Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több évszázados német szokást kezdtek ki a németországi bevándorlók

Pörge Béla

2020.01.07. 09:24

Ráadásul a kereszténységhez köthető hagyományról van szó, bár ezúttal nem a vallási szimbólumok okozzák a hisztériát.

Németországban (illetve német nyelvterületen, a Brit-szigeten, Skandináviában és Közép-Kelet-Európában) létezik egy olyan szokás, hogy – főleg a gyermekek – beöltöznek a háromkirályoknak, és így énekelve adományokat gyűjtenek karácsony után vízkeresztig, vagy kifejezetten vízkeresztkor. Hasonló szokás létezik az Egyesült Államokban is, ám az az ünnepek előtt, vagy karácsony napján tartandó, míg itt kifejezetten az a lényeg, hogy a háromkirályoknak öltözve, egy csillagot maguk előtt víve vonulnak az éneklők (éppen ezért a szokás német neve Sternsinger).

Közismert tény, hogy a háromkirályok, avagy napkeleti bölcsek egyike színes bőrű volt – igen, a szerecsenkirály volt az.

Ezen tény következtében, amikor a gyerekek beöltöznek a háromkirályoknak, akkor egyikük arcát befestik barnára vagy feketére. Ez évszázadok óta így van, és a legújabb időkig természetesen senkit nem is zavart – ugyan miért is zavarna ez bárkit?

Még a Wikipedia is ezzel a „rasszista” képpel ábrázolja ezt a népszokást | Fotó: Wikipedia

Igaz, ami igaz, a 20. század vége óta, de különösen az utóbbi 10-15 évben az Egyesült Államokban nem nézik jó szemmel, ha egy fehér ember feketére festi az arcát. Ezt blackfacingnek nevezik, és a baloldaliak, valamint a liberálisok kifejezetten rasszistának tartják, de a jobboldal mérsékelt köreiben sem egy elfogadott szokás. Fontos leszögezni, hogy az úgynevezett blackfacing egyedül az Egyesült Államokban (és Kanadában) számított rasszistának egészen addig, amíg a liberálisok el nem kezdték globalizálni az összes amerikai szokást.

Egy fehér ember arcának feketére festése egészen mást jelent a korábbi rabszolgatartó, és a 20. század közepéig a feketéket szegregáló Amerikában, mint Európában, ahol a 20. század elejéig egzotikumnak számított a fekete bőr. Ennek ellenére az önjelölt jogvédő liberálisok Európában – öngyarmatosító módon – egyre több amerikai ügyet vesznek át, és így a blackfacinget is próbálják globálisan rasszista szokásnak beállítani.

Ennek a folyamatnak egy újabb jele, hogy a németországi színes bőrűek egyesülete (Initative Schwarze Menschen in Deutschland, szó szerint: a Németországi Fekete Emberek Intézete) nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy a gyerekek arcát feketére festik az adománygyűjtő kórusokban.Véleményük szerint ez sértő a feketékre nézve.

Tény, hogy a 20. és 21. századi bevándorlásnak köszönhetően ma már sok fekete él Németországban (hiszen saját egyesületük is van, mint látjuk), de talán nem várható el, hogy az összes ilyen kórusban egy fekete gyerek játssza el a szerecsenkirályt. Sőt, az talán még kevésbé róható fel ennek a szokásnak, hogy mondjuk a 17-18. században nem importáltak feketéket a különböző bajor falvak azért, hogy legyen szerecsenkirály is a kórusban.

A kritikára reagálva a kórusok nem győzték hangsúlyozni, hogy nem rasszista indíttatásból festik feketére a gyerekek arcát (tehát nem az amerikai rasszistákat majmolják), hanem azért, mert ez a szokás évszázadok óta. Bár ezt nem tették hozzá, de azelőtt ez volt a szokás Európa egyes részein, mielőtt az Egyesült Államok egyáltalán létrejött volna.

A Junge Freiheit cikkében felhívta a figyelmet a német jelenség mellett arra is, hogy Hollandiában szintén kikezdtek egy ősi szokást: a Mikulást kísérő Fekete Pétert – hasonló okokból. Ezzel a témával többször foglalkoztunk a 888-on, például ebben a cikkben.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Tovább szigorítja korlátozásait az ukrán kormány

Tovább szigorítja korlátozásait az ukrán kormány

Tovább szigorított az Ukrajnában bevezetett korlátozó intézkedéseken az ukrán kormány, kötelezővé téve jövő hétfőtől egyebek mellett az arcmaszk viseletét a közterületen – közölte Denisz Smihal kormányfő.

„Brüsszel ne akadályozza a vírusellenes védekezést”

Facebookon üzent Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Brutális mértékben csökkenhet idén a szén-dioxid-kibocsátás

A második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a világ szén-dioxid-kibocsátása.

Védőfelszerelések érkeztek a rendőrséghez és a honvédséghez is

Védőfelszerelések érkeztek a rendőrséghez és a honvédséghez is

A kórházak mellett a rendőrséghez és a honvédséghez is érkeztek a koronavírus-járvány miatt védőeszközök, egyebek mellett maszkokból és kesztyűkből álló szállítmányok.

Egy nap alatt 684-gyel emelkedett a brit halálos áldozatok száma

Egy nap alatt 684-gyel emelkedett a brit halálos áldozatok száma

Az állami egészségügyi szolgálat tájékoztatása szerint eddig 3605-en haltak meg Nagy-Britanniában a Covid-19 járványban. A pénteken bejelentett 684 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám az országban.

Benne van a pakliban, hogy Emmanuel Macron is elkapta a koronavírust

Benne van a pakliban, hogy Emmanuel Macron is elkapta a koronavírust

A Valeurs actuelles francia konzervatív heti hírmagazin információi szerint négy koronavírusos fertőzött személy is van a köztársasági elnök hivatalában, így elképzelhető, hogy a francia államfő is elkapta a vírust – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére