Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már az anglikán egyházban is fellángolt a rasszizmusvita

888.hu, Mandiner

2021.04.23. 17:00

Nagy az aggodalom az anglikán egyházban. A 2020-as év tengerentúli – és részben európai – eseményeit követően a nagy múltú Church of Englandben is fellángolt a rasszizmusvita, az egyház vezetői pedig a tömeges igénynek engedve úgy döntöttek, hogy egyházi antirasszista „operatív törzset” állítanak fel az előítéletességgel és rasszizmussal kapcsolatos feltételezések kivizsgálására – olvasható a Mandiner oldalán.

 

A munkacsoport első jelentése nemrég kiszivárgott, Giles Udy történész pedig az UnHerd hasábjain reagált a nyilvánosságra került dokumentum tartalmára – írja a Mandiner.

Udy úgy látja, hogy a jelentés eredményei hűen tükrözik a fekete felszabadítási teológia (Black Liberation Theology) nevű iskola elképzeléseit. A jelentéstevők szerint

az egyház tanításainak alapjai rasszista előítéleteken és a fehér normativitáson alapulnak, az értékrendszerük pedig előítéletes.

„Dekolonizálni” kell a teológiát – írják.

A történész szerint a kritikai rasszelmélet és a fekete felszabadítási teológia már így is mélyen beágyazódott az anglikán egyházba, és alapvetően meghatározza azt, ahogy az a rasszizmussal kapcsolatos kérdésekről beszél.

Ennek látható megnyilvánulásai vannak – teszik hozzá.

A canterburyi érsek, Justin Welby tavaly kitüntete Anthony G. Reddie oxfordi professzort, aki a laudáció szerint kivételesen sokat tett a fekete teológia előmozdításáért. Pár hónappal később a canterburyi és a yorki érsek dr. Sanjee Pererát nevezte ki rasszizmusügyi tanácsadójukká, aki korábban azzal vádolta az anglikán egyházat, hogy „patriarchális, heteronormatív, a fogyatékkal élőket lekezelő és rasszközpontú ideológiát” terjeszt.

Udy szerint

az általuk is képviselt fekete felszabadítási teológiát kezdettől fogva keblére ölelte az egyház,

pedig a mozgalom öndefiníciója is azt hangoztatja, hogy a cél „a keresztény hit lényegének újraértelmezése kizárólag abból az egyértelmű célból, hogy a feketék felszabadításáért harcoljon a világban” – írja a hírportál.

A fekete felszabadítási teológiát, ahogy az már lenni szokott, nem lehet kritizálni, „különösen, ha mindez eurocentrikus fehér férfi teológusoktól érkezik, mivel az igazság fehér percepcióit korrumpálja a fehérek ragaszkodása a hatalomhoz”.

A feketék tapasztalatai ezzel szemben mindig érvényesek, hiszen elnyomottként csak ők látnak tisztán”

– írja Udy.

A fekete felszabadítási teológia különösen a kritikai rasszelmélettel találta meg az összhangot – a történész értékelése szerint tulajdonképpen ezzel vált a kritikai elméletek trójai falovává.

Mindkét gondolati iskola a rasszizmus folyamatos jelenlétében látja az önigazolását.

A nagy célt, a rasszizmus leépítését elérendő az egyház alkalmazásában állóknak kötelező jelleggel antirasszista tréningekre kellene járniuk, a fekete teológiát pedig kötelezővé tennék a szemináriumokon. A Church of England által működtetett iskolák és ifjúsági klubok új tananyagot kapnának az igazságosságról és az antirasszizmusról, a folyamatokat pedig természetesen a fekete felszabadítási teológia jeles képviselői ellenőriznék – állítja Udy, aki belenézhetett a jelentésbe.

A történész értékelése szerint

az anglikán egyház vezetői pánikba estek,

ezért fektetnek ekkora hangsúlyt a rasszizmus kérdésére. Csakhogy „a rasszizmus létezése még nem igazol minden olyan diagnózist és kezelési módot, ami az eredetére vonatkozik és az eltüntetését célozza”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére