Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több éve küzd egy brit transznemű nő azért, hogy saját gyermeke apjaként ismerjék el

Jog és Szabadság

2022.01.26. 13:40

Egy indiai nő pedig nem tud utazni, mert úti okmányában nem hajlandóak a hatóságok szülőként feltüntetni.

 

Négy évtized, egy házasság, két gyermek és egy válás – ez kellett ahhoz, hogy elismerjék egy transznemű identitását Indiában, de a jogi megpróbáltatások még korántsem értek véget a számára. Hiába kérte eddig, hogy útlevelében az „anya”, illetve az „apa” megjelölés helyett a „szülő” kifejezést használhassa, eddig nem járt sikerrel.

„Most nem utazhatok külföldre a gyerekeimmel, mivel az útlevél csak az apa, az anyag, vagy a törvényes gyám nevét tartalmazhatja. Nincs lehetőség két apa feltüntetésére, ezt a helyzetet a szülő megjelölés alkalmazásával könnyen át lehetne hidalni.” Elmondása szerint 31 évesen született meg az első gyermeke, a második pedig 35 évesen. A szüléi lét egy ideig visszafogta nála a transztudatot, de 2018-ban „robbant a bomba” és nem tudta tovább elviselni a hamis kettős identitást – férfiként kívánt tovább élni.

Nagyjából ebben az időszakban zajlott az Egyesült Királyságban a McConnell-ügy. A 32 éves Freddy McConnell, aki több éve férfiként élt, de megőrizte női „reproduktív rendszerét” 2018-ban szült. Ezt követően bírósághoz fordult, miután az anyakönyvvezető ragaszkodott ahhoz, hogy a baba anyjaként szerepeljen a születési anyakönyvi kivonatban, annak ellenére, hogy nemi elismerési bizonyítvánnyal rendelkezik, amely világossá tette, hogy a törvény férfinak tekinti.

Az ítélet igen hamar támadások kereszttüzébe került, mivel csapást mért a transzszülők és gyermekeik jogaira. „Az, hogy „anya” vagy „apa” a gyermek fogantatása, a terhesség, valamint a gyermek születése tekintetében nem feltétlenül függ a nemtől.” – vonta le a következtetést a bíróság.

„Lényeges különbség van az ember neme és szülői státusza között. „Anyának” lenni, noha ez idáig mindig a női léthez kapcsolták, az a státusz, amelyet annak a személynek biztosítanak, aki a terhesség és a szülés fizikai és biológiai folyamatán megy keresztül.

„Ma már orvosilag és jogilag is lehetséges, hogy az a személy, akinek a neme a törvény szerint férfi, teherbe essen és megszülje gyermekét. Míg az adott személy neme „férfi”, szülői státusza, amely a szülésben betöltött biológiai szerepéből adódik, „anya”. McConnell sokáig férfiként élt, 2013 áprilisában megkezdte a tesztoszteron kezelést, és Floridában mellkasátformáló műtéten esett át. 2016-ban tanácsot kért egy termékenységi klinikától a teherbeeséssel kapcsolatban. Hormonkezelését felfüggesztették, aminek következtében a nemváltási folyamat egy része megfordult, de stabilizálódott, amit „önmaga elvesztésének” minősített. Menstruációs ciklusa újraindult, és 2017-ben teherbe esett egy donor spermájával, majd 2018-ban gyermeket szült.

A bíró ugyanakkor méltatta McConnellt, amiért „helyesen és bátran” előterjesztette az ügyét, és kijelentette, hogy „sürgető szükség” van arra, hogy a kormány és a parlament „egyszerűen foglalkozzon a teherbe esett és gyermeket szült transz férfi státusával.” Azt mondta, hogy a meglévő jogszabályok, valamint az Egyesült Királyság és az európai esetjog „önmagukban nem foglalkoznak közvetlenül ezzel a kérdéssel.”. Elismerte, hogy McConnell gyermekével való kapcsolatának „társadalmi és pszichológiai valósága” az apa volt, és ez feszültségben áll a jelenlegi jogszabályokkal. Hollandiában például apaként tartják nyilván azokat a transz férfiakat, akik szülnek.

A legfrissebb hírek szerint megszületett a második gyermeke.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Hosszú harc után orosz kézre került Mariupol. Kitiltották Oroszországból Bident, Blinkent és közel ezer más amerikait.

Az oroszok kitiltották Bident és közel ezer másik amerikait

Beutazási tilalmat rendelt el szombaton Oroszország 963 amerikai állampolgár, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen, és bővítette a kanadai tilalmi listát is – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a jövőben is viszonozza az „ellenséges amerikai lépéseket”

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

A miniszterelnök az Újvidéken Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron beszélt az észszerű gazdálkodás fontosságáról.

Jövőre Budapesten biztathatjuk az elitmezőnybe jutott jégkorongozókat

Jövőre Budapesten biztathatjuk az elitmezőnybe jutott jégkorongozókat

Egy hét múlva a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) kongresszusán döntenek a jövő évi A csoportos vb helyszínéről. Mint ismert, a háború miatt nem lehet házigazda Szentpétervár, a helyére a nemrég feljutott Magyarország és Szlovénia, azaz Budapest és Ljubljana jelentkezett, illetve a finn-lett kettős. Az IIHF küldöttsége a napokban Budapesten járt, hogy felmérje a rendezés esélyeit, lehetőségeit.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére