Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már a fagyi is rasszista, gyorsan nevet kell változtatni

888.hu

2020.07.16. 13:50

100 év után jöttek rá, hogy mi az igazán nagy probléma.

Van az Egyesült Államokban a Eskimo Pie (magyarul: eszkimó pite) nevezetű fagylalt. Egy klasszikusról beszélünk, belül vaníliás, kívül csokis. A termék már száz éve fut ezen a néven, most azonban a fagyit forgalmazó és gyártó Froneri rájött, hogy ez így nem mehet tovább,

meg kell változtatni a nevét.

Elizabell Marquez marketingigazgató szerint a vállalat elkötelezett abban, hogy részese legyen a faji egyenlőtlenség eltörlésének megoldásában, így felismerték, hogy a név „lekicsinylő”.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Facebook-oldalán elemezte ki a helyzetet.

Mint írta, nyelvészek szerint az észak-amerikai indiánok nevezték a sarkvidéki embereket ayaskimew-nek, azaz hótaposófonóknak. Az északi népek ágakból vagy csontokból és bőrből készítettek remek, nagy felületű hótaposókat, hogy ne süllyedjenek el derékig a hóban (csodás darabok vannak a koppenhágai nemzeti múzeumban), ergo elég logikus magyarázatnak tűnik.

Egy másik teória szerint az eszkimó nyers húst evőt jelent. Az anishinabe amerikai őslakos törzs (már nem írhatunk indiánt) ashkipok kifejezése utalhat erre, bár amerikai nyelvészek szerint erre sincs megkérdőjelezhetetlen bizonyíték. Ám még ha így is lenne, az Északi-sark népei a vitaminok nagy részét a nyersen elfogyasztott halból és fókahúsból (pl. máj) nyerik.

Most az inuit szóval akarják helyettesíteni az eszkimót. Inuk=ember, inuit=emberek.

A legtöbb polárvidéki törzs csak embernek nevezi magát, illetve népcsoportját. Vannak törzsek, akiknek a nyelvében nem fordul elő az inuk és az inuit szó. A yupik és az inupiat törzseknél is így van és ők szimplán „eskimo”-nak hívják népeiket. A Mackenzie-terület törzse az inuvialuit, Észak-Alaszkában hívják inuitnak magukat, míg Grönlandon kalaallit a törzs neve.

Ez a tipikus eset, amikor már keresztényebbnek akarunk lenni a pápánál is

– fogalmazott.

Nem ez az első eset, hogy az egyenlőség jegyében élelmiszert neveznek át, nemrég az Uncle Ben’s esett át érzékenyítésen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére