Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több évszázados német szokást kezdtek ki a németországi bevándorlók

Pörge Béla

2020.01.07. 09:24

Ráadásul a kereszténységhez köthető hagyományról van szó, bár ezúttal nem a vallási szimbólumok okozzák a hisztériát.

Németországban (illetve német nyelvterületen, a Brit-szigeten, Skandináviában és Közép-Kelet-Európában) létezik egy olyan szokás, hogy – főleg a gyermekek – beöltöznek a háromkirályoknak, és így énekelve adományokat gyűjtenek karácsony után vízkeresztig, vagy kifejezetten vízkeresztkor. Hasonló szokás létezik az Egyesült Államokban is, ám az az ünnepek előtt, vagy karácsony napján tartandó, míg itt kifejezetten az a lényeg, hogy a háromkirályoknak öltözve, egy csillagot maguk előtt víve vonulnak az éneklők (éppen ezért a szokás német neve Sternsinger).

Közismert tény, hogy a háromkirályok, avagy napkeleti bölcsek egyike színes bőrű volt – igen, a szerecsenkirály volt az.

Ezen tény következtében, amikor a gyerekek beöltöznek a háromkirályoknak, akkor egyikük arcát befestik barnára vagy feketére. Ez évszázadok óta így van, és a legújabb időkig természetesen senkit nem is zavart – ugyan miért is zavarna ez bárkit?

Még a Wikipedia is ezzel a „rasszista” képpel ábrázolja ezt a népszokást | Fotó: Wikipedia

Igaz, ami igaz, a 20. század vége óta, de különösen az utóbbi 10-15 évben az Egyesült Államokban nem nézik jó szemmel, ha egy fehér ember feketére festi az arcát. Ezt blackfacingnek nevezik, és a baloldaliak, valamint a liberálisok kifejezetten rasszistának tartják, de a jobboldal mérsékelt köreiben sem egy elfogadott szokás. Fontos leszögezni, hogy az úgynevezett blackfacing egyedül az Egyesült Államokban (és Kanadában) számított rasszistának egészen addig, amíg a liberálisok el nem kezdték globalizálni az összes amerikai szokást.

Egy fehér ember arcának feketére festése egészen mást jelent a korábbi rabszolgatartó, és a 20. század közepéig a feketéket szegregáló Amerikában, mint Európában, ahol a 20. század elejéig egzotikumnak számított a fekete bőr. Ennek ellenére az önjelölt jogvédő liberálisok Európában – öngyarmatosító módon – egyre több amerikai ügyet vesznek át, és így a blackfacinget is próbálják globálisan rasszista szokásnak beállítani.

Ennek a folyamatnak egy újabb jele, hogy a németországi színes bőrűek egyesülete (Initative Schwarze Menschen in Deutschland, szó szerint: a Németországi Fekete Emberek Intézete) nyilatkozatban tiltakozott az ellen, hogy a gyerekek arcát feketére festik az adománygyűjtő kórusokban.Véleményük szerint ez sértő a feketékre nézve.

Tény, hogy a 20. és 21. századi bevándorlásnak köszönhetően ma már sok fekete él Németországban (hiszen saját egyesületük is van, mint látjuk), de talán nem várható el, hogy az összes ilyen kórusban egy fekete gyerek játssza el a szerecsenkirályt. Sőt, az talán még kevésbé róható fel ennek a szokásnak, hogy mondjuk a 17-18. században nem importáltak feketéket a különböző bajor falvak azért, hogy legyen szerecsenkirály is a kórusban.

A kritikára reagálva a kórusok nem győzték hangsúlyozni, hogy nem rasszista indíttatásból festik feketére a gyerekek arcát (tehát nem az amerikai rasszistákat majmolják), hanem azért, mert ez a szokás évszázadok óta. Bár ezt nem tették hozzá, de azelőtt ez volt a szokás Európa egyes részein, mielőtt az Egyesült Államok egyáltalán létrejött volna.

A Junge Freiheit cikkében felhívta a figyelmet a német jelenség mellett arra is, hogy Hollandiában szintén kikezdtek egy ősi szokást: a Mikulást kísérő Fekete Pétert – hasonló okokból. Ezzel a témával többször foglalkoztunk a 888-on, például ebben a cikkben.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Századvég: tovább fokozódik a migrációs nyomás

Századvég: tovább fokozódik a migrációs nyomás

Az elmúlt hónapokban fokozatosan nőtt a migrációs nyomás az ország déli határán, miközben az illegális migránsok új eszközökkel és módszerekkel próbálnak bejutni Magyarország területére – olvasható a Századvég Alapítvány keddi közleményében.

„2015 szeptembere óta nem volt hasonló esemény Röszkénél”

„2015 szeptembere óta nem volt hasonló esemény Röszkénél”

Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző úgy véli, a Soros-szervezetek is segíthették a migránsokat.

Díszcigánynak nevezte a Fidesz EP-képviselőjét az Azonnali

Felháborító véleménycikket közölt az LMP-hez köthető bulvárlap.

Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

Újabb migránstábort számoltak fel Párizsban

Több mint 1400 migránst szállítottak el kedd délelőtt a francia hatóságok egy sátortáborból Párizs északi részén, és azt ígérik, hogy valamennyi táborhelyet végleg felszámolják.

Jogerősen hét év tíz hónapra ítéltek egy montenegrói kábítószercsempészt

Jogerősen hét év tíz hónapra ítéltek egy montenegrói kábítószercsempészt

Jogerősen hét év tíz hónap börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla egy montenegrói nőt, aki több mint 29 kiló marihuánát próbált Magyarországon keresztül Pozsonyba csempészni.

Szalai Ádám: extra motivációt jelentene a Puskás Arénában játszani a románok ellen

A Mainz támadójának célja, hogy a magyar válogatottal kiharcolja a nyári Európa-bajnokságon való részvételt.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére