megtakarítással bírt.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Oszkó Péter

Bajnai Gordon pénzügyminisztereként tevékenykedett. A 2010-es kormányváltást követően nem szakadt el a politikától: neve megtalálható a Bajnai-féle és Soros György által támogatott Haza és Haladás Egyesület alapítói között. 2009-ben tett vagyonnyilatkozatot, amelyből kiderült, hogy jelentős hitele volt, 124 800 000 forintnyi svájci frank alapú hitelt törlesztett. De a bankszámláján már ekkor 56 568 278 forint és 83 049 968 forintnyi deviza volt. Ezenfelül 5 175 000 forintnyi euróalapú ingatlanjegye is volt. A hitelt egyébként egy 1080 négyzetméteres telken álló 418 négyzetméteres lakóház megvásárlására vette fel még 2007-ben. A villát 2016-ban 700 millióért árulta. Cége, az OXO Csoport és az Európai Beruházási Alap (EIF) 50 millió eurós (vagyis nagyjából 15 milliárd forintos), közép-kelet-európai startupokra specializálódott technológiai alapot hozott létre 2017-ben. A tervek szerint 2021 első felétől már bárki megvásárolhatja majd a cég részvényeit a budapesti tőzsdén.

MTI Fotó: Bugány János

Felcsuti Péter

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója volt 2007-től 2010-ig, őt tartják a magyarországi „devizahitelezés atyjának”. Egyik alapítója volt a Bajnai Gordon-féle Együttnek, amit komoly összeggel támogatott. Véleményét a mai napig elmondja közéleti kérdésekben. Legutóbb a kormány gazdaságvédelmi akciótervét bíráló nyilatkozatot írta alá, 14 másik közgazdásszal közösen. „A kormány által közzétett csomag a gazdasági válság kezelésére elégtelen” – többek között ez volt olvasható a dokumentumban.

MTI Fotó: Soós Lajos

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot

Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot

Külső erők próbálnak beavatkozni Fehéroroszország belügyeibe, és megkísérlik destabilizálni az országot a vasárnapi elnökválasztás nyomán – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön.

Bangóné versenyre kelt a torkos borzzal

Bangóné versenyre kelt a torkos borzzal

Kedves Bangóné! Azt mondja a népnyelv, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Kerpel-Fronius hajmeresztő megállapításai a lesajnált budapestieknek

Kerpel-Fronius hajmeresztő megállapításai a lesajnált budapestieknek

Egy városházi kezdeményezés alapján augusztus 15-től lehet véleményt mondani a budapesti kerékpárutakról és sávokról.

Van, akinek fontos a kerékpárosok biztonsága, van, akinek nem

Van, akinek fontos a kerékpárosok biztonsága, van, akinek nem

A fővárossal ellentétben a Magyar Közútnak fontos a kerékpárosok biztonsága, s igyekszik megvédeni őket.

„Az USA az egyetlen nyugati hatalom, amely képes megbirkózni az új fenyegetésekkel”

23 év után most járt először amerikai külügyminiszter Szlovéniában.

Szükségállapotot rendeltek el Bejrútban

Szükségállapotot rendeltek el Bejrútban

Megszavazta a libanoni parlament csütörtökön, hogy Bejrútban szükségállapotot vezessenek be a múlt heti tragikus robbanást követő helyreállítás érdekében.

Romániában csúcsot döntött a napi elhalálozások száma

Romániában ismét csúcsot döntött az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek, valamint a 24 óra alatt bekövetkezett halálesetek száma.

Több millió eurós támogatást nyert el egy magyar vezetésű nemzetközi Covid-projekt

Több millió eurós támogatást nyert el egy magyar vezetésű nemzetközi Covid-projekt

A 24 hónapos nemzetközi projektre 5,4 millió euró támogatást ítélt meg az EU – közölte a SZTAKI informatikai kutatóintézet az MTI-vel csütörtökön.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére