Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb országban nem mernek Mohamed-karikatúrákat mutogatni a tanárok

888.hu

2020.11.13. 12:00

Öncenzúrát alkalmaznak a tanárok, mert félnek a következményektől.

Az Utdanningsnytt nevű norvég közvélemény-kutató felméréséhez kétezer tanárt kerestek meg, azonban mindössze 239 volt hajlandó válaszolni. Többségük nő volt.

A válaszadók 37 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy „félnek a következményektől”, ha Mohamed-karikatúrákat mutogatnak az osztályteremben. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e ilyen karikatúrák felhasználását, 60 százalék azt válaszolta, hogy nem, míg mindössze 8 százalék felelt igennel.

A megkérdezettek közül ötből négy azt mondta, hogy a tananyaguknak köze van a véleménynyilvánítás szabadságához.

Majdnem 64 százalék mondta azt, hogy amíg egy téma releváns a véleménynyilvánítás szabadsága szempontjából, addig tanítanák, függetlenül attól, hogy kockáztatják-e a tanulók felháborodását.

Kevesebb mint 8 százalék állította, hogy „teljesen egyetért” azzal az elképzeléssel, miszerint kerülni kell azokat a témákat, amelyeket az egyes diákok sértőnek találhatnak.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy az öncenzúra gyakorlata elterjedt a norvég oktatásban.

A válaszadók több mint 34 százaléka állította, hogy kerülte már el bizonyos témák egyszeri vagy többször felvetését, mert úgy gondolta, hogy a diákok sokkolónak találnák azokat. Ezen témák közé sorolták a vallásokat, különösen az iszlámot, a szexualitást és az öngyilkosságot.

A megkérdezettek nagyjából 13 százaléka állította, hogy a diákok vagy szüleik negatívan reagáltak valamire, amit a véleménynyilvánítás szabadságáról tanítottak, míg 3,4 százalék fenyegetést is kapott.

Tizenegy éves muszlim gyerek fenyegette lefejezéssel a tanárát

Samuel Paty brutális meggyilkolását követően egyre több tanár áll elő a saját történetével Nyugat-Európában. A közös pont mindig ugyanaz: a diákok gyilkossággal fenyegetőznek. Ezúttal egy berlini általános iskolában fenyegette a tanárát azzal egy 11 éves diák, hogy levágja a fejét. A Der Tagesspiegel című német lap beszámolója szerint a gyerek azt mondta az oktatónak: „Ugyanazt [...]

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére