Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sosem lehetsz elég PC: rasszizmussal vádolják a BBC-t

888.hu - V4NA

2020.08.31. 21:35

De vajon igazuk van-e?

Több neve elhallgatását kérő egykori és jelenlegi BBC dolgozó intézményesített rasszizmussal vádolta meg a brit közszolgálati csatornát – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Az érintettek a balliberális The Huffington Post című lapnak mondták el sérelmeiket.

A lap szerint a BBC folyamatosan kivérezteti a fekete, ázsiai és más etnikai kisebbségekhez (Black, Asian and minority ethnic, BAME) tartozó tehetségeket. 2016-ban a BBC-től távozó dolgozók 14,6 százaléka volt BAME, 2017-ben 14,9 százalék, 2018-ban 16,4, 2019-ben pedig 18,4 százaléka.

„Természetesen gond van a szisztematikus rasszizmussal a BBC-ben; nézd meg hány fekete dolgozó van vezető pozícióban, hány fekete producer van, hány műsor mutat be BAME-perspektívát, de nincs BAME-producere”, fogalmazott egy dolgozó, hozzátéve, hogy ha feketeként vezető pozícióban vagy nem bíznak az értékítéletedben.

Egy másik forrás azt állította, hogy a csatorna menedzsmentje egyenlővé teszi a bőr színét az alacsony intelligenciával.

A BBC Africa egyik munkatársa azt mondta a lapnak, hogy másodvonalbeli újságíróként kezelik őket.

„A BBC Africa-nál propagandát gyártunk – gyarmati nézetet arról, hogy a fehér emberek hogyan látják a kontinenst. Itt dolgozni olyan, mintha egy ültetvényen lennénk”, fogalmazott a forrás.

A The Huffington Post megszólaltatta a BBC-t is. Az egyik szóvivő szerint a csatornát elszomorítja, hogy bárki bármilyen formában diszkriminációt tapasztal a munkahelyén, és egyértelművé tette, hogy a BBC egy befogadó és barátságos szervezet.

A kép azonban sokkal árnyaltabb annál, mint a Postnak nyilatkozók azt lefestették, ugyanis a BBC mindent megtesz annak érdekében, hogy eleget tegyen a liberális ideológia nézőpontjainak, még akkor is, ha ezzel a fehér embereket diszkriminálják.

Az adatok szerint Nagy-Britanniában a kisebbségek felül vannak reprezentálva a szigetország televíziós iparában. A kutatásban a BBC, ITV, Channel 4, Channel 5, és Sky műsorait és dolgozóit vették alapul.

A Creative Diversity Network nevű szervezet felmérése szerint a BBC-n a BAME közösség képernyőn történő ábrázolása 26,6 százalék, miközben a brit lakosság mindössze 12,9 százalékát képezik.

A BBC esetében a homoszexuálisok sokkal több szerepet kapnak a képernyőn, mint azt a tágabb brit társadalomban való arányos képviseletük sugallja, ilyen műsorok 10,7 százalékot tesznek ki. A háttérmunkákban a melegek 14,7 százalékon állnak. A teljes brit társadalomban azonban az LMBTQ-közösség áranya 6,4 százalékos.

Továbbá úgy tűnik, hogy a BBC-nek a hazaszeretettel is gondjai vannak. Nemrég ugyanis bejelentették, hogy nem énekelhetik el a Rule Britannia, és a Land of Hope and Glory című patrióta dalok szövegét a BBC Proms című műsor utolsó adásában. A BBC Proms egy tradicionális műsor, amely során nyolc héten keresztül minden nap klasszikus zenét közvetítenek.

Cat Lewis a műsor egyik producere Twitteren az állította, hogy a „Britons never, never, never shall be slaves” dalszöveg olyan mintha neo-nácik azt énekelnék, hogy „sosem kényszeríthetnek minket gázkamrába”.

A döntés sokakat felháborított. Boris Johnson miniszterelnök szerint ideje lenne már abbahagyni a „brit történelemmel kapcsolatos kínos zavarunkat”.

Ahhoz képest, hogy a BBC-t ennyire zavarja a kolonizálás és rabszolgaság, azzal nem volt problémájuk, hogy megfilmesítsék a fordítottját. Márciusban ugyanis „Noughts & Crosses” címmel egy hatrészes sorozatot tett közzé, amely egy alternatív valóságot ábrázol mégpedig úgy, hogy az afrikaiak kolonizálják az európaiakat. A sorozat Malorie Blackman fekete író regénysorozatának adaptációjaként készült.

A BBC arra is figyel, hogy az állásajánlataiban is világossá tegye, hogy fehérek jelentkezését nem látják szívesen. A hirdetést a W4MP nevű oldalon tették közzé. A BBC álláshirdetése kerek-perec leírja, hogy az egy éves, fizetett gyakornoki lehetőségre nem várnak fehér jelentkezőket.

A szakmai gyakorlatra kizárólag fekete, ázsiai, vagy egyéb, nem fehér etnikai háttérrel rendelkező személyek jelentkezhetnek – írták.

Hasonló álláshirdetést tett közzé 2018-ban Twitteren a BBC Newsbeat, amely hír és szórakoztató műsorokat gyárt a BBC Radio 1 és BBC Radio 1Xtra-nak.

A BBC-t a Black Lives Matter követelései is olyannyira megérintették, hogy bejelentették, három év alatt 100 millió fontot kívánnak fordítani változatos és inkluzív tartalom előállítására.

George Floyd értelmetlen meggyilkolása súlyos hatással volt mindannyiunkra. Ez arra késztetett bennünket, hogy megkérdezzük magunktól, mit tehetnénk még a rasszizmus leküzdése érdekében és hogyan ösztönözhetjük a befogadást a szervezetünkben és a társadalom egészében – mondta Tony Hall főigazgató.

A bejelentést után néhány nappal a vállalat azt is közölte, hogy 450 munkavállalójától készül megválni.

Azok a gyerekek sem maradnak érzékenyítés nélkül, akik a BBC Bitesize nevű online oktatássegítő szolgáltatást használják. John Amaechi, volt NBA-s nyíltan homoszexuális kosárlabdázó, pszichológus, ugyanis egy videóban a fehér kiváltságról magyarázott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére